Τρυφερό φολκλόρι
05-03-2018

Γνωστό το ανέκδοτο. Μιά κοπελιά του βουνού και του κάμπου, τσακώνει συγχωριανό να της κλέβει μήλα, πάνω στα κλαδιά. «Κατέβα κάτω ευθύς» του λέγει. «Σκάσε μη σι γαμήσου» απαντά ο αζάπης. «Εμ κλέφτς, εμ ψεύτς» δηλωνει η δεσποινίς.

Όταν μια εκλογική πελατεία μυριστεί πως το κόμμα που προτίμησε έχει καθεστωτικό άρωμα, δεν δραπετεύει τόσο εύκολα, δεν σκέφτεται εναλλακτικές.

Αν ακούτε όλο και περισσότερες πολιτικές διαπιστώσεις που σας φαίνονται ξεκούδουνες, μη χαλάτε τον κόσμο με τις δικές σας διαπιστώσεις. Διότι, όσο πλησιάζουμε προς εκλογές και υποτιθέμενη λήξη των μνημονίων, τόσο βελτιώνεται η κυβερνητική ρητορική.

Η οποία, από φοβική και συσπειρωτική, έχει καταλήξει να υπεραμύνεται ενός φανταστικού μέλλοντος. Το οποίο, χωρίς να γίνεται καθόλου πιστευτό, φαίνεται πως εγκρίνεται από μια μεγάλη ομάδα πολιτών.

Δύο είναι  οι λόγοι, κατά τη γνώμη μου:

Χωρίς να παίρνω όρκο, λειτουργεί μια εσωτερική μπακαλική στον ψηφοφόρο. Σου λέει «έχουνε φάει οι άλλοι τα άπειρα δις. Στα χιλιάρικα των βουλευτικών ενοικίων θα κολλήσουμε;» Η διαφθορά είναι βεβαίως κολλητική, αλλά σε μία κυβέρνηση τριών ετών, καμία προηγούμενη δεν είχε ξεθαρρέψει. Μήτε το ΠΑΣΟΚ, μήτε η Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο έδιωχνε τις βάσεις του θανάτου, η άλλη επιχειρούσε διεμβολισμό του Κέντρου.

Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με την σπασμωδική αντιπολίτευση. Ο Δαβάκης, έπρεπε να φάει σουτ, από το πρώτο δεκάλεπτο.Ο νοβαρτισμός θα αποκτήσει μπόλικους συγκάτοικους. Με την ευρωπαϊκή συνδρομή, θα λάβουμε και άλλα μαντάτα. Μπορεί και τρισχειρότερα.

Όλα τα υπόλοιπα, δεν χρειάζονται αναγωγή και μεσιτεία από τον άγιο Παΐσιο.

Θα φάμε στη μάπα ένα μεσοδιάστημα πεντέξη ετών που θα είναι επιτηρούμενο. Βρέξει – χιονίσει. Οι φόροι θα μειωθούν σε αστεία ποσοστά. Ξαφνικά, οι φευγάτοι από την Ελλάδα, που δεν θα ψήφιζαν βέβαια Σύριζα, ανακουφίζουν την κυβέρνηση,καθώς «οι άλλοι»  χάνουν  από χέρι, ένα 3-4% που βοηθά την ψαλλίδα να κλείσει.

Άρα, οι Συριζαίοι έχουν το ελεύθερο να λένε ό,τι τους κατέβει. Δεν τους βλάφτει. Διότι το νέο ρητό θα κάψει καρδιές. «Καλύτερα ψεύτες, παρά κλέφτες».