Τι είναι φεντεραλισμός
10-01-2018

Όταν έχει ξεχειλώσει το πουλόβερ και σε αυτό ήσουν εντός όταν φίλησες τον πρώτο σου έρωτα, είδες τη γέννα του παιδιού σου, και ξεψύχησε ο καλύτερος σου φίλος πάνω του, δεν το πετάς. Αλλά μπορείς να το ξηλώσεις, για να το φρεσκάρεις. Δεν γουστάρουμε υποδείξεις και τρόικες; Λαμπρά. Όσοι δεν γουστάρουν, σε επίπεδο πόλης ,στο καντόνι τους.

Δεν θέλουμε πολλούς φόρους και να είναι φτηνά τα τηλέφωνα, ή και τζάμπα; Μάλιστα. Να φτιάξουμε ένα καντόνι.

Εννοώ να κάνουμε τις εξής κινήσεις. Απλές και μη σας πιάνει πρεμούρα.
Έχουμε μια Τουρκία που διατεινόμαστε ότι μας απειλεί, αυτοί 60 εκατομμύρια, εμείς δέκα και πολλούς λέγω. Χαζά και χαμένα επί 1700 χρόνια. Πέρσες, Άραβες, Τούρκοι και ανησυχούντες του στρατεύματος και των συμμαχικών πρεσβειών. Να κάνουμε ομοσπονδία με όλα τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης, όχι σε επίπεδο κράτους, αλλά περιφερειών.

Να γίνει μια βαλκανική ομοσπονδία (ή «Μικρή Ευρώπη» όπως την θέλει ο Ιωάννης Λυδός από τον 6o μ.Χ. αιώνα) όπου

1. Οι ομόσπονδοι λαοί θα διοικούνται από τους επικεφαλής περιφερειών ή τους αντιπροσώπους των καντονιών. Προτιμώ καντόνια επειδή εξασφαλίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις πληθυσμού και έκτασης. Διάρκεια της συμφωνίας ένταξης: είκοσι χρόνια και βλέπουμε.

2. Από αυτούς τους αντιπροσώπους να βγει η κεντρική διοίκηση. Αντί για πλαστές πλειοψηφίες, να υπάρχει σύστημα όμοιο με αυτό που επιλέγεται ο Πάπας ή οι Ολυμπιακές Πόλεις. Όσες προτάσεις και να υπάρχουν, να μπαίνουν σε ψηφοφορία και να κόβεται πάντα η πιο ολιγόψηφη. Και στο τέλος, να μένουν οι δυο, κι όποιος νικήσει. Και ευθύνη τριών πραγμάτων: οργάνωσης παλλαϊκής άμυνας, χωροταξικού σχεδιασμού και κεντρικής διαχείρισης δικτύων και υποδομών.

3. Χωρίς λεφτά, με έδρα που θα αλλάζει πόλη τέσσερις φορές το χρόνο. Σαν τους νομάδες. Και να συνεδριάζουν στο πιο κοντινό γήπεδο μπάσκετ. Ο άνθρωπος που αρχοντεύει την Νύχτα, να φέρνει τα ηχητικά.

4. Αυτό που θα αποφασίζουν, θα είναι νόμος για όλες τις φεντεράλες. Τα καντόνια θα υλοποιούν τα σχέδια. Ναι στον κεντρικό σχεδιασμό, πλην γάμησα κεντρική υλοποίηση.

5. Το κάθε καντόνι μπορεί να έχει παιδεία, υγεία, εξωτερικη πολιτική, να καλλιεργεί ναρκωτικά, να απαγορεύει ό,τι καπνίζεται και εισροφάται, να έχει όποιο εσωτερικό πολίτευμα επιθυμεί, να ιδρύει θρησκείας, να έχει έξοδα και έσοδα, να δανείζεται αν μπορεί και να δανείζει αν γίνεται.

