Σπεύδε ταχέως
22-04-2021

Έκανα σήμερα το εμβόλιο. Το Astra Zeneca. Το πρώτο που θέλω να πω είναι η άψογη διαδικασία. Κι ακόμα, ο αέρας ζωντάνιας, σοβαρότητας και αισιοδοξίας στο Εμβολιαστικό στην Ακαδημίας (το ίδιο και με τη μάνα μου, στο Αρεταίειο).

Το δεύτερο: έκανα, χωρίς δισταγμό τελικά, το Astra. Όπως είπαν κι οι γιατροί μου (γιατρίνες ακριβέστερα), είναι απείρως προτιμότερο να κάνεις το Astra τώρα, παρά σε ένα μήνα το Pfizer ή το Μoderna, μένοντας ακάλυπτος στο ενδιάμεσο (έτσι έβγαιναν οι ημερομηνίες). Πολύ σημαντικό και στοιχειώδες.

Κάποιοι φίλοι, όταν τους είπα ότι θα κάνω το Astra, σαν να δαγκώθηκαν, μου είπαν μήπως «να μην», να περιμένω κάποιο άλλο εμβόλιο. Από αγάπη και ενδιαφέρον το έλεγαν. Και εγώ το σκέφτηκα αρκετά, γι’ αυτό ρώτησα τους γιατρούς. Αλλά, όσο το σκέφτομαι, βρίσκω την ανησυχία μου/μας αυτή πολύ ενδεικτική για τη διάχυση μιας στρεβλής εικόνας που δίνει την έμφαση στο εντελώς λάθος σημείο: γιγαντώνει τους κινδύνους από ενδεχόμενες παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, υποτιμώντας τον μείζονα κίνδυνο: να καθυστερήσεις να εμβολιαστείς, σε μια εποχή έξαρσης της Covid, σε αναζήτηση του υποτιθέμενου άριστου εμβολίου.

Δεν συνηθίζω τις συμβουλές, αλλά τη γνώμη μου θα την πω: Ρωτήστε τους γιατρούς σας, ειδικά αν έχετε συγκεκριμένα ζητήματα υγείας (όπως εγώ, δεν θα κάνω όμως … ιατρικό ανακοινωθέν εδώ), αλλά με στόχο να σπεύσετε για το εμβόλιο. Είναι πρώτη προτεραιότητα. Σπεύσατε, όχι βραδέως, αλλά ταχέως. Τάχιστα!