• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Τελικά, ζονγκ.
Πάνος Θεοδωρίδης | 28.03.2017 | 20:43
Prefatio
 
 
Aισθάνομαι υποχρεωμένος να σχολιάσω την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος όπως την διάβασα στο κεντρικό κατάστημα του Σύριζα , την Αυγή, που από αρχαίο σακατλίκι την θεωρώ ακόμη διπλωμένη, από τα χρόνια του Τάκου Μακρή και του Δόβα.
 
Υποθέτω πως θα περισωθεί, ασήμαντο τεκμήριο μιας άσημης περιόδου, ως πρόταση Κατρούγκαλου. Άσε που πιστεύω ότι μονιμότερη εντύπωση θα αφήσει στο μέλλον μια παροιμιώδης έκφραση, όταν τελέψουμε με αυτούς τους «αριστερούς» (άν ο Τσίπρας δηλώνει πως αριστερός σαν κι αυτόν δεν έχει ματαγίνει,καταλαβαίνετε πως όλοι οι υπόλοιποι είμαστε δεξιάντζες του κιαρατά).
 
Η έκφραση, εκεί κατά το 2040, θα είναι «σχέδια Κατρουγκάλ» όπου θα υπονοείται το σύνολο των πρωτοβουλιών αυτού του αδάμαντος, υπό μορφή σμήνους, θέματα που απασχόλησαν τις θητείες του και έμειναν ξεκρέμαστες, σκότεινες κι ασβολωμένες. Τι εργασιακά, τι ασφαλιστικά, τι ευρωπαϊκά, τι συνταγματικά, τι ό,τι κι αν πεις.
 
Στην κατηγορία εκειού το Ανδριανόπουλου, ο οποίος , πριν φύγει απο μια κυβέρνηση, φρόντισε να μπουμπουνίσει τα καύσιμα στα ύψη.
 
Στην δημοσίευση, όπως θα ιδείτε και θα χαρείτε, υπάρχει το υπάρχον Σύνταγμα με διαγραφές και κόκκινα ενίοτε στοιχεία, διότι σαν την εμπέδωση και την αίσθηση του Συνόλου, δεν έχει. Άρα μη τρομάζετε με το σεντόνι που δημοσιεύεται: στα κόκκινα και στα  διαγραμμένα είναι το ζουμί.


Πρώτη  εντύπωση
 
Η Άλκης Θρύλος, κάποτε αδίκησε τον Μάνο Χατζιδάκι σε μια κριτική της, εκτιμώντας πως έχει μεν ταλέντο, αλλά «γράφει στο πόδι». Στην περίπτωση της αναθεωρητικής εισηγητικής ομάδας, πρέπουσα αποτίμηση θεωρώ πως το κείμενό τους είναι έκφραση ενός «μνημείου οπορτουνισμού».
 
Όλη η μάκινα είναι στο να διαμορφωθούν συνταγματικες διατάξεις που δεν θα δημιουργήσουν στην σημερινή κυβέρνηση (και στο παράξενο κόμμα που εκπροσωπεί) την παραμικρή όχληση, όταν χάσει την εξουσία και θα παλεύει να την ανακτήσει. Οι πεντακόσιες χιλιάδες γνώμες ρυθμίζουν πολλήν απο την πολιτική ζωή-με ένα εκατομμύριο ταρακουνάς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Το κολπάκι με τις εκλογικές αναμετρήσεις (εάν γίνουν εκλογές πριν την ώρα τους, το νέο Κοινοβούλιο θα λειτουργεί λειψανάβατα, ώσπου να κλείσει η αρχική τετραετία) μπορεί να συγκριθεί μόνον με το τερτίπι της «αλλαγής» της ευθύνης υπουργών και βουλευτών. Δεν υπάρχει πουθενά η δήλωση «το κράτος είναι κοσμικό, θύραθεν εμπνεόμενο και δεν σχετίζεται με την πίστη του καθενού».
 
Δεν οδηγεί σε απλοποίηση και τακτοποίηση ρωγμών και της όποιας κήλης του Γκουβέρνου, αλλά προαπαιτεί, στο όνομα της Δημοκρατίας, να εμποδίζεται ό,τι δεν συμβαδίζει με τις κομματικές αποφάσεις που εκπροσωπούν την αξιωματική μειοψηφία.
 
Είναι τέτοιο το θράσος της εκτίμησης πως ο Σύριζα θα περάσει μεν φάση περιστολής, αλλά από την δεύτερη τουλάχιστον θέση, ώστε εάν σπάσει ο Σαταναήλ τον γοφό του και προκύψει ,μέσα απο ένα θρυμματισμένο πολιτικό σκηνικο, καμια Χρυσή Αυγή στη δεύτερη θέση, θα τραγουδάμε το «Χορστ Βέσσελ» στα φαναριώτικα.
 
Τοπολογία του συστήματος
 
Αρχή της αναθεώρησης αυτής, είναι το τηλεοπτικο παιχνίδι με τις τρεις κουρτίνες και το ζονγκ.Διότι το κείμενο βγαίνει στον αέρα, αντάμα με ένα σωρό άλλους πειρασμούς περισπασμού. Χτές μαλώναμε για τον Μπελογιάννη, αύριο θα σκάσει κάτι ελληνοτουρκικο, σχέδια Μάρσαλ στον ορίζοντα ,εγκαίνια αυτοκινητοδρόμων με βάση το δελτίο, αύριο η ΔΕΗ θα κατεβάσει διακόπτες, αλλά έχουμε και ιδιώτες και εισαγωγές ρεύματος και θα τηνε σκαπουλάρουμε, το σαρβάιβορ έχει μπροστά του μηνάκια, άμα λάχει κοπανάμε και εκλογές.
 
Ό,τι και να παζαρέψεις, στο ζονγκ θα πέσεις
 
Τελικά;
 
Το παιχνίδι είναι ξεκάθαρα του Τσίπρα. Κανένας άλλος δεν έχει τα στάμινα να ελιχθεί τόσο αδόκιμα όσο αυτός ο Άρατος.
 
Κι εμένα, αφήστε με τα ονειρεύομαι ένα Σύνταγμα που δεν μοιάζει με εγκύκλιο υπηρεσίας, που δεν βάζει προσκεφάλι στις ομαδούλες, και είναι ενωτικό των τοπικών πατρίδων, αφού ελάχιστοι είναι ανάμεσά μας οι υπερτοπικοί πατριώτες. Ενα Σύνταγμα που τραγουδιέται που έχει δώδεκα, άντε δεκάξη άρθρα. Σύνταγμα που μπορεί να γίνει σεβαστό από όλες τις μάγκες και τα αρματολίκια της χώρας. Αλλά εώ είμαι φεντεράλας και του ελβετικού συστήματος.