Ο Πήτερ Γκρήν left the building για όποιον ενδιαφέρεται
26-07-2020

Φλητγουντ και Μακβή, χάρη στον Πήτερ Γκρήν, αθανατίστηκαν ως όνομα συγκροτήματος, το 1967. Χαιρετίσματα πως εκείνα τα χρόνια, η Επανάσταση αναβλήθηκε, το κοτέτσι-πανεπιστήμιο του Τζων Μάγιαλ μάζευε τα ταλέντα του σοφτ ροκ, η ψυχεδέλεια δεν ήταν παρά σπανίως εισπνεόμενη, ο Γκρήν στουκάρισε ό,τι στουκάρεται και άφησε το συγκρότημα, ήταν οι εποχές όπου έψαχναν και δεν έβρισκαν τον Κλάπτον στην Ελλάδα, αλλά ο Πήτερ ήταν άρχων στα σολαρίσματα, ανκαι ο Σαντανισμός υπήρξε επειδή το Black Magic Woman ήθελε τον βογιάρο του.

Ο Γκρήν ξεκίνησε από λεπτοκόκκαλος εκφραστικός κιθαρίστας, αλλά όποιος δεν θυμάται πόσες Στίβι Νικς γέμισαν το αγγλοσαξονικό μουσικό τοπίο στα χρόνια του προέδρου Κάρτερ και της Μαργαρίτας Θάτσερ, είναι καλο να θυμηθεί, έστω και με λίγη πίεση. Το billboard γέμιζε με τα ευπώλητα του συστήματος, διότι η μελό τύπου «γυμνό ανάμεσα στους λύκους» μπαλάντα έμοιαζε απέθαντη, όπως η καψουριά του γραικικού λαϊκοπόπ, ως εθνική εκφραστική γραμμή. Rumours αποκαλούσαν αυτό το θρηνώδες ουρλιαχτό.

Ο Πήτερ Γκρην έφυγε από τη ζωή μου διότι ήθελα να γεράσω ατάραχος και ξάφνου με πληροφορεί εν θερμώ ο άσπλαγχνος φίλος μου πως πάει, πέτανε και βλέπω, αντίς τον λεπτοκόκκαλο αζάπη έναν άνθρωπο που τον είχαν φάει τα φάρμακα και τα φαρμάκια, τα μάγουλά του κατέβηκαν σαν του Ντρούπη, τον άκουσα όσο μπόρεσα το βράδι και κατέληξα:

Τα μουρμούρικα ακούσματα και τα τσακισμένα από τα ριφ ακροδάχτυλα, ανήκουν σε μία αποξηραμένη λίμνη νεκρών συναισθημάτων, με έναν δρόμο ευπώλητων ειδών, κυρίως με μάρκες ξεχασμένες, που κάθε τόσο, ξερνάει ένα παγόβουνο μουσικής για άτακτους θεούς και μερικοί βλέπουμε στο δρόμο πλάτες από ηγερίες ενδεδυμένες παλτό της νεότητος, πάντα καμηλό, πάντα με το ίδιο αψεγάδιαστο προφίλ και ο δρόμος είναι πολλά χιλιόμετρα και εκατέρωθεν ο Κράσσος ο Χάρος, έχει φροντίσει να σταυρώσει τους επαναστάτες που παγίδεψε, κι ενώ περπατάς κατά μήκος της φρίκης, βρίσκεσαι με έναν ετοιματζήδικο σταυρό στη ράχη και ψάχνεις ένα διάσελο να σε καρφώσουν διότι δε συνεμορφώθης προς τας υποδείξεις. Οι Στίβι Νικς δεν πεθαίνουν. Ανασταίνονται.