6. Το κάθε καντόνι μπορεί να ζέχνει και να πλένεται με μπόμπες ουήσκη, ενώ ένα άλλο να έχει τέσσερα γηροκομεία ανά εκτάριο και να ζει από τα πιεσόμετρα και τις κηδείες.

7. Όποιο καντόνι δεν μπορεί να λειτουργήσει, να αμυνθεί, να υπάρξει, μπορεί να πουληθεί, να υπενοικιαστεί, να πτωχεύσει, Αμερική. Εντός της ομοσπονδίας. Καντόνι που κάνει πλακάκια με απέξω, το πιάνουν τα άλλα καντόνια και το κάνουν δια δημοψηφίσματος θερινό.

8. Οι κάτοικοι που δεν γουστάρουν το καντόνι που ζούνε, αέρα στα πανιά τους και να πάνε στο καντόνι που γουστάρουν και τους δέχεται. Επειδή θα υπάρξουν και καντόνια που δεν θα χαλάν τη ζαχαρένια τους.

9. Και καντόνια αποδήμων δεχόμεθα.

10. Τέσσερις συμφωνίες θα κάνει αυτή η Μικρή Ευρώπη, με τέσσερις γείτονες και με όποιον άλλον θέλει. Με τους Αράβοι, με τους Ρώσοι, με τους Ευρωπαίοι και με τους Τούρκοι. Είναι μια αγορά 80 εκατομμυρίων. Μεγαλύτερη από την Τουρκία. Στρατηγικώς εξαίσια.

11. Η ομοσπονδία είναι σύμμαχος και τάζει εικοσαετή Ειρήνη και Συμμαχία σε όποιονα κουρέψει α λα Ταμερλάν το συλλογικό της Χρέος. Ίσαμε ένα τρις ευρώ θα είναι. Αλλά τα εμπορεύματα από τα λιμάνια της θα είναι στο κέντρο των αγορών γρήγορα και φτηνά.

12. Είκοσι και τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ θα πωληθούν μεγάλες εμπορικές ζώνες, κολλητά με Αουστρίες, Βενέτσιες, Μουλντάου και Τρανσυλβανία, ζώνη Κυθήρων και νήσοι διεθνών ανεφοδιασμών Αιγαίου και θα βγάζει καθαρά πενήντα ετησίως. Από αυτά, η Ελλάς δεν θα πάρει τίποτα, αλλά θα της δώκουνε 300 δις σε είκοσι χρόνια να ξοφλήσει τον χρέο από τους πολιτισμένους.

13. Κάθε καντόνι θα έχει μία ψήφο για κάθε εκατό χιλιάδες άτομα. Καντόνι των 2 εκατομμυρίων, είκοσι ψήφοι. Και ο κάθε αντιπρόσωπος καντονίου, θα έρχεται με ταις ψήφους αυτού.

14. Αλλοι θα θέλουνε πενήντα καντόνια, κι άλλοι πεντακό. Να φύγουσι οι πολιτειολόγοι, οι συνταγματολόγοι και οι διεθνολόγοι από τον Ευαγγελάτον,όπου έχουσι στασίδι, να τα βρούνε. Εδώ ιδέαις ρίχνομε, ας ταις καταστρέψουν οι αρμόδιοι.

15. Η ομοσπονδία μπορεί να έχει πολλά προϊόντα, και να καλλιεργεί και απαγορευμένα είδη και να έχει τελείως νόμιμη διακίνηση προϊόντων που γυρίζουν τα άντερα σε άλλους. Καντόνι καρλακοφάγων. Ιπποφάγων. Χελωνόσουπας καρέτα καρέτα.

16. Αν οι οικολόγοι πιστεύουν τα ενάντια, ας κάνουνε καντόνια να περνάνε παραδειγματικώς έμορφα.

