Μη σκιάζεστε στα σκότη
12-12-2017

Βερεσέ ακούω τους λεονταρισμούς του Ερτογάν. Και η επίσκεψή του στην Ελλάδα, ορίζει, κατά τη γνώμη μου, μια νέα περίοδο επεκτατισμού, μη πολεμοχαρούς.

Εξηγώ. Πρώτη φορά μίλησε για Τούρκους, Πομάκους και Ρομά, στη Δυτική Θράκη. Με μόνο κοινό συστατικό, την θρησκεία. Ενδιαφέρθηκε, όσο πατάει η γάτα, για την Παιδεία τους και την σαφώς Ελληνική υπηκοότητά τους. Ως γουαναμπή Χαλίφης, όχι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Για να σας το κάνω λιανά, ως Γκιουλέν.

Ο ιμάμης αυτός, που έχει διαμονητήριο στην Πενσυλβανία, είναι σε πολυετή ρήξη με τον Ερτογάν και σε σύρραξη μετά το 2016, όταν η εκπαιδευτική και οικονομική του διασπορά μέσα στην Τουρκική κοινωνία διαλύθηκε ως υπαίτια του πραξικοπήματος. Ωστόσο διαθέτει πάνω από δύο εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως,bσε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και αλλού. Βασικά ιδιωτική εκπαίδευση, εντοπισμένη σε μικρές ηλικίες, πολυσυλλεκτική, με ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές επιστήμες.

Δεν είναι μυστικό πως οι Αμερικανοί του Τραμπ, φλέρταραν με την  ιδέα να τον εκδώσουν στην Τουρκία, αλλά διαδίδεται επίσης πως τον έχουν στα ώπα-ώπα ως πιθανό διάδοχο του καθεστώτος. Έχει εξάλλου καλές σχέσεις με το Βατικανό, με το Πατριαρχείο, αλλά και με ισραηλίτικες οργανώσεις. Έως και ολυμπιάδα τούρκικης γλώσσας έχει θεσπίσει, ενώ την εκπαίδευση την παρέχει σε πολλές γλώσσες.

Το δόγμα Ερτογάν, στηριγμένο στην καρδιά που πεταρίζει όπου υπάρχει τουρκικός ζων οργανισμός, αρχίζει να αποκαλύπτεται: εκτός της χώρας του, εναντιώνεται στην Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Iσραήλ, έχει άκριες στην άλλη μουσουλμανική Ανατολή και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει (ως το τελευταίο επιτυχημένο Χαλιφάτο, έως το 1920) το Ισλάμ Μεσογείου, Βαλκανίων, Ευρώπης και Ανατολής, όπως τον  παλιό καλό καιρό.

Πιστεύει, κατά την θεωρία μου, πως θα γίνει πολύ πιο εύκολα αποδεκτός στην πλημμυρισμένη από μετανάστες και πρόσφυγες Ευρώπη, με κήρυγμα στηριγμένο στην Παιδεία και στην πολιτιστική επιρροή. Και θεωρεί «πελάτες του» τους μουσουλμάνους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάνε, αλλά και την πατρίδα που κατοικούν.

Ποντάρει (α) να πείσει την Ευρώπη πως είναι άξιος της ένταξης, περίπου απαραίτητος και (β) πως είναι πιο αποτελεσματικός από το ανθρωπομάνι των διασπασμένων Αράβων, αλλά και τον Γκιουλέν. Άρα είναι, ή θα γίνει, αξιόπιστος συνομιλητής αυτών που τον υποψιάζονται ως μελλοντικό Σουλτάνο . Το «χαλίφης»  είναι πνευματική αξία, μη ένοπλη.

Τώρα δικαίως θα αναρωτηθείτε τι συμβαίνει και εμφανίζει κάθε τόσο τέτοια ανομοιομορφία στη συμπεριφορά του.

Είναι επειδή τα νέα σχέδιά του είναι αδοκίμαστα και τα παλιά του επιχειρήματα έχουν μπαγιατέψει.

Είμαστε βέβαια κι εμείς, παράφορα ανακριβείς και κινδυνολόγοι.