Στης σοσιαλδημοκρατίας το μονοπάτι
02-05-2018

(Από το Στάλινγκραντ ως το ποπ-κορν, δυο δάχτυλα και κάτι)

 

«Μια τέτοια νύχτα πριν από χρόνια». Όχι πολλά, άλλο αν έτσι φαίνονται. Μόλις το 2015 και η νύχτα δεν ήταν τέτοια ακριβώς. Το καλοκαίρι είχε μπει για τα καλά, η Κωνσταντοπούλου ήταν πρόεδρος της Βουλής, γινόταν συζήτηση πολλή για το απεχθές χρέος (τόσο ακατανόητο που ακόμη και οι μισοί συριζαίοι το έλεγαν «επαχθές», λες και υπάρχει χρέος που δεν αποτελεί βάρος), αλλά τα βράδια το κανάλι της Βουλής ήταν όαση. Τουλάχιστον για όποιον δεν είχε κλιματισμό στο σπίτι. Με τους τοίχους να βράζουν, πάταγες το χειριστήριο και διακτινιζόσουν. Στάλινγκραντ. Συνεχή αφιερώματα. Πολύ χιόνι. Και πολύ αίμα, αλλά δεν φαινόταν μέσα στην ασπρίλα και την καταχνιά. Ασυναίσθητα, πήγαινες προς τη ντουλάπα για ένα πανωφόρι. Καμιά φορά έκλεινα τον ήχο και έβαζα ως υπόκρουση Γκανά σε εκτέλεση Κατσιμίχα: χιόνι – χωρίς τανκς, αλλά με κλαρίνα.

(Οι ενδιαφερόμενοι αναζητήστε «Μια τέτοια νύχτα πριν από χρόνια» – ενδεικτικά https://www.youtube.com/watch?v=KUYfStJJY5A).

Εκείνο το καλοκαίρι είχε δροσιά. Πολλή. Και πολύ Κόκκινο Στρατό. Και πολύ πρόσθετο χρέος. Και άφθονες επιπλέον περικοπές συντάξεων. Και νέους φόρους.

Τα πράγματα άλλαξαν – εκτός από τις περικοπές, τους φόρους και τις εισφορές. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε κάποιοι, κινείται προς τη σοσιαλδημοκρατία και την ένταξη στους mainstream, το Στάλινγκραντ εξέλιπε από τις οθόνες. Και τώρα, αυτές τις πρόωρα θερινές μέρες, ο ζεσταμένος θεατής που αναζητούσε τηλεοπτικό κλιματισμό στο κανάλι της Βουλής έπεφτε πάνω σε ντοκιμαντέρ για την παραγωγή διάσημων (στις ΗΠΑ) αμερικανικών σνακ. Έτσι φτιάχνονται τα χρυσόψαρα (πατατάκια), έτσι το πήνατ-μπάτερ, έτσι το ποπ-κορν. Εβδομήντα μέτρα ο ένας φούρνος, άλλα τόσα με το συμπάθιο ο άλλος.

Μερακλαντάν. Αλλά το αισθανόσουν σαν τον αέρα που, κι αν φυσά, δεν σε δροσίζει. Πού ’σαν της Ρωσίας τα χιόνια που πάντα φυσάει ο Βοριάς… Το μόνο κοινό είναι ότι και τα δύο, χιόνια και ποπ κορν, πληρώνονται με δημόσιο χρήμα. Δεν δροσίζεσαι πια. Αλλά είσαι περήφανος που η φορολογική αφαίμαξή σου υψώνει ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα.