Φτάνει!
30-01-2020

Δεν είναι διατροφικό σκάνδαλο να οδηγουνται τα άλογα στον χασάπη. Είναι καραμπινάτη απάτη, απατεωνία, αγοράζεις βοδινό και τρώς έναν ντορή. Και μάλιστα από μια γεννήτρια ψεύδους που κοντεύει να γίνει ενδημική στην διαφήμιση, στην «τοποθέτηση προϊόντων», στην προβολή βιβλίων, εκθέσεων και έργων τέχνης.

Μπορεί να το βρίσκετε υπερβολικό, αλλα όλα αυτά ανήκουν στην ίδια σωλήνωση: της εξαπάτησης. Δηλώνουν ένα προϊόν πως έχει λιγότερο λιπος, υπονοώντας πως αν το φάς θα είσαι υγιέστερος και πιο αδύνατος. Δεν σου λένε με τι υποκαθιστούν το λιπος αυτό. Βλέπεις μετά από καιρό έναν διανοούμενο στα κάγκελα, με έξυπνες ατάκες και κάτι τολμηρό για να εξοργιστούν οι γέροντες ή άλλος στόχος και θέλει σκάνερ για να καταλάβεις πως ετοιμάζει νέα έκδοση και θέλει να πουλησει. Το άλογο είναι φαγώσιμο είδος από αιώνες και στην Κατερίνη ξέραμε από παιδιά ότι το τρώνε. Απλώς πολλοί λαοί δεν το έχουν δοκιμάσει, όπως άλλοι λαοί τρελαίνονται μαθαίνοντας τι τρώνε οι Απωανατολίτες.

Αυτό που έχει όμως σημασία, είναι το άρωμα του σκανδάλου. Μα αν οι απατεώνες αυτού του ντουνιά είχαν το πρόσημο του σκανδαλοποιού, τότε δεν έχει νόημα να διαβάζεις εφημερίδες και να βλέπεις τηλεόραση. Διότι τα σκάνδαλα βαφτίζονται σκάνδαλα στις πηγές της ειδησεογραφίας. Που συνήθως είναι αποτελεσματική. Και, το κυριότερο, αφήνει ένα σωρό έκνομες και απαράδεκτες ενέργειες στο σκοτάδι, και δεν τις χαρακτηρίζει ποτέ «σκάνδαλα». Καταλαβαίνετε πως αν ειδικά αυτές οι καταγγελτικές λέξεις χάσουν τη σημασία τους, δεν είναι μακριά η μέρα όπου ο φόνος θα καλείται «απαλλαγή από τα βάσανα». ‘Ηδη αρκετές ληστείες αποκαλούνται «απαλλοτριώσεις».

Το σημαντικό είναι πως τα ρουμάνικα σφαγεία έσφαζαν άλογα, οι έμποροι πουλούσαν αλογίσιο κρέας και στην ηθική, καλβινιστική, με τους σφιχτούς θεσμούς και τους ισχυρούς τραπεζίτες Ευρώπη, ξεκίνησε η εξαπάτηση. Σε κιμαδάκι το αλογάκι, μπερδεμένο με άλλα σφάγια, για να μπερδεύεται η κατάσταση, σε έτοιμα φαγητά.

Για πολλούς ανθρώπους το άλογο είναι μια ευγενής οντότητα που εμπλουτίζει την λογοτεχνία και την αισθητική του καθημερινου βίου. Άλλα μάτια, βλέποντας ένα άλογο, βλέπουν να περνάει κρέας αξίας πολλών ευρώ. Τα ίδια με τα αρνάκια, με τα κατσικάκια και με τις γλυκούλες αγελαδίτσες με το υπέροχο βλέμμα. Τρέλα με την καρέτα – καρέτα, αλλά η χελωνόσουπα είναι νοστιμιά σε πολλες χώρες.  Αν αύριο κάποιος σκεφτεί να φτιάξει φάρμα με σκαντζοχοιράκια, και βρεί πελάτες, μπορεί να πάρει και επιδότηση λόγω καινοτομίας. Όπου υπάρχει κίνηση χρημάτων, ανοίγει ένας υποκριτικός δρόμος και η εξαπάτηση είναι το αμμοχάλικό του.

 

[2010]