Μαύρες κουρτίνες στον ανατολικό χάρτη
16-02-2021

(κείμενο που έμεινε έξι χρόνους στη σαλαμούρα)

0

Kανονικά, ο δωδεκάλογος αυτός έπρεπε να είναι έμμετρος. Ποίημα. Αλλά ο καιρός οξύς και ο Πετεφρής έβαλε μυαλό. Χρειάζεται για τους πενήντα στίχους του πενήντα μέρες νηστεία και περισυλλογή, πεντακόσιες μέρες συλλογή στοιχείων και επιλογή του αποθέματος που μπορεί να υπαχθεί σε στιχική τριών λέξεων για κάθε θέμα και μερικά κιλά ψυχοτροπική, ιδιοπαθή και σχιζοειδή παραγωγή ύφους, συν την απαραίτητη ποιητική ιδέα. Και δεν υπάρχει μήτε ο τόπος, μήτε ο χρόνος για αυτά τα πολυτελή. Επιστρέφω λοιπόν στις σιγουράντζες: ύφος αξιωματικό τραυλού μανάβη («έχω…μπρόκολα, λαχανίδες, κοτσιπέρι, καρπούζια, βαλανίδια, και πέστροφες από τη Ζάζαρη») διατυπώσεις κομψές με ξυπναδίστικο υπόστρωμα που μοιάζουν του Κοέλη («aν η πολιτική έβγαζε ρίζες και ιδέες, ο Μητσοτάκης θα ήταν σπανός») και η σύνδεση των προτάσεων χαλαρή με γυφτόκαρφα, επειδή με διαβάζουν φασίστες και ποτάμεν, κουκουέδες και υπέρυθροι, η σερμαγιά των φιλελέδων και οι νοσταλγοί της σάρκας όταν υπήρχε λαγνεία.

1

Συρία. Αλεβίτες, Σιίτες και μπόλικοι μηδέτεροι, πονεμένοι που τους ήφαγαν οι Οθωμανοί την Αντιόχεια επειδή οι Γάλλοι έλαβαν την Εντολή της και νομίζουν ότι την ελέγχουν, Μπαάθ όσο πατάει η γάτα και Μέλος της ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας. Λιμάνι στους Μοσκόβους με ευκολίες, υψώματα του Γκολάν, αγάπες με το Ιράν, βοήθεια από Κινέζους. Ενα μίγμα που δεν μπορούσε να αντέξει το πρακτοριλίκι που ονομάστηκε «επανάσταση του Ίντερνετ» και σάρωσε το Μαγκρίμπι, Λιβύη και Αίγυπτο και στόχευε την Συρία εξαρχής. Στα άντερά της, φύτρωσε το ISIS, επειδή για τους Αμερικάνους, η πίκρα που δεν υπέταξαν το Ιράν, δεν ήταν ποτέ λόγος να μη του στερήσουν την επίδραση στον Σιιτικό κόσμο. Όπως και η Αλ Κάιντα, έτσι και το ΙSIS είναι επακολούθημα των ατρύτων υπερατλαντικών πόθων. Πενήντα χιλιάδες ελαφρά οπλισμένοι φανατίλες που έπιασαν τους δρόμους και τις κλεισούρες, ωσάν καρκίνος της λέμφου και εμποδάνε κάθε ενωτικό κλαράκι, παραλλαγή της απόλυτης διάλυσης του Ισλάμ μετά την διάσπαση των χαλιφάτων, στο τέλος της πρώτης χιλιετίας.

