Σμπάροι
23-02-2018

Η πολιτική ευθύνη, κύριε πρωθυπουργέ, δεν οδηγεί παρά στην κρίση του εκλογικού σώματος.

 H πρωθυπουργική ομιλία, ευτυχώς εκτός θέματος και προσφυώς άκεφη. Το επίδικο ζήτημα είναι ποιος, εάν και κατά πόσον χρηματίστηκε. Και το αξιόπιστο των μαρτύρων. Αλλά κατάφερε και έδωσε ένα πλαίσιο που όλοι ανέμεναν.

 Κανένας δεν είπε «θα μιλήσω στον φυσικό μου δικαστή»…

 …και κατέβηκε από το βήμα, ελαφρά περιφρονητικός, ακατάδεχτος και ταπεινός ταυτόχρονα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγορητών μίλησε στο πνεύμα του «εγώ είμαι η νύφη». Η Βουλή, με τις προσημασμένες ισορροπίες της, δεν είναι Ηλιαία, μήτε λαϊκό δικαστήριο.

 Κανένας δεν αρχάισε με ένα «διέβητε τον Ρουβίκωνα, οψόμεθα εις Φιλίππους»

 Και οι προφανώς επαρκείς ρήτορες, δεν κράτησαν εφεδρείες.Οι κυβερνητικοί έπαιξαν τα μολυβένια στρατιωτάκια και οι αντιπολιτευόμενοι τα στρουμφάκια. Δεν βάφονται έτσι τα αυγά.

 Σε ποιόν ακριβώς απολογήθηκαν οι δέκα;

 Και γιατί να απολογηθούν; Για να κερδίσουν τον έπαινο της Αγοράς; Ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός και ο Βενιζέλος ως Υπερείδης, μίλησαν ως πρέσβεις στα Σούσα. Απέναντι είχαν το ζεύγος Δρίτσα.

 Λάθη, λάθη, λάθη! Προβλέπω λάδι, λάδι, λάδι.

 Μικρή σημασία έχει το ξεκατίνιασμα και η παροχή χρονολογικών στοιχείων σε αυτή τη φάση. Δεν ήταν υπόθεση πρόωρης εγκυμοσύνης, άρα να ρίξουνε βιτριόλι στον άτακτο γαμπρό. Αν δεν υπάρξει ομολογία συντριβής της Novartis στο FBΙ  ή κάποιος μάρτυρας που ξέρει τι λέει κι έχει στοιχεία, άπαντες θα βγούνε λάδι.

 Γίναμε μια ωραία ατμόσφαιρα.

 Όλο το σχέδιο ήταν να ακυρωθεί η σχέση καραμανλικών με γουαναμπή κεντρώους νεοδσυριζαίους. Ο κύριος Κυριάκος το κατάλαβε και απέφυγε την κάλπη, μη του τύχουν διαρροές.

Δεν ήταν δικαστήριο. Κανένας δεν το πρόσεξε.

 Ακόμη κι εγώ ,ως μπουμπουνοκέφαλος, κατάλαβα οι Ιθάκες  ι σημαίνουν. Αμφιβάλλω αν τελειώσουν ομαλά οι δίκες που θε να έρθουν.

 Ας τα διάλα. Το παραχέσαμε.

Τα ειρωνικά γελάκια και οι εκρήξεις από τον εξώστη αθωώνουν τους πάντες. Ας προσεχθεί.