Mπάντζο και μπλουγκράς, δικέ μου
12-06-2020

Είναι στιγμές που νοιώθω μεταξύ εποχής Μπαρμπαρόσα και Αήττητης αρμάδας, αν τυχαίνει να την ξέρετε, και δεν χάλασε ο κόσμος αν όχι. Απλώς ως έμαθα πως η Αβρούπα, κανόνισε ένα πρόγραμμα για να βάζει φρένο στους γνωστούς εμφυλίους του Αφρικανικού βορρά, από τα μαροκινά βυρσοδεψεία στην πλάζ του Κήπου των Εσπερίδων έως το Τομπρούκ και την Μάρσα Ματρούχ αμη και την Ναύκρατι.

Θα σας ειπώ για μία ναυμαχία που δεν έγινε, διότι εννοώ το επιτραπέζιο παιχνίδι «ναυμαχία» που έχει την ίδια υλικοτεχνική δομή, με το άλλο τεφαρίκι, το παιχνίδι της «κρεμάλας».

Και είπασι τα πολιτιζμένα Έθνη, μπάστα με τς προσφυγιές και την εύσαρκον πορνείαν και άλλα τριτοκοσμικά, χρωστάνε και κάτι αμαρτίες από τον καιρό της Κατάγκα και του Τσόμπε, ας συμφωνήσωμεν να μη διαδίδονται όπλα, τυφέκια και πσαροντούφεκα σε εμπολέμους και μάλιστα είπασι τα κράτη «να συνεταιρισθώμεν και να βάζουμε ανασταλτικά πολεμικά σκάφη να βαράνε τους Βερβερίνους».

Ενδιαμέσως η Ελλάς δέχτηκε έναν φούσκο. Συμμάχησαν οι Τούρκοι όπως επί Πίρι Ρέις του ναυάρχου με μία πτέρυγα Λιβύων (υπείκοντα στο άσμς «στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριά») και ένωσαν τις Αόζες τους, όπως εμείς στον βορρά βάζουμε τες γυναίκες να βάφουν με όζες τα νύχια των. Διαγώνια ΑΟΖα δεν ματαφάνηκε, αλλά τα διεθνή φόρα έχουν πνιγεί στο χαρτοβασίλειο, και κάθε έγγραφο έχει σημασία.

Κι ενώ έπρεπε να περιπολούν στόλοι και να εκφοβίζουν φαλαινοθηρικά και λαθρεμπορικά και φορτία όπλων, ένα παπόρι από την Τανζανία  γέμισε την λοξή ΑΟΖα με επτά τουλάχιστον φρεγάτες και οι συνασπισμένοι ειρηνισταί ξεχάστηκαν. Πήγαν μόνον με το «Σπέτσες» οι εδικοί μας που έχει και ελικόπτερον, και ήσαντε μόνοι. Οι Γάλλοι εκωλύοντο, οι Ιταλοί μόλις είχαν επιστρέψει και δειπνούσανε με κόκκινες γαρίδες, ακόμη και καράβι Λουξεμβούργου, εκείνου με τα πολλά λιμάνια υπήρχε αλλά εχάθη.

Αν θέτε τη γνώμη μου, που δεν τη θέτε, η Αβρούπα ακολουθεί μερικών αιώνων χούγια: εάν δεν σφαγεί μεταξύ των κρατών της, δεν έχει ενδιαφέρον να κρατήσει στρατό, παρεκτός κάτι δήθεν ειρηνευτικές δυνάμεις που έγιναν συν καιρώ άσσοι στο λαθρεμπόριο.

Το πρόγραμμα λέγεται Ειρήνη και το χρωστάει στη Νανά Μούσχουρη που το τραγούδησε κάποτε κολλητά με τον «Καραγκιόζη».

Από τα κρισκράφτ των Σομαλών πσαράδων και των Λίβυων πολεμάρχων, κάτι Σουηδέζοι ανέμελπαν το Cotton eye Joe που με αρεσει πολύ. Μπλουγκράς ήταν η παραγγελιά μου, αλλά πρόλαβε άλλος.