Μονόλογος υπέρβαρου υπερήλικος
13-04-2020

Η Ούρσουλα Γερτρούδη φον ντερ Λάιεν, ευγενής, γλυκομίλητη ωσάν μέταλλο βουτηγμένο στη γλυκόζη, είχε την αβρότητα να προφητέψει (όσο δεν έχουμε αποφάσεις της Κομισιόν, υποθέσεις εργασίας κάνουμε) πως η Τρίτη ηλικία μάλλον θα κάνει πρωτοχρονιά του 2021 από τα δωμάτιά της. Οι υπόλοιποι, θα επανέλθουν στην κανονικότητα, εκτός από ένα συνήθειο: το παρκάρισμα μωρών και παιδιών στα παππούδια.

Μόλις στα 2015, η δεσποσύνη αθωώθηκε για μια υπόθεση λογοκλοπής καθώς βρέθηκαν αρκετές λέξεις και εκφράσεις άλλων να έχουν υπεξαιρεθεί στην διδακτορική της διατριβή, αλλ’ αυτά δεν τα πιστεύω, διότι τόσα χρόνια διαβάζω εργασίες από το δικό μας εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης και έμαθα να αναγνωρίζω το ύφος του κλεφταρά και να μη το συγχέω με τον δανεισμό του πονεμένου τεκμηριωτή.

Επισημαίνοντας εγκαίρως την τζιχάντ των ηθικών απροσπέλαστων οιακιστών που αγωνίζονται να διατηρήσουν ευμένεια έναντι του μαντρώματος και τους την σπάνε οι αντάρτιδοι, οι που ξεγλυστράνε, οι ευρηματικοί, έμεινα εμβρόντητος με την έλλειψη εμπείρου κοινωνικού ανθρωπολόγου, ή περιπατητή των ελληνικών ορέων που συγχρωτίζονται με σκηνίτες, τροπαλιζόμενα μελέτια, ορεσίβιους που θεωρούν «ένα τσιγάρο δρόμο» τα είκοσι-εικοσιδύο χιλιόμετρα και τσιγγενέδες που υπακούουν στην παροιμία «είδε ο γύφτος την γενιά του κι αναγάλλιασε η καρδιά του» ώστε πηγαίνοντας στον μαχαλά της Λάρισας, να το πράξουν κυκλώνοντας την περιοχή, κι όχι να μπούνε στην σύναξη «για να πείσουν».

Εδώ, ο Δήμαρχος Λάρισας, απ’ όσο ακούω, έδωσε αγώνα να τους φρονηματίσει, και δεν κατάλαβε πως οι αθίγγανοι ψυλλιάστηκαν φασαρίες και διέφυγαν εγκαίρως σε άλλους μαχαλάδες, έθιμο που είναι αποδεκτό και κόλπο που πιάνει. Στο Κιλελέρ τους ψάχνουνε, στους Γαργαλιάνους θα τους βρούνε.

Μα κανένας δεν θυμάται πως, μαθαίνοντας πως ίπτανται πεντοχίλιαρα από έναν μπαλαμό κάποιας κυβέρνησης, εμφανίστηκαν από όλα τα Βαλκάνια μελέτια σκηνιτών το 2008; Κανένα σπίρτο δεν κατάλαβε πως ο εύσωμος φωνακλάς που απασχολούσε τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά με τεχνητή οργή, ήταν εντεταλμένος να κάνει φασαρία, ώστε να βρούνε καιρό να διαφύγουν οι σύνοικοι;

Εμένα με απασχολεί η στακάτη δήλωση της εκλαμπροτάτης πως μάλλον η Τρίτη ηλικία δεν πρόκειται να αφεθεί να βολτάρει, να ψωνίζει και να κάνει μονόζυγο και μάλλον θα είναι η τελευταία ηλικία που θα αφεθεί ελεύθερη στο τέλος του χρόνου.

Αλλά δεν τρόμαξα. Διότι αυτοί οι προβληματισμοί είναι ταμάμ για σενάριο ταινίας του Neflix: γέροντες που στις κυψέλες των πολυκατοικιών, ανοίγουνε λαγούμια μέσω των οποίων επικοινωνούν με διαμερίσματα ή βγαίνουν στους ακάλυπτους, και αγοράζουν κοψοχρονιά κλούβια αβγά για να σημαδεύουν τους εγκλωβιστές τους.

Κι εξάλλου, γιατί φουσκώνουμε τον κόσμο με μπαρουφέλαιο; Αν υπάρξει εμβόλιο, θα το μπήξουν. Αν φάρμακο, θα το προβάρουν. Η φτώχεια θα έρθει ουρανοκατέβατη και τα εμφράγματα θα πληθύνουν πάλι. Ευκολάκια, σα να διαβάζεις το «όλοι μαζί μπορούμε» σε εσπεράντο ή στα βλάχικα. Θέλουμε λίγο χρόνο να οργανωθούμε, εμείς, τα σάψαλα, εννοώ. Εδώ Κατοχή πέρασε και πάλι ξεγλυστρούσαν από τους κατακτητές. Κι αυτοί που δεν ξεγλύστρησαν, πάλι αρχόντοι έγιναν, όταν ο πόλεμος έλαβε τέλος.

Ούρσουλα Γερτρούδη φον Λάιεν. Μ’ αρέσει που περιμένουμε να μας βοηθήσουν με δανεικά κι αγύριστα. Γι’ αυτό, την άλλη φορά, θα ασχοληθώ με το γεροντικό σεξ…