Oι θυγατέρες του Λωτ
18-04-2021

Παραθέτω τον πίνακα του Ορατίου Τζεντιλέσκι με τον ξεθεωμένο Λωτ και τις εξημμένες κόρες του, καθώς ταιριάζουν γάντι με τη συλλογιστική μου.

Η παραβολή απεικονίζει τον Δένδια μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Κέντρου, ενώ η απούσα γυναίκα του Λωτ, ήδη στήλη άλατος, εκφράζει τον «πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Ως προείπεν εξάλλου ο γλυκύς Ιησούς, «εάν το άλας μωρανθεί, εν τίνι αλισθήσεται;»

Ήρεμα. Δεν έχω καμιά εσωτερική πληροφόρηση να σας ξαφνιάσει. Απλώς συνέβη ένα ισχαιμικό πολιτικό επεισόδιο, που με ψύλλιασε. Αρχίζω με μια κλασική παράθεση:

  1. Ο Δένδιας αντιδρά έντονα στον κοινό απολογισμό του με τον Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος αναφέρει κάτι για Τουρκική και όχι Μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.
  2. Ακολουθεί σύστριγγλο. Ο Δένδιας σπεύδει να δηλώσει πως για ό,τι έπραξε, είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.
  3. Ο Δένδιας δεν χασομεράει με Ισθμό της Κορίνθου και άλλα αφοπλιστικά και χαλαρά. Έχει δουλειά στην τετραμερή της Κύπρου, έχει ταξίδι στην Σαουδία μόλις τελειώσει με την Λιβύη, είτα, ως ο Καίσαρ εν Αιγύπτω, τέτοια πολλά.
  4. Η ελληνική κοινή γνώμη, παρά μερικές γκρίνιες που δεν αφορούν τον Δένδια, άκουσε για πρώτη φορά από τον καιρό του φαίηκ «βυθίσατε το Χόρα» ότι Έλλην επίσημος, στην φωλεά του Κούκκου, καρσί στην Κόκκινη Μηλιά, τα έσουρε χαμογελαστά στον Μεβλούτη, που πάνιασε αρκούντως.
  5. Αν υπήρχε δημοψήφισμα ποιον ηγέτη προτιμούν, έστω προσωρινά, οι Έλληνες, την εβδομάδα που πέρασε ο Δένδιας θα σάρωνε.
  6. Ο Δένδιας, όσο ήταν μπορετό, άφησε να διαρρεύσει και μετά το δήλωσε πως η συμβολή του στην μεταστροφή του διπλωματικού ύφους που έφερε κύμα χαράς στους Έλληνες ήταν απλώς εκτελεστική, καθ΄όσον το πρόγραμμά του, κι αυτά που είπε και θα πεί ήταν έργο «του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη». Δεν θυμάμαι πόσες φορές το είπε. Πολλές πάντως. Ίσως επειδή ο πρωθυπουργός σκάνιασε και δάκρυσε από ζόρισμα; Ίσως επειδή ο Δένδιας, που γνωρίζω από την παραμονή μου στην Κέρκυρα πως είχε εγκάρδιες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και τον έβριζε, όχι με το γάντι, ο συνάδελφός του Γεωργιάδης, ήταν εγκρατής των μεθόδων του μητσοτακέικου ως γεννήτορος τρικλοποδιών;
  7. Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα αιφνιδιάστηκε, ιδίως η Γεννηματά που άλλαξε το χρώμα του προσώπου της από Κιναλί σε αμηχανί, διότι η λέξη «Δένδιας» τσουπώθηκε στον κατάλογο των γουαναμπή δελφίνων και εγκρίθηκε από τον κεντρώο χώρο.
  8. Ο «πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» θα αποκτήσει έντονο πονοκέφαλο στο άμεσο μέλλον. Αν έχω δίκιο πως ο υπερατλαντικός παράγοντας, τώρα που ο Μπάιντεν ανέκρουσε πρύμναν με σαχλαμάρες μέτρα εναντίον του Πούτιν, υπαγόρευσε στην Ελλάδα την έκπληξη Δένδια, κι ενώ η Ευρώπη, ένας ασταθής πλέον παράγοντας στην Μεσόγειο, πονοκεφάλιασε που οι Έλληνες αυθαδίασαν ενώπιον του Σουλτάν μερεμέτ, ως εύπιστη κυρία, έρριξε το βάρος της εκδήλωσης Δένδια στον «πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» διότι αδυνατεί να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχερα.
  9. Βέβαια, η «τόλμη Δένδια» είναι προσωρινή και η Φαμίλια θα αρχίσει να ξεθάβει σκελετούς από παλιές ντουλάπες, όμως αν ο ίδιος έχει πρωθυπουργικές φιλοδοξίες, πρέπει να τις ξαμολύσει αμέσως ή να σιωπήσει αιδημόνως. Η λύση Δένδια λύει αυτομάτως τις τεχνικές του «πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», ανεβάζει τις μετοχές των μετριοπαθών Συριζαίων τύπου Ξανθού, και (αυτό το γράφω με χαιρεκακία) η Ντόρα συγκαλεί, όπως οι Φράγκισες αρχόντισσες, «κουμούνιο των κυράδων» όπως μετά την μάχη της Πελαγονίας.