Οι εξεγερμένοι
09-02-2020

Στην ζωή μου έχω συναντήσει πολλούς εξεγερμένους ανθρώπους. Όχι τυχαία, προέρχονταν από συντηρητικό περιβάλλον κατά κανόνα. Οι οργανωμένοι στο ΚΚΕ δεν ήταν εξεγερμένοι, επειδή είχαν συγκεκριμένη άποψη για το μέλλον, επομένως δούλευαν ώστε το μέλλον αυτό να γίνει πραγματικό. Ηταν όμως πολλοί, πάρα πολλοί οι εξεγερμένοι αρχικά στα λόγια, που αισθανόσουνα πως ήταν ικανοί να κάνουν κινήσεις  εξεγερτικές. Ήταν έτοιμοι. Προέρχονταν από ποικιλία ιδεολογιών, συχνά ήταν δεξιοί που δεν άντεχαν συγκεκριμένες πρακτικές της παράταξής τους.

Όταν ακούω λοιπόν ότι τους έξι που έπιασαν για τον Επαναστατικό Αγώνα, τους έδωσαν οι αμερικάνοι ή ότι απορούν που ο φερόμενος ως αρχηγική τους φιγούρα ήταν ήδη σταμπαρισμένος, επομένως ήταν δύσκολο να έχει κάποια επιχειρησιακή δράση, δεν πιστεύω  στα αφτιά μου. Είναι τόσο δύσκολο να κάνετε μια στροφή γύρω από τον εαυτό σας, αδέλφια, να καταλάβετε σε ποια χώρα ζείτε, και ποιοι είναι οι γείτονές σας; Εδώ έκανε έκκληση η αστυνομία να καταγγείλουν πράξεις αυτών που έχουν συλληφθεί, και βρέθηκαν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, ήδη καμιά σαρανταριά. Μια μάλιστα γυναίκα που τηλεφώνησε για να αποκαλύψει ένα σπίτι, οι ρεπόρτερ και οι αστυνομικοί την «έδωσαν» στεγνά στο Μέγα Πανελλήνιον. Η ανάγκη να υπάρξει αποκλειστική είδηση, υπερβαίνει κάθε λογική, ακόμη και της κατάδοσης.

Ο λαός μας είναι υπερήφανος και ακατάδεχτος και λοιπά, κρύβει τους διωγμένους και αγαπά τους Ρομπέν των Δασών, αλλά η άλλη του πλευρά φοράει κατοχική κουκούλα και σπιουνεύει τον γείτονα. Δεν έλειψαν οι καταδότες στην Κατοχή, στον εμφύλιο, στην χούντα, αλλα και σε καιρό ειρήνης. Απλώς, όποιος μπορεί και κυκλοφορεί στις ρωγμές του συστήματος, μπορεί να επιβιώνει άπειρα χρόνια. Να κυκλοφορεί με λάθος πιστοποιητικά, με κλεμμένα οχήματα, με καταδίκες που σέρνονται.

Δεν ξέρω επίσης αν είναι υβριστικό και «επαναστατικό» να δείχνει ο φακός ζουμαρισμένα την συλλογή με τις προκηρύξεις της 17Ν που έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια, αλλά και το γνωστό βιβλίο του Χάντιγκτον για την σύγκρουση των πολιτισμών. Όσο για το άλλο λεύκωμα, με τα πιστόλια, ο εικονολήπτης δεν πέρασε πρόσφατα από περίπτερο, όπου ένα σωρό περιοδικά ασχολούνται με τέτοια μαραφέτια.

Όσο για το άλλο χαρακτηριστικό αυτού που αποκαλείται τρομοκρατία, δηλαδή να έχουν συγγενείς παπάδες, δείτε το ανάποδα: δεν είναι οι παπάδες που προκαλούν αντίδραση συγγενών και εξωθεσμική συμπεριφορά, αλλα η αναζήτηση λύσεων στην κοινωνία που πάσχει, από τον χώρο του ιδεαλισμού και της μεταφυσικής.

Αν ξέρεις από μοίρα, ακόμη κι αν νομίζεις ότι την αλλάζεις, δεν έχεις σχέση με όλα αυτά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αδελφέ, είσαι υποψήφιος για πρωτοσέλιδο. Σα να ζούμε στο 1910, για την ακρίβεια.

(2010)