Τρία εύκολα κομμάτια
27-02-2020

Πρώτο εύκολο κομμάτι

Όχι, η σύγκρουση στα λιβάδια της Λέσβου δεν ήταν εμφύλιος. Αυτό το νησί θέλει προσοχή όταν το συνεγγίζεις. Δεν είναι Μάνη και Κρητικάτσια και βεντέτες και άλλα, θεοτικά ή υπόθεση φαμίλιας. Από τα σπλάχνα του φύτρωσε ένα εύκαμπτο λιθάρι, σαν βλαστάρι από πέτρα που οδήγησε στον αιολικό και είτα στον ιωνικό ρυθμό. Αφήστε την Σαπφώ και τα δελφίνια του άλλου καιρού. Νησιώτες αργασμένοι, που δούλευαν βιομηχανίες και ήξεραν το μοντέρνο λογιστικό σύστημα για τις εταιρείες τους, που γέμισαν τη νήσο εξαγώγιμα παράγωγα των λιόδεντρων και πάστωναν οψάρια προς εξαγωγή όταν η άλλη Ελλάς πάλευε με μπερατλήδες και υπενοικιαστές. Τη Λέσβο την γνώρισα, πάνε έτη 43, μπορεί και περισσότερα και μαγεύτηκα διότι τα χωριά της δεν παράγουν ζήλεια και καημούς εναντίον των πρωτευουσιάνων. Το goback το 1944 χωρικοί το φώναξαν στο καράβι με τους απεσταλμένους του Σκόμπι, άσε που ήταν το μόνο νησί που έδιωξε τον Τούρκο σε κανονική μάχη. Και έζησαν αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, ποιητάρηδες και πεζογράφοι, σε ένα ολοδικό τους τοπίο, από παλαιότερες γενιές εμπόρων της Δύσης που παζάρευαν τη στυπτηρία για επεξεργασία προιόντων και δεν έκαναν εμπόριο σκλάβων. Και τους έχουν οπλίσει, λόγω συνόρων. Και έχουν μια πιπεράτη, φαρμακερή και αποτελεσματική γλώσσα όπου πάνω της επικάθησε ένας πρύτανης ξερωγώ και ανταρτεύει σα να είναι ο Ερμείας της έναντι ακτής που λένε πως φύλαγε τα βρεμμένα χειρόγραφα του Αριστοτέλη. Η Σαπφώ αποκλείεται να γονατίσει επειδή το άλλο νησί παράγει μαντινάδες. Κι έφεραν, παραμονές της επιδημίας που μπάρκαρε από Ιταλία, Ματατζήδες άπειρους με ηγέτες που δεν σκέφτηκαν πως πρώτα ένα ασκέρι φροντίζει το τούλδο, το στρατόπεδό του και μετά εφορμά να βαρέσει αντιπάλους. Και πέρασαν τα ένστολα μια μέρα στην κόλαση και επιστρέφοντας βρήκαν τα ρούχα τους στον δρόμο. Γαυγάμηλα δε διάβασε κανένας; Στρατηγήματα βάρβαρων συμμάχων των Κομνηνών; Με πρωτοδιορισμένα άμαθα νεαρά άτομα που πάς Καραμήτσο να βαρέσεις εξοργισμένα πειραχτήρια; Και δε μιλάω για τη Χίο και την έναντι ακτή, που γνώρισε τόσο αίμα, όσο χίλιες βεντέτες της μεγαλονήσου.

Κανένας δεν θυμήθηκε πόσους γίγαντες έβαζαν οι Ταβιάνι στα έργα τους; Ο Μηταράκης, με το αλμπενί του, θα έπρεπε να έχει την ευστροφία του Καίσαρα και του κεκέ Αλέξιου Κομνηνού το μυαλό, για να ελέγξει με τα στρατά του έναν δρόμο. Έβαλαν κάποιον με το στυλ του Γουντι Άλλεν να πειθαρχήσει έμπειρους νησιώτες, αντί να βρούνε έναν Καμπαφλή, έναν Τζιμ Λόντο.

 

Δεύτερο εύκολο κομμάτι

Ούνα ράτσα ουνα φάτσα με την Ιταλία. Στις χώρες των εντομοφάγων και των μπορντό σκαθαριών κλείνουν δρόμους, βαράνε φυγάδες και πάλε πεθαίνουν. Έρχεται μία κυρία από Ιταλία Κυριακή, την Δευτέρα πάει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μετά πυρέσσει, ώστε να μείνει ο Δήμος της πόλης ακέφαλος πάνω σε επιδημία. Αλλοι μαθητές κάνουν κατάληψη επειδή τους την έσπασε που εκδρομείς επέστρεψαν άναυλα. Η Βουλή εργάζεται ώστε μέσα σε 16 μέρες, οι μισοί να νοσήσουν. Στα Διαβατά και στον άξονα Έβρος-Σαλονίκη δεν νομίζω πως σταματάνε τους επιβάτες μετανάστες που αμάν και πως περιμένουν να συλληφθούν στην πλατεία Αριστοτέλους. Δεν ξέρω καν αν γίνεται προαυλισμός φυλακισμένων. Και δεν ξέρω ποιος θα κόψει μαχαίρι τις ιερές τελετές από το Σάββατο της Τυρινής και ποιος βλάκας θα γιορτάσει οικογενειακώς κούλουμα- έως και οι χαρταετοί θα νοσήσουν.

 

Τρίτο εύκολο κομμάτι

Στην ηλικία μου, το 8% προβλέπεται να αποθάνει και 8% είναι ένας στους 12, επομένως περιμένω εαυτόν και τουλάχιστον 5 φίλους μου να κινδυνεύουν από εκδρομή στα θυμαράκια. Ευτυχώς το σύστριγγλο που επισυμβαίνει πανεθνικώς, είναι καθαρόαιμη ενδοδεξιά διαμάχη, όπως συνηθάει η οικογένεια Μητσοτάκη. Η οποία δεν ξέρω τι εμπειρίες συλλέγει, αλλά το «κουνια μπέλα» το κατέχει: επιχειρώ κάτι νεοβαρβαρώδες, με βαράνε στο δοξαπατρί, τα παίρνω πίσω, πάμε για άλλα. Άτσαλη τακτική, με τον νου μη τύχει και μας ταπώσει ποιός; Ο τεως Δήμαρχος Πάρου.

Άλλη μια φορά το λέω: φύγετε από τα νησιά κοντά στην μικρασιατική ακτή. Ψάξτε τόπους στο εσωτερικό της χώρας που έχει λίγο πληθυσμό και εγκαταστήστε πρόσφυγες και μετανάστες που δεν είναι βέβαια 70 χιλιάδες, καθώς άλλο ένα εκατομμύριο ξένων έχει μια χαρά προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Και προσοχή, για 100 φορά: χωριστά τα μελέτια των επισκεπτών μας. Αν συνεχιστεί αυτό το ταράκουλο με την επιδημία, πρώτοι αυτοί θα την πληρώσουν. Κι αυτό δεν είναι εξυπνάδα. Είναι απλώς η σειρά μας.