• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Δεκάλογος για μια δωροδοκία
Old Boy | 20.12.2014 | 23:38
1. Από τα δεδομένα της πρώτης προεδρικής ψηφοφορίας και τα γενικότερα πλην της υπόθεσης Χαϊκάλη δεδομένα, προσωπικά δεν μου προκύπτει να υπάρχει κάποιο εν εξελίξει σχέδιο εξαγοράς βουλευτών.

2. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να δει κανείς τις εδώ και καιρό προειδοποιήσεις και καταγγελίες για κουμπαράδες υπό δύο οπτικές γωνίες: χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που ρίχνουν σκιές και λάσπη στην πολιτική ζωή της χώρας ή εντελώς εύλογο φόβο που είτε λειτούργησε τελικά αποτρεπτικά είτε όχι (ακόμη δηλαδή και αν δεν θα υπήρχε ούτως ή άλλως τέτοιο σχέδιο), πάντως ως φόβος λόγο ύπαρξης είχε και με το παραπάνω. Σαφώς και η οπτική μου γωνία είναι η δεύτερη.

3. Δεν ξέρω αν τον Αποστολόπουλο τον έβαλε κάποιος από την Κυβέρνηση, αν τον έβαλε κάποιος πλησίον της Κυβέρνησης αλλά εν αγνοία της, αν τον έβαλαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες, αν ήταν  αεριτζής που ενεργούσε μόνος του προσφέροντας καλές υπηρεσίες ελπίζοντας κάπου στην πορεία να κονομήσει, ή ποιός τελικά τον έβαλε. Εκείνο που στάνταρ ξέρω είναι πώς αν υπήρχε σχέδιο εξαγοράς και αν ήταν να βάλουν κάποιον, πρόκειται ακριβώς -ακριβώς όμως- για τον ανθρωπότυπο λαμόγιου που θα έβαζαν. Ποιός θα προσέγγιζε δηλαδή για τέτοιες δουλειές, αν όχι ένας άνθρωπος που εμπιστεύονταν και ήξεραν οι Χαϊκάληδες; Ο Χρύσανθος ο Λαζαρίδης; Ο Μιχάλης ο Σάλλας;

4. « Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα»: να λοιπόν, που η ατάκα η οποία σημάδεψε ολόκληρη την σημιτική εποχή, αλλά προϋπήρχε αυτής και επιβίωσε και μετά από αυτήν, έρχεται να καγχάσει φαρδιά - πλατιά στα μούτρα μας. Έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση όπου ο βουλευτής πήγε και ξαναπήγε στον εισαγγελέα, έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση που κλήθηκε η Ασφάλεια στο σπίτι του βουλευτή για να συλλάβει επ' αυτοφώρω τον δωροδοκούντα αλλά αυτός -προφανώς ειδοποιηθείς- τελευταία στιγμή την έκανε, έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση όπου έχει καταγραφεί η συνομιλία κι εκεί ο Αποστολόπουλος λέει όσα λέει, όμως την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι ήσσον και γραφικό, επειδή είναι ασόβαρος ο Χαϊκάλης και ψεκασμένος ο Καμμένος. 
 
5. Άρα, υποθετικά μιλώντας, win - win είναι το να πας να λαδώσεις ασόβαρο τύπο. Αν αυτός τα πιάσει όλα καλά. Αν δεν τα πιάσει το θέμα που θα παίξει στα ΜΜΕ είναι πόσο ασόβαρος είναι και άρα ανάξιος να δωροδοκηθεί στα σοβαρά. 

6. Καμία αντίρρηση, οπερέτα να βγαίνει η υπόθεση στο φως μέσω Λαζόπουλου, οπερέτα να πηγαίνει το υλικό στον Λαζόπουλο για να καθαρίσει τους βόμβους, αλλά όταν στην υπόθεση δωροδοκίας βουλευτή εσύ μας δείχνεις τον Λαζόπουλο, ο μόνος λόγος είναι γιατί δεν θες να μας δείξεις την υπόθεση δωροδοκίας. Αν τα τελευταία χρόνια το τηλεκήρυγμα του Λαζόπουλου ήταν φιλομνημονιακό, θα τον είχαν ανακηρύξει όγδοο σοφό της αρχαιότητας, θα ήταν τώρα υποψήφιος Πρόεδρος της δημοκρατίας και θα μας εγκαλούσαν για το πόσο σκανδαλώδες είναι να μην ψηφίζεται μια τέτοια θεόρατη μορφή του πνεύματος που τιμά την Ελλάδα. Λίγο πολύ στην προ μνημονίου εποχή με τόσο δέος και τόσο αποθεωτικά αντιμετωπιζόταν. Το αισθητικό τους πρόβλημα προέκυψε όταν δεν τους βόλεψε η πολιτική του θέση.

7. Ανεξάρτητα από το τί τελικά θα αποδειχθεί και τί όχι, η χθεσινή ημέρα, 19η Δεκεμβρίου του 2014, πρέπει να μείνει στην ιστορία λιγότερο ίσως για την αποκάλυψη μιας απόπειρας δωροδοκίας βουλευτή και περισσότερο για τη λυσσαλέα άμυνα και αντίσταση και εχθρότητα και παραπειστικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η καταγγελία από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία σχεδόν το πήραν προσωπικά, λες και εκείνα κατηγόρησαν ότι πήγαν να δωροδοκήσουν. Δεν σταματά να με εκπλήσσει και δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο απόλυτα και ολοκληρωτικά εξευτελισμένο είναι το εκπεμπόμενο δημοσιογραφικό προϊόν.

8. Από Βουδούρηδες, Παραστατίδηδες, Τζάκρες, Μιχελογιαννάκηδες και άλλους τέτοιους μόνο να χάσεις έχεις ως παράταξη. Σου προσφέρουν ψίχουλα και σου παίρνουν πάρα πολλά, πολύ περισσότερα ίσως από όσα φαντάζεσαι. Μετά και την τρίτη προεδρική ψηφοφορία η θέση τους είναι στα σκουπίδια.

9. Την ίδια ακριβώς εποχή που ο υπερκοριός της ΕΥΠ μπορεί να σε γράφει πια όταν πας για κατούρημα και που οι «νόμιμες συνακροάσεις» έχουν γίνει ψωμοτύρι, εκτός από το μονοπώλιο της βίας, το κράτος έχει αποκτήσει και το μονοπώλιο της υποκλοπής. Υπάρχει φαίνεται κάπου στο αξιακό και νομικό μας σύστημα κάποιο ιερό δικαίωμα ιδιωτικότητας και απορρήτου όταν πας να κάνεις το πολίτευμα μπουρδέλο αποπειρώμενος να δωροδοκήσεις βουλευτή.

10. «Διαφωνώ με την πρόθεσή σου να εξαγοράσεις βουλευτή, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να μείνει η μεταξύ σας συνομιλία ιδιωτική και να μην μεταδοθεί δημόσια». Οργουελταίρος.