• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
WWF: Στείλε μήνυμα για τα δάση και τις ακτές μας
Μανόλης Σαββίδης | 04.08.2014 | 18:51
Χάρη στην ηλεκτρονική κινητοποίησή σας, ο κάθε βουλευτής των θερινών τμημάτων έλαβε πάνω από 1000 προσωπικά email διαμαρτυρίας για τα δάση και τις ακτές!
 
Για τις ακτές, οι εξελίξεις μας δίνουν βάση για ελπίδα: η πίεση ως τώρα έχει αποδώσει, αφού οι καταστροφικές διατάξεις του επίμαχου σχεδίου νόμου δεν έχουν κατέβει στη Βουλή. Βέβαια, εμείς εξακολουθούμε να κοσκινίζουμε καθετί κατεβαίνει που στη Βουλή για τυχόν 'κρυφές' ρυθμίσεις.
 
Για τα δάση, βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο: το δασικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε (δυστυχώς!) από τη Βουλή. Όμως, λόγω των αντιδράσεων, την Τρίτη, 5 Αυγούστου το βράδυ το πιο αποφασιστικό (και καταστροφικό) του άρθρο θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία. Απέναντι στις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος ότι το άρθρο 36 δεν προβλέπει νέες παρεμβάσεις στα δάση, εμείς στείλαμε στους βουλευτές μια ολόκληρη λίστα (που προβλήθηκε και στον Τύπο).
 
Μερικά παραδείγματα για τις παρεμβάσεις που επιτρέπει το άρθρο 36 του δασικού νομοσχεδίου: επιτρέπει την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για αγροτική καλλιέργεια ακόμα και σε "δασικές εκτάσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό, αισθητικό, οικολογικό και γεωμορφολογικό ενδιαφέρον" (π.χ. εθνικούς δρυμούς), "δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους", αλλά και σε "δασικές εκτάσεις προσφερόμενες για αναψυχή του πληθυσμού". Επιτρέπει πολλές χρήσεις, όπως διάνοιξη δρόμων, εγκαταστάσεις πετρελαίου και μεγάλα έργα σε καμένες εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες, ακυρώνοντας δηλαδή στην πράξη την προστασία τους. Επίσης, στα πάρκα και άλση των πόλεων επιτρέπει πια μια σειρά από επεμβάσεις για διάφορους εμπορικούς σκοπούς. Δείτε όλη την επιστολή για τις απίστευτες λεπτομέρειες.
 
Θέλουμε να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση ως αύριο το βράδυ, για να επηρεάσουμε την ψηφοφορία. Σας προτείνουμε να καλέσετε κάποια από τα γραφεία των βουλευτών και, με ευγένεια, να ρωτήσετε αν οι βουλευτές γνωρίζουν πραγματικά τι προβλέπει το άρθρο 36 του δασικού σχεδίου νόμου και αν παρόλα αυτά σκοπεύουν να το ψηφίσουν. Ζητήστε τους να το καταψηφίσουν. Είναι πολύ πιθανό να μη μιλήσετε με τους ίδιους, αλλά με συνεργάτες τους. Ζητήστε να τους μεταφέρουν το μήνυμά σας για την προστασία του δασικού μας πλούτου. Ας τους δείξουμε ότι πέρα από τις εξειδικευμένες ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, το ζήτημα αφορά τα βασικά μας δικαιώματα ως πολίτες.
 
Κατέβασε από εδώ την λίστα με τα τηλέφωνα των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση προγραμματίζει εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών και με την «ευκολία-ευελιξία» των θερινών τμημάτων της Βουλής, να ψηφίσει:
  • Tο σχέδιο νόμου για την οικοδόμηση των δασών που κατατέθηκε την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
  • Το σχέδιο νόμου για τις ακτές (αιγιαλός και παραλία) που προετοιμάζεται και βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής.
Τα δάση και οι ακτές μας δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Είναι είναι βασικό κεφάλαιο για ζωντανή οικονομία και βιώσιμη διέξοδο της χώρας από την κρίση.
 
Στείλε τώρα μήνυμα στους Βουλευτές του Β’ και Γ’ Τμήματος Διακοπών της Βουλής.
 
Ζήτησε να μην ψηφίσουν οποιοδήποτε σχέδιο νόμου απειλεί τα δάση και τις ακτές μας.
 
Ζήτησε να διατηρηθεί η φυσική ομορφιά που κάνει την Ελλάδα γνωστή στον κόσμο και τόπο που έλκει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
 
Δεν είσαι απλός θεατής σε όσα συμβαίνουν στη Βουλή. Το δικό σου e-mail έχει δύναμη!
 
Θα αναρτήσουμε τα ονόματα των βουλευτών που θα ψηφίσουν αυτά τα νομοσχέδια σε ειδική σελίδα. Ελπίζουμε η σελίδα αυτή να μείνει άδεια. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ποιοι αποφασίζουν για την κακοποίηση του φυσικού μας πλούτου. 
 
 
[ αναδημοσιεύεται από εδώ ]