Always look on the bright side of death
23-01-2020

Ο θάνατος του 77χρονου Terry Jones δεν ήταν ακριβώς αναμενόμενος, ίσως επειδή ο John Cleese είχε προλάβει να διαφημίσει την πρόσφατη τουρνέ του με το σλόγκαν Last Time to See Me Before I Die, και ο Graham Chapman είχε προλάβει να πεθάνει νέος. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Jones είχε διαγνωστεί με άνοια, και δεν έδινε πια παραστάσεις, δεν σκηνοθετούσε, δεν έγραφε, δεν ήταν ακριβώς ο εαυτός του. Αλλά τι εαυτός υπήρξε αυτός, και τι ζωή είχε. Κρατώ το γεγονός ότι από τις τέσσερεις ταινίες που απαγορεύτηκαν στην Ιρλανδία, οι τρεις ήταν σκηνοθετημένες από αυτόν. Κρατώ και την επιστολή του προς το Guardian το 2003, εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Από την προσωπική του ζωή, κρατώ ότι για 42 χρόνια ήταν παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο σε έναν «ανοιχτό» γάμο, με πολλές εκατέρωθεν σχέσεις, αλλά όχι τόσο ανοιχτό ώστε να αντέξει τη δημοσιοποίηση αυτής της ιδιωτικής σύμβασης και τη σχέση του με την κοπέλα που έγινε η δεύτερη σύζυγός του και τον έκανε ξανά πατέρα στα 67. Ήταν 41 χρόνια νεότερή του.

Συμπτωματικά σήμερα κοίταζα και τα βιογραφικά στοιχεία του 79χρονου  Sir Patrick Stewart, που είναι στην επικαιρότητα λόγω νέας ταινίας, και είχε (και συνεχίζει να έχει) επίσης συναρπαστική προσωπικότητα και ζωή. Κρατώ ότι είναι πολιτικά ενεργός και στρατευμένος, και ότι κέρδισε πολλά βραβεία ως ηθοποιός στο θέατρο, αλλά και επειδή έδωσε τη φωνή του σε ένα παιχνίδι πολυμέσων το 1994. Κρατώ ότι είναι φανατικός οπαδός της Huddersfield.

Από την προσωπική του ζωή, κρατώ ότι για 24 χρόνια ήταν παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο (5 χρόνια νεότερη), ο δεύτερος γάμος κράτησε 3 χρόνια με σύζυγο 14 χρόνια νεότερη, μεσολάβησε μια σχέση με κοπέλα 39 χρόνια νεότερη, και παντρεύτηκε την τρίτη σύζυγό του το 2013. Είναι 38 χρόνια νεότερή του.

Δεν ξέρω αν μπορεί να προκύψει κάποιο δίδαγμα από τη μελέτη της ζωής των ανθρώπων. Ξέρω ότι οι Monty Pythons μας προτρέπουν να κοιτάμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής, και δεν θα διαφωνήσω.