Πενηνταπέντε χρόνια από την δολοφονία του 35ου Αμερικάνου πρόεδρου οι απορίες παραμένουν μετέωρες και τα ερωτήματα αναπάντητα.
Στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 1963, το προεδρικό αεροσκάφος Air Force one προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Love Field του Dallas. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν πολιτικός, για την ακρίβεια προεκλογικός. Στις εκλογές του΄60 ο J.F.K. είχε επικρατήσει του αντιπάλου του R.M.Nixon με την μικρότερη διαφορά που παρατηρήθηκε σε προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. Ο συντηρητικός νότος δεν συμπαθούσε τον Kennedy, έτσι με τις εκλογές του ’64 να πλησιάζουν ήταν επιτακτική η ανάγκη να κλείσει η ψαλίδα με τους Ρεπουμπλικάνους στη δύσκολη αυτή περιοχή. Με όπλο τη χαρισματική προσωπικότητα του, ο πρόεδρος πίστευε θα κέρδιζε τους πολίτες. Το επιτελείο του σχεδίαζε την επίσκεψη από την άνοιξη.
Τέσσερις μέρες πριν φθάσει, είχε δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο η ακριβής πορεία που θα ακολουθούσε η προεδρική λιμουζίνα και η υπόλοιπη πομπή των αυτοκινήτων που την συνόδευαν, από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης όπου θα εκφωνούσε λόγο. Φεύγοντας από το αεροδρόμιο μέσα στην ανοικτή Lincoln Continental του ’61 κάθισε το προεδρικό ζεύγος, ο κυβερνήτης John Connally και η σύζυγός του Nellie.
Ο πρόεδρος, λέγεται πως, αρνήθηκε την πρόταση των ανδρών της ασφαλείας του, να τοποθετηθεί στο ανοικτό όχημα μια αλεξίσφαιρη διάφανη προστατευτική προσθήκη. Με το πρόσχημα του καλού καιρού που επικρατούσε ήθελε να δείξει το προσιτό του πρόσωπο. Ένα μεγάλο πλήθος κατά μήκος των δρόμων τον καλωσόριζε θερμά. Σχεδόν στις 12.30 η Nellie Connelly στρέφεται προς τον J.F.K. και του λέει: «κύριε Πρόεδρε δεν μπορείτε να πείτε ότι το Dallas δεν σας αγαπά.»
Περνούν μερικά δευτερόλεπτα και ενώ η πομπή βρίσκεται στην οδό Elm ακούγονται τρεις πυροβολισμοί. Το περιστατικό, αποτυπώνεται στο ερασιτεχνικό φιλμ του Abraham Zapruder που τυχαία βρέθηκε στο σημείο.
Τμήμα του κρανίου του J.F.K. έχει αποκολληθεί, και ο 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α. ήταν ήδη κλινικά νεκρός. Βλήματα έχουν χτυπήσει και τον κυβερνήτη ο οποίος θα τραυματισθεί σοβαρά. Ακολουθεί η απόπειρα της Jackie να κατέβει από το αυτοκίνητο, η άφιξη της πομπής στο νοσοκομείο Parkland Memorial, η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου και όλο το δράμα που ξέσπασε στη χώρα.
Ένοχος της δολοφονίας θεωρείται ο Lee Harvey Oswald. Ένας μυστήριος, μονήρης, πρώην πεζοναύτης, που δήλωνε Μαρξιστής αλλά όχι κομμουνιστής, που είχε ταξιδέψει στην Ε.Σ.Σ.Δ. Συλλαμβάνεται λίγη ώρα μετά το μακελειό σε κινηματογραφική αίθουσα, όπου είχε καταφύγει. Το μεσημέρι της Κυριακής 24 Νοεμβρίου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ο φερόμενος ως δολοφόνος οδηγείται φρουρούμενος από το αρχηγείο της αστυνομίας του Dallas στις φυλακές.
Φανερά κακοποιημένος από την ανάκριση είναι δεμένος με χειροπέδες με τον μεγαλόσωμο ντετέκτιβ James Leavalle, όταν μέσα από το πλήθος που παρακολουθεί πετάγεται ο Jack Ruby και τον πυροβολεί στην κοιλιακή χώρα με ένα 38άρι Colt. Δυο ώρες αργότερα ο L.H. Oswald θα πεθάνει στο ίδιο νοσοκομείο όπου 48 ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του προέδρου. Ο J. Ruby, ένας επιχειρηματίας της νύκτας, θα δηλώσει ότι προέβη στην πράξη του, αναστατωμένος από την δολοφονία του προέδρου. Θα πεθάνει μετά από τρία χρόνια στη φυλακή από καρκίνο, παίρνοντας στο τάφο ότι ήξερε.
