Πόλεμος των Μπόερς ή εξέγερση των Μπόξερς;
25-03-2020

Την προσοχή σας ζητώ, την προσοχή μου έχετε άπαντες. Δεν επιθυμώ ύφος πατρικό μήτε γεροντική μίμηση νεάζοντος Γεροστάθη. Επισημαίνω πως η χώρα άργησε κι ας ακούγεται φαιδρό. Και η συνασπισμένη Ευρώπη μοιάζει να έχασε την ψυχραιμία της και αγωνίζεται «ατομικά» να μη ακολουθήσει της Ιταλίας και της Ισπανίας τον χαμό, παρότι που όλες οι χώρες την ίδια αστάθεια εμφανίζουνε, πλήν μιας επαρχίας της Κίνας που με βία, κτηνώδη και αθωωμένη υπέρβαση, φέρθηκε σε υπηκόους ωσάν να ήταν Μποξέρ ενός άλλου αιώνα και διέσωσε προσώρας τα εκατομμύριά της.

Η απαισιόδοξη άποψη

Ακόμη κι αν πάρουν αρκετοί έως πολλοί δώρο Πάσχα, βοήθημα οι αυτοαπασχολούμενοι και πέσει συγγνωστή αναστολή καταβολής χρεών, θα έρθει γρήγορα η ώρα, είναι ζήτημα μηνών και όχι εποχών, που τα χιλιάδες των ξενοδοχείων δεν θα έχουν πελάτες, στις θάλασσες οι κολυμβητές θα ανοίγουνε κονσέρβες για κολατσιό και οι καπνιστές θα καπνίζουν μόνο λαθραία, με κλαδάκια μέσα στον καπνό. Μακρά ύφεση θα χωρίσει τον κόσμο στα δύο, όπως είναι και σήμερα εξάλλου στα δύο χωρισμένος, αλλά η διανομή θα διαφέρει. Η Μεσόγειος οικονομικά και οργανωτικά θα ενωθεί με την αφρικανική ήπειρο και οι περιοχές και χώρες γύρω από την Κίνα θα στενάξουν. Μικροτοπικισμοί θα επαναληφθούν και οι νεοναζί θα είναι ευπρεπείς και δικαιωμένοι τιποτάκηδες, ενώ τα πλήθη θα ακούν «αριστερός» και θα ξεταπώνουν το βιτριόλι.

Ο νέος αιώνας, θα γίνει μελοδραματικός. Κάποιος θα ονειρεύεται πρωτάθλημα, ολυμπιάδα και άλλα ετήσια ή μηνιαία θεάματα και θα τον μπουχίζουν.

Ασφαλώς, η πυκνή και συχνή βία δεν πρόκειται να αλλοιώσει την εικόνα του πλανήτη. Πολλά εθιμικά συμβάντα θα κρατήσουν το τουπέ τους. Αλλά οι γυναίκες να προσέχετε, σε κάθε ηλικία, διότι θα σας υποδεικνύουν να επιστρέψετε στην ροκοκό φιλαυτία.

Το μέταλλο των κρατών θα σκληρύνει και θα υπάρξει το φαινόμενο στρατοί από σαπουνέ χαλβά να νικάνε ατσαλοκομπιουτεράδικους πετροπαιχνιδιάτορες.

Θα είναι ένα κράχ άκραχτο που πολλοί θα ευνοούνε. Κι αυτό, επειδή οι γενιές δεν θα αναγνωρίζουνε την κατάστασή τους, αλλά θα συγκινούνται ή θα πετρώνουν, ανάλογα με τους ηγέτες που δεν διάλεξαν, υπέρ των τρεχαγύρευε που ιδρώνουν να διαφημίσουν.

Η αισιόδοξη άποψη

Αυτά είναι μασάλια και λήροι. Η Ευρώπη θα αναθεωρήσει την ηγεσία της, θα μειώσει τον πολιτικό της ρόλο υπέρ ενός άλλου μοντέλου, πιο ομοσπονδιακού, με άμυνα και ενιαία συστήματα διακυβέρνησης. Θα μηδενίσει τα επαχθή χρέη και θα εκπλήξει το σύμπαν προσεταιριζόμενη συμμάχους που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Και η επιθετική οικονομική της πολιτική στην Αφρική, θα βελτιώσει τη θέση της.

Ελεύθερη από δουλοπρέπειες και ασήκωτα χρέη, η Ελλάδα θα επιλέξει ένα σύστημα καντονιών, που θα περιστείλει τους βαλκανικούς εθνικισμούς και θα αποκλείσει τους επαγγελματίες των συστημάτων δεξιά – αριστερά και τους τοπικισμούς ρομαντικού τύπου. Η διαδικασία θα αρχίσει από το τέλος του 2020 και η πιο σημαντική της απόφαση είναι η φράση «τέρμα στη νοσταλγία». Η ανεργία θα βυθιστεί, οι δουλειές θα ανοίξουν, θα αναγκαστεί να προσλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους από άλλες χώρες, καθώς δεν θα παραπέμπει σε λίγο κρασί  λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου, αλλά σε κράτη που θα προβάλουν τα ερείπιά τους, όχι παραπάνω από το Μαρόκο ή την Τυνησία.

Διαλέξτε εκδοχές, όσο είστε έγκλειστοι και όταν βαρεθείτε φρικτά, παίζοντας φιδάκι και μουτζούρη, δεν μπορεί, κάπου θα καταλήξετε.