2

Εναπομένει το τίμημα με το οποίο Ρώσοι και Κινέζοι, αμή και εκείνη η Χεζμπολά θα πουλήσουνε την Συρία μπιρ παρά. Οι Αμερικάνοι τα βρήκαν με το Ιράν ή τουλάχιστον προσποιούνται. Εφεξής, όποιος πειράζει το Ισραήλ, θα δέχεται φάπες από το Ιράν, με βάση αυτό το τρελό σχέδιο. Μακροπρόθεσμα. Το Ιράκ, που αλληλοσφάχτηκε με το Ιράν χρόνους αμέτρητους, δεν υπάρχει πια. Την εποχή των παρανοϊκών τοπικών ηγετών διαδέχεται ο αιώνας των ανύπαρκτων τοποτηρητών. Αλήθεια, ποιος κυβερνάει το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Ιράκ, και ποιος θα κυβερνάει αύριο την Συρία;

3

Η βόρεια Αφρική και ο αραβικός κόσμος θα πληρώσει την λατρεία στον Ρόμμελ και την εμφύλια ροπή προς το απόλυτο μηδέν, που κατάντησε την Ευρωπαϊκή Ένωση υποχείριο της πλάνης ότι επέρχεται νέα εποχή Σαρακηνών και Βερβερίνων στο μαλακό της υπογάστριο. Η αγωνία μήπως αναστηθεί ο Σαλαδίνος, φέρνει αποτελέσματα. Μια απέραντη περιοχή, από την Μπουχάρα κι ως την Καζαμπλάνκα, διαλύεται και παγώνει τους ψοφοδεείς που πιστεύουν σε φράχτες και σε ευρωπαϊκές ομπρέλες. Τα Βαλκάνια και η Ανατολία, το κέρας της Αφρικής και ο περσικός προορίζονται να κατοικηθούν με φτηνό ενοίκιο, όχι από τους «άγριους ισλαμιστές» όπως φοβούνται τα δικά μας εθνίκια και το ένα τρίτο της Ευρώπης, αλλά από απαθή γιουρούκια που θα νομίζουν πως υπερασπίζονται τη Σαρία τους. Μιά τεράστια αγορά, που νομίζει πως έχει όραμα τις δυτικές δημοκρατίες και επιβραβεύεται με μια νέα Μετανάστευση λαών.

4

Οι λευκοπροβατάδες Τούρκοι που πάλευαν με τα κοπάδια τους στα ανατολικά, στις πύλες της Κασπίας, από τα χρόνια του Ηρακλείου, τους πήρε μερικούς αιώνες να αγοράσουν τους πληθυσμούς που φορολογούνταν από τους «πολιτισμένους» της Κωνσταντινούπολης με το μισό τους εισόδημα. Το Ισλάμ δεν είναι εισβολείς και διαγουμιστές, όπως ήταν στα πρώτα χρόνια τους οι Γότθοι και οι Αλανοί και οι Βουργουνδοί. Είναι εντόπιοι που σιχαίνονται παραδοσιακά το αριστερό τους χέρι και θυμοσοφούν καλύτερα με το Κοράνι, παρά με τα κοπτικά και αλεβίτικα πειράματα. Σε άλλα μέρη, οι τουρκογενείς τα πήγαν λάου λάου. Διότι και οι Φινλανδοί και πολλοί Ούγγροι και ποικιλία λαών που κατάφεραν να μείνουν στα Βαλκάνια, και χωνεύτηκαν στα ιδεολογήματά τους, τουρκάκια έχουν ως προγόνους.

5

Ο φόβος της επανάληψης της εισόδου των βαρβάρων από την Ανατολή, εισόδου που πέτυχε απόλυτα, εκφυλίστηκε σε τρόμο εκ Μογγόλων και Χρυσής ορδής, και έπειτα σε τρόμο μιάς Μεγάλης Ρωσίας και είτα του πολιτεύματος που διάλεξαν επί εβδομήντα χρόνια, των μπολσεβίκων εννοώ. Αλλά αυτό το καζάνι πίεσης δεν έχει εκραγεί ακόμη. Οι λαοί πιέζουν ο ένας τον άλλον. Όταν οι Κινέζοι αφομοίωσαν το Θιβέτ, κάποια τουρκμενικά και παρθικά και καρδουχικά όνειρα πήραν αναστολή. Δεν είναι τα θρησκευτικά, τα πολιτειακά και τα κοινωνικά θέσμια που παλεύουν να επικρατήσουν. Είναι τα κράτη των εμπόρων που αναζητούν την ποθητή ασυδοσία. Τώρα με τα παγκόσμια δίκτυα που στήνονται, ευρωπαϊκώς, αμερικανικώς και ρωσοκινεζικώς, ξεχάστε τις «ακατάλυτες διαφορές γλώσσας, θρησκείας και κοινωνικής οργάνωσης» που μας στοίχειωνε. Πίσω από κάθε χιπχοπ που ανεβαίνει στο youtube από τους Αζέρους, τους Λάτιν και τους Ρουμάνους, μια καραβιά όπλα και πυρομαχικά ετοιμάζεται για αποστολή.

