• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Εικονογράφηση Alma Tadema
Αιγυπτιακή νουβέλα 1/10
Πάνος Θεοδωρίδης | 16.05.2014 | 16:40
Ουσιώδης πρόλογος :Όπως έγραφαν στις ομολογίες πίστεως, ή  στο τέλος των ζενερίκ στις ταινίες, η υποκείμενη αιγυπτιακή νουβέλα δεν διαδραματίζεται στα μεταχριστιανικά χρόνια ,δεν συμπεριλαμβάνει στους υπαινιγμούς της ο,τιδήποτε χριστιανικό, μουσουλμανικό και δεν ανακατεύεται με οποιαδήποτε θρησκεία έχει δράση και ύπαρξη σήμερα.
 
Είναι κατασκευασμένη με τεχνικό και ευάρμοστο τρόπο από συγγραφέα που θεωρεί εαυτόν  ως ύπαρξη του  πρώτου αιώνος πΧ. και απευθύνεται σε αναγνώστες εκείνης της περιόδου. Ο σημερινός αναγνώστης άς μη  συνδυάσει τα ασυνδύαστα και ας μη προχωρήσει σε ανάρμοστους συνειρμούς.
 
Η αιγυπτιακή νουβέλα αφορά αιγυπτίους των πρώτων δυναστειών, έστω και πληθυσμούς των γύρω τόπων περίπου της ίδιας εποχής. Η περίπτωση να βγεί στα παράθυρα κάποιος που θα υποστήριζε πως είμαι όργανο του αντιχρίστου ή  οπαδός κάποιων σκοτεινών θεωριών συνωμοσίας, είναι εκ μέρους μου μηδενισμένη με αυτήν την αρχική, σαφή και τελεσίδικη δήλωση.
 
Δεν πρόκειται να δεχτώ δικαιολογίες του τύπου «εφ όσον,νομαρχιακέ συγγραφέα ,χρησιμοποιείς την λέξη αγιοζούμι αναφέρεσαι σε καλούς μεσοβυζαντινούς χρόνους» διότι απλώς χρησιμοποιώ διαχρονικώς την γλώσσα και όχι τις έννοιες.
 
Οι αναγνώστες που μου απομείνατε, μπορείτε ενδεχομένως, εφ όσον χαλάσατε μόνον την πρώτη σελίδα αυτής της έκδοσης, να ανταλλάξετε το παρόν βιβλίο με άλλο της αρεσκείας σας. Γιά μένα, που το έγραψα για τους συγχρόνους μου (μεταξύ θανάτου του  Ιουλίου Καίσαρος και θανάτου του Μάρκου Αντωνίου) είστε απλοί λαθραναγνώστες.
 
Σέβομαι πάντως τα όποια αναγνωστικά σας δικαιώματα, που προέρχονται από την πληρωμή του  παρόντος αντιτύπου,βάσει της ενιαίας τιμής βιβλίου και  της υπόλοιπης πολιτιστικής νομολογίας.Με αυτά και με άλλα, είναι ζήτημα να βρώ εκδότη, αλλά γιά να διαβάζετε τυπωμένο το παρόν κείμενο, μάλλον λύθηκε κι αυτό.
 
Προειδοποιώ επίσης ότι το κείμενο που απειλείται να επιπέσει επί της κεφαλής σας προέρχεται, πρώτη φορά στην προσωπική μου γραφίδα, από πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων ενός επεξεργαστή κειμένου.
 
Δεν προέρχεται από μεταφορά σε ηλεκτρονική μορφή ενός προτύπου που έχει την μορφή χειρογράφου γραμμένου με φτερό χήνας και ζόρικα χρώματα μελάνης πάνω σε μεταξωτό χαρτί από κουρέλια.
 
Είναι ένα κείμενο φουσκωμένο στην διαδρομή, δημιουργημένο από περιεχόμενα,με εμφανείς όλες τις προσχώσεις του. Φαίνεται αχτένιστο, αλλά δεν είναι: σας μπερδεύει το ζελέ.
 
Έχει στόχο να μη το καταλάβετε άν το διαβάσετε λέξη προς λέξη.Έχει στόχο να το καταπιείτε και να βρίσκετε στοιχεία του αργότερα μέσα στον έλλογό σας βίο.Το έχετε γράψει πρίν το διαβάσετε.Το έχετε απορρίψει μόλις το εγκρίνατε.
 
Και αντιστρόφως.
 
Επιπλέον καταλήγει σε μία άρρητη αλήθεια,που λειτουργεί ως επίμετρο και αποκλείεται να σας μπερδέψει.
 
Τα κεφάλαια της αιγυπτιακής νουβέλας είναι τα εξής τέσσερα.
 
Πρώτο κεφάλαιο, η τροφή των θεών,όπου συμπλέκονται η εσωτερική χημεία με την θεωρία περί θεών και ανθρώπων.
 
Δεύτερο κεφάλαιο, το μανιτάρι, όπου διεκτραγωδούνται οι σχέσεις ζωής και θανάτου.
 
Τρίτο κεφάλαιο, μηχανές αθανασίας, όπου θα βρείτε μιά ερμηνεία της ιστορίας.
 
Τέταρτο κεφάλαιο οι πυραμίδες όπου, όχι χωρίς έκπληξη, θα διαβάσετε μιά ακόμη θεωρία περί του λόγου κατασκευής τους.
 
Ακολουθεί ως επίμετρο,η άρρητη αλήθεια, που τα εξηγεί όλα σε δυό γραμμές.
 
Να θυμίσω ότι οι τίτλοι των κεφαλαίων πλάθονται μέσα μου από πολύ παλιά. Το μανιτάρι ήταν ο τίτλος του πρώτου μου βιβλίου,πρίν 33 χρόνια, ενώ μηχανές εδάφους χαρακτήριζα τους νερόμυλους,από το 1974.Τα υπόλοιπα υπάρχουν στο κείμενο κάτω από τον πρόλογο.Περισσότερα δεν είναι επιτρεπτό να χωρέσουν σ άυτόν,παρ όλο που θάθελα να ξεμπερδεύω με την συγγραφή συντάσσοντας μόνον προλόγους. Την άλλη φορά.
 
18 Αυγούστου 2002, τελευταία γραφή πριν το τυπογραφείο.