17. Η φεντεράλα δεν μπαίνει σε καμία κοινωνία των Εθνών και ΟΗΕ και δεν ενοχλεί κανέναν. Αν δεν θέλει κάποια χώρα να κάνει εισαγωγή ναρκωτικών από τους Βαλκανίους, να πλερώνει το κατιτίς της, να το στέλνουμε τυποποιημένο σε Ολλανδία για τη βασική διακίνηση και σε φαρμακευτικές εταιρείες έναντι γενοσήμων.

18. Το ενιαίο σύνταγμά της θα είναι τρία παλαμάκια. Με λόγια τα εξής: «μπαλκάν γκαγκάν γκαγκάν». Όλα τα άλλα είναι δικολαβίστικα .Το ίδιο τρίλεξο θα είναι και ο βαλκανικός ύμνος. Είναι καλό να μη χορογραφηθεί από τον Φωκάν Ευαγγελινόν.

19. Σε όλα τα καντόνια οι Εκκλησίες και οι θρησκείες θα έχουν την κοινωνική πρόνοια.Την Παιδεία οι πόλεις. Τα άλλα βρίσκονται.

20. Το έγκλημα τιμωρείται αλλά οι φανταχτερές ενέργειες φιλανθρωπικής υπερπροβολής, αποκεφαλίζονται. Άσε που η μεγαλύτερη ποινή που θα πονεί και θα σφάζει, θα είναι η διαμονή σε μη καντονούχο χώρα.

21. Η κεντρική εξουσία θα αναθέτει τα δίκτυα και άλλα υπουργήματα. Αλλα λεφτά νέμα. Δεν θα έχει. Φόρους θα εισπράττουν οι πόλεις και αν δεν εισπράττουν αρκετούς, θα παίρνουν τον πούλο από τις μοιρασιές των υποδομών. Πάντως θα είναι χαμηλοί, αφού μήτε έργα μήτε υπερυπάλληλοι. Αν ένα καντόνι προσλαμβάνει ανηψάκια, τον πούλο, τότε που δεν θα μπορεί να τα πληρώσει.

22. Κανένα μεγάλο έργο για αυτά τα είκοσι χρόνια παρεκτός και μας αρέσει με δημοψήφισμα. Για παράδειγμα ποταμοκάναλα, χρειάζονται. Και διαχείριση εξήντα εκατομμυρίων τουριστών. Αλλά μπορεί και όχι. Κι αν υπάρχει απορία ψάλτου, να ρωτάμε αυτούς που έχουν καντόνια, εκλογικά, όπως τα βελγάκια, πραγματικά όπως οι Ελβέτιοι.

23. Για αυτά τα είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχει Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Μόλντοβα. Άρα δεν θα υπάρχει και Μακεδονία. Η τοπική ιστορία και υπερηφάνεια επιβάλλεται και ενθαρρύνεται. Το εθνικό κράτος, όπως το καταντήσαμε, δεν το γουστάρουμε, παρεκτός και υπάρχει καντόνι που το γουστάρει. Μετά είκοσι έτη, ας πείσει τους υπόλοιπους.

24. Καθαρή Ένοπλος οχλοκρατία αντί δυνάμεων ασφαλείας και κράτους του Νόμου. Μη κατουρηθείτε, είναι πιο ακίνδυνη από τα σημερινά θεσμικά χάλια. Χωρίς κυβερνήσεις. Με τη γλώσσα που ο καθένας θέλει, στο καντόνι ή στα καντόνια του. Θα είμαστε ένα διάστημα σαν τον χάρτη του Τσβίγιτς, αλλά σαν την Ελβετία στην ειρήνη. Και στα φράγκα. Κι όποιος μας πειράξει, τον γδάραμε. Ζωντανόν. Με την λαϊκή άμυνα. Και την εγγύηση των καλών μας φίλων που θα έχουν πλεονεκτήματα από την ύπαρξή μας.