Η επιτροπή η οποία συστάθηκε υπό τον Earl Warren, εξέτασε εκατοντάδες μάρτυρες, χιλιάδες στοιχεία και μετά από 10 μήνες κατέληξε στο συμπέρασμα της θεωρίας του μοναδικού εκτελεστή, που ήταν ο Oswald. Το πώς κατάφερε ο δράστης μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 4,8 έως επτά δευτερολέπτων να οπλίσει, να στοχεύσει και να πυροβολήσει τρεις φορές, πετυχαίνοντας κινούμενο στόχο από τόσο μακριά μέσα από τη διόπτρα του Ιταλικού τυφεκίου Carcano είναι ένα σύνθετο, δυσεπίλυτο ερώτημα.
Έτσι ευθύς από την πρώτη στιγμή, αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για τη δολοφονία. Οι πιο διακεκριμένες είναι:
– Δουλειά της Mafia που είχε ενοχληθεί από τις ενέργειες του προέδρου να κτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα. Ο τρόπος εκτέλεσης του Oswald, ισχυρίζονται, συναινεί με μαφιόζικη μεθοδολογία.
– Η CIA οργάνωσε την εκτέλεση επειδή ο J.F.K. ήταν πολύ μαλακός, περισσότερο ήπιος απ’ ότι θα έπρεπε απέναντι στην ισχυρή κομμουνιστική πολιτική.
– Ήταν δουλειά της KGB που ήθελε να ξεπλύνει την ντροπή από την Κουβανική κρίση.
– Οι Κουβανοί τη σχεδίασαν. Είτε οι Καστρικοί για να τιμωρήσουν την Αμερικανική αλαζονεία για την επίθεση στον κόλπο των χοίρων, είτε οι αντι-Καστρικοί για να εκδικηθούν τον Kennedy που απέτυχε και δεν ξαναπροσπάθησε.
Όπως όλα τα πράγματα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έγιναν και λίγο show, έτσι και το κάθισμα που καθόταν ο Oswald όταν συνελήφθη στον κινηματογράφο, ντυμένο με ροζ ύφασμα επιδεικνύεται ως αξιοθέατο, με το όνομα του τυπωμένο πάνω του.
Ροζ ήταν και το χρώμα του ταγέρ που φορούσε η πρώτη κυρία. Με αυτό έφτασε στο Dallas και με αυτό η Jacqueline Lee Bouvier Kennedy στάθηκε όρθια δίπλα στον αντιπρόεδρο Lyndon Baines Johnson την ώρα που ορκιζόταν 36ος πρόεδρος των Η.Π.Α. στο ταξίδι επιστροφής από το Dallas πίσω στην Washington μέσα στο Air Force one. Μόνο που την δεύτερη φορά που μπήκε την ίδια μέρα μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, το ροζ ταγέρ της ήταν κατάστικτο από τους λεκέδες αίματος του συζύγου της. Είχε κατέβει στο Νότο πρώτη κυρία και γύριζε χήρα με το άψυχο κορμί του συζύγου της, σε φέρετρο .
Ο Kennedy ήταν ο τέταρτος πρόεδρος των Η.Π.Α. που δολοφονήθηκε. Είχαν προηγηθεί ο Abraham Lincoln στις 14 Απριλίου του 1865, ο James A. Galfield στις 2 Ιουλίου 1881 και ο William McKinlay στις 6 Σεπτεμβρίου 1901.
Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Johnson κλιμάκωσε τον πόλεμο στη χερσόνησο της Ινδοκίνας, ενώ πέντε χρόνια αργότερα η Jacqueline προσέθετε και ένα ακόμα επώνυμο στο ήδη μακρύ όνομά της. Παντρευόταν στον Σκορπιό σε μια μάλλον μελαγχολική τελετή, κάτω από τον βροχερό ουρανό του Ιονίου πελάγους, τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Είχαν περάσει 15 χρόνια από το γάμο της με το γερουσιαστή J.F.K. Λίγες μέρες από αυτά ήταν ευτυχισμένες και ο γάμος με τον Έλληνα μεγιστάνα πέρα από ένα ισχυρό, προγαμιαίο συμβόλαιο δεν προσέφερε κάτι καλύτερο. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν της το συγχωρέσαν και σύμφωνα με τον βιογράφο του Αρίστου Peter Evans, ο Έλληνας κροίσος είχε εκφράσει την άποψη ότι: «Η Τζάκι πρέπει να μάθει να συμβιβάζεται με το γεγονός ότι είναι κα Αριστοτέλη Ωνάση, γιατί το μόνο μέρος που θα βρει τη συμπάθεια από δω και πέρα είναι στα λεξικά ανάμεσα στις λέξεις σκατά και σύφιλη».
H απορία, του πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν ο 35ος πρόεδρος δεν είχε αυτό το τέλος, θα παραμείνει εσαεί μετέωρη, όπως και αναπάντητο, ποιος ξέρει μέχρι πότε, το ερώτημα, ποιοι έδωσαν την εντολή εκτέλεσης και πώς στήθηκε το σκηνικό δολοφονίας.