Ο Κορυζής ορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας μετά τον θάνατο του Μεταξά, είπε το δεύτερο «Όχι» στους Γερμανούς που μπήκαν στην Ελλάδα 6 Απριλίου 1941 και αυτοκτόνησε όταν κατάφεραν να περάσουν τα Τέμπη,12 μέρες αργότερα. Σηκώθηκε μεγάλο σούσουρο και διακαμός στο κύμα, οργίασαν οι φήμες, επειδή κατέστη ο πρώτος μάλλον αυτοκτόνος που αυτοπυροβολήθηκε με ΔΥΟ σφαίρες στην καρδιά.
Διάδοχός του, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, εννιά μέρες στην Ελλάδα (21-29 Απριλίου 1941) και έως το 1944 επικεφαλής της εξόριστης κυβέρνησης. Μόνο που αναφέρεται το 1966, μια μεταφυσική πτυχή του, όπως την αφηγήθηκε ο ίδιος στον ακαδημαϊκό Ηλία Βενέζη που έγραψε κατ΄εντολήν την βιογραφία του. Έμπειρος δημοσιογράφος, μας ενημερώνει:
Έναν μήνα πριν την ορκωμοσία του τον κάλεσε ο Κ. Μελάς σε… “πνευματιστικήν συγκέντρωσιν”. Μετά την “κεκανονισμένην προσευχήν”, το μέντιουμ εκάλεσε το “φάντασμα” του… Ελ. Βενιζέλου!!!… Το “φάντασμα” λοιπόν απευθύνθη στον Τσουδερό και του είπε πως σ’ ένα μήνα θα κληθεί ν’ αναλάβει την κυβέρνηση του τόπου. Τον προέτρεψε δε να δεχτεί την θέση… Τις επόμενες δυο ημέρες κλήθηκαν και τα “πνεύματα” του πατέρα του και του… Παπαναστασίου. Και οι δύο, του είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Τέλος, το “πνεύμα” του πατρός του τού μονογενούς, εν αγαστή συνεργασία με το του… Βενιζέλου, “υπαγόρευσαν” (!) στον Τσουδερό το διάγγελμα που έπρεπε να εκφωνήσει όταν θα του δινόταν η εντολή!!!… Και ο ακαδημαϊκός Βενέζης συμπληρώνει με “πλήρη σοβαρότητα”: “Περί των συνεδριάσεων αυτών υπάρχουν πρακτικά”!!! [Σημ. Ηλίας Βενέζης, Εμμανουήλ Τσουδερός. Αθήνα 1966, σελ.263]
Δηλαδή, επί πρωθυπουργίας Κορυζή και πριν εισβάλουν οι Γερμανοί, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πατέρας Τσουδερός και ο Παπαναστασίου συνέστησαν στον κύριο Εμμανουήλ να αναλάβει την πρωθυπουργία!
Με την μεταφυσική, τον τελβέ του γκαηφέ και την παταφυσική ασχολήθηκαν, πριν και μετά τον Τσουδερό και άλλοι πρωθυπουργοί. Γενικώς τα πνεύματα δεν είχαν ησυχία σε περιόδους μεγάλων κρίσεων (το ένοιωσα κι εγώ στα χρόνια της χούντας όπου εκαίετο το πελεκούδι από φωνές τεθνεώτων). Ο λόγος που σπανίζει η γνώμη των στην πανδημία οφείλεται μάλλον ότι απέθαναν εκ των πρώτων.