6

Αυτήν την πυρκαγιά που δουλεύει αφανώς στα παγκόσμια ενεργειακά δίκτυα και στις αχανείς ομάδες των καταναλωτών που επιθυμούν με πάθος κάθε γκατζετάκι της μόδας χάριν του οποίου είναι πρόθυμες να μη γαμήσουν επί μία δεκαετία για να το αποκτήσουν, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να την σβήσουν κατεβάζοντας τους διακόπτες της προσφυγιάς, οι Αμερικανοί ρίχνοντας νερό στα γυμνά καλώδια και οι Άραβες με τους Κινέζους δαγκώνοντας τα ηλεκτροφόρα σύρματα με πάθος, νομίζοντας πως δεν κινδυνεύουν επειδή φοράνε υποδήματα με γείωση.

7

Στην Ελλάδα, μας έχουν στείλει πολύτομες οδηγίες χρήσεως, αλλά δεν διαβάσαμε ποτέ παραπάνω από τον πρόλογο. Διότι είμαστε έξυπνοι εμείς.

8

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε σιχαθεί κάθε πολιτευτή που μας κυβέρνησε και δεν σκοπεύουμε να κόψουμε την συνήθεια αυτή. Σμπρώχνοντας εμείς τους πρόσφυγες στα βόρεια, οι χώρες που μεσολαβούν ως την Αυστρία, θα κλείνουν μία προς μία. Ποιός θυμάται ότι δέκα χρόνια πριν υπήρχε αεροπορική σύνδεση Μέσης Ανατολής με Κροατία, που ξεφόρτωνε τους επίδοξους μετανάστες; Αφού κλαίμε και υποστηρίζουμε τη Συρία και τους πρόσφυγές της, τι εμποδίζει στα ελληνικά καράβια να δένουν σε Σμύρνη και Τρίπολη και να μεταφέρουν τους πρόσφυγες με διαβατήριο στον «δυτικό παράδεισο;». Για ποιόν λόγο ο Κοτζιάς δεν ξημεροβραδιάζεται σε Σόφια, Σκόπια, Τίρανα, σε Κόσσοβο, Μαυροβούνιο και Βελιγράδι προκειμένου οι Βαλκάνιοι να οργανώσουν την Μετανάστευση που δεν θα αργήσει;

9

Τα βαλκανικά όπλα προέρχονται από παλιά οπλοστάσια. Είναι ο αγροτισμός, η υπερβολική αγάπη στις τοπικές πατρίδες, οι μπερδεμένες οικογένειες που λατρεύουν τις γενεαλογίες τους, τα μαχαιρώματα για ένα άγονο στρέμμα, τα μαχαιρώματα επειδή «ήταν πουτάνα» ή «ήταν άπιστη και πήγε με τον πεθερό της», ο τζόγος, τα πνευστά, η θλίψη και η χλίψη, η θρηνωδία και το παράνομο εμπόριο. Ακόμη και σε μέρη που δεν πάτησαν Σαρακηνοί, ο φόβος των Σαρακηνών δεν υποχώρησε. Καβγάδες μεταξύ αλλοφρόνων και αλλογλώσσων