Στον Μεγάλο πόλεμο,οι Βρετανοί είχαν τα Ντρέντνοτ. Οι Γερμανοί, τα δικά τους μαστόδοντα. Οι Γάλλοι, τρεις αδελφές, την «Προβηγκία», την «Βρεττάνη» και την «Λοραίνη» με δέκα κανόνια κοντά στις δεκατέσσερις ίντσες εκάστη, 25 χιλιάδων τόννων, που έπιαναν είκοσι κόμβους. Εντάχθηκαν στο Γαλλικό Ναυτικό το 1916 και σπανίως έβγαιναν από την Μεσόγειο. Η «Προβηγκία» ήταν η αδελφή που πρόσεξα- ήταν συχνά η ναυαρχίδα. Άκαπνη.
Η πρώτη αποστολή της, και η μόνη του πολέμου, να σταλίσει στην Κέρκυρα για να εμποδίζει τον Αυστροουγγρικό στόλο να βγει από την Αδριατική, τον καιρό που οι Γάλλοι φοβόταν μήπως και κατεβαίνοντας στο Ιόνιο, επηρεάσει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, υπέρ του Κωνσταντίνου. Έφτασε και στον Περαία, όταν γύρισε υπέρ του Βενιζέλου η εξουσία. Βουβή, απειλητική, επιδραστική. Μετά, γύρισε στην Τουλώνα και της ανέθεσαν να λάβει μέρος στην εκστρατεία της Ουκρανίας, κατά των Μπολσεβίκων. Αλλά το πλήρωμα στασίασε και ακυρώθηκε η επιχείρηση. Τζίφος.
Στον μεσοπόλεμο ,μπήκε στα ντόκια και την βελτίωσαν όσο γινόταν. Επεδίωκαν ένα my style rocks, επί ματαίω. Έμεινε άνεργη στα χρόνια του Βισύ, την βάρεσαν σκληρά οι Βρετανοί στον καιρό της εισβολής στην Βόρεια Αφρική και τελικά ,την βύθισαν οι Γάλλοι, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών. Τρεις φορές, έως το 1949, την καννιβάλισαν για να λάβουν κανένα κανόνι, κάτι χρήσιμο. Εντέλει την ανέλκυσαν και την έστειλαν για σκράπ. Άκαπνη.
Εμείς πάντως, στον μεσοπόλεμο, είχαμε στην ποίησι τρία επιβατηγά, την «Κλεοπάτρα» την «Σεμίραμι» και την «Θεοδώρα», που ύμνησε ο ποιητής Αλέξανδρος Μπάρας επαρκώς και ο «Αβέρωφ», έφτασε να συνοδεύει νηοπομπές στον Ινδικό ,διότι οι Γάλλοι είχαν οπίσω τους το Τραφάλγκαρ, κι εμείς τον Κουντουριώτη και την Λήμνο του.
Όπου τα καταφέρνουμε, τα καταφέρνουμε καλά. Όπου δεν, αφήστε το καλύτερα. Γι’ αυτό και όταν βαράμε διάλα με τις κάρτες στο μετρό, και μας φταίγουν όλοι , μα όλοι, εκτός από εμάς τους άχαρους, η γκλάβα μου γεμίζει με την έκφραση «γαλλικόν βλακόπνευμα» του αυτοκτόνου Περικλή Γιαννόπουλου και ένας Βυζαντινός άρχων, εξόριστος, στιχουργών, ξεύρετε τίνος.