25. Και πολλές κληρώσεις. Δικαστές και έτσι.Κάθε καντόνι, όπως Ελβετία έως επτά υπουργούς. Έξω από το καντόνι, μηδέν η αξία τους.

26. Καντόνια μπορεί να δημιουργηθουν όχι μόνον εθνοτικά, αλλά και πολιτιστικά (Τσάκωνες,Γκαγκαούζοι) και παραγωγικά (ζώνη του σπαραγγιού ή του ακτινιδίου) αλλά και αναρίθμητα clusters (συμπράξεις για την κεφαλογραβιέρα, ένωση παραγωγών φιδοπουκαμίσων).

27. Θα προσέξατε πως πολλά γεωργοκτηνοτροφικα βάζω. Σωστά το προσέξατε. Σημασία έχει να μας θεωρούν πλέμπα, μούτρα, χαπάκηδες, γυφτοπούλες στο χαμάμ. Θα πήξουμε στο δηνάριο, στο λεκ και στο πεντόλιρο. Δεν ξέρω αν πρέπει να έχουμε ένα νόμισμα ή πενήντα, να υπάρχει και δουλειά καλών σαράφηδων.

28. Κι αφτός που θα πει αφτά δε γίνονται, γίνονται. Εξάλλου, κοντά Σλοβενία, Κροατία, Μύκονο και Μούλνταου, θα έχει καντόνια υπέρ των καλών σχέσεων με Εβρόπα και τουρίζμον έμα και νάμος. Όπχοιος νοσταλγεί Εβρόπα, εκεί. Καθαρά και ακριβά. Να του πακετάρουμε και το μουσείον της Ακρόπολης, να το βάλουν στα Ιταλικά σύνορα, αλλά με λειτουργία duty free.

29. Και τα δικά μας αγάλματα από εκεί, εις το κτίριον της Βουλής που είναι σόλοικο, αν και σοφό να το κάνωμεν κανά κσενοδοχείο. Η παλιά βουλή μας φτάνει, του καντονίου εννοώ από Μαλακάσης εις Αη Θεόδωροι. Αν θα λέγεται Αθήνα, ας λέεται. Θησεία να μη τη λένε, είμεθα και ανορθόγραφοι και όλοι θα γράφουν Θυσία.

30. Σε δέκα χρόνια, η Ιταλία και η Τουρκία θα ακλουθήσουν το μοντέλο. Η Ρωσία νομίζω το έχει, όπως και τα δήθεν κράτη του δρόμου της μέταξας. Οπότε, σε αυτήν την πράγματι γερήν αγορά, όπου ο καθένας θα πορεύεται κατά το παραμύθι ,το καλάσνικοφ ή την συμμορίαν αφτού, ας έρχεται ο Πελεγκρίνης της αύριον να παίζει την Ορέστειαν, υποδυόμενος ο ίδιος τον Αγαμέμνονα στο χαμάμι.

31. Σποράδην έρριξα τις πραγματοποιήσιμες ιδέες μαζί με ένα σωρό απόσκατα και σκατωτάς λαπάρας που λέγει ο Πρόδρομος ο ποιητής μας, προκειμένου να μη με πάρουνε στα σοβαρά και όταν τελειώσουν τα πολιτικά μας αίσχη να ενδυθώ φεντεραλιστής και να φύγω με άλλα ρούχα.

32. Λέω να διαλέξω μια κελεμπία λινοβάμβακη, μονοκόμματη κουπ, ντραπέ, και αποπάνω μια λιζέζ με κεντημένες μαργαρίτες μακραμέ. Και τσόκαρα.

33. Εις επόμενον στάδιον, θα ανακοινώσω τα σύνορα των καντονίων, και τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός.

34. Αυτό είναι φεντεραλισμός.

35. Χαιρετίσματα πως απόλαφσην σαν την λογοτεχνίαν, ειδικά αυτήν άνευ παραλήπτου δεν έχει, γι’ αφτό και γουστάρω.

36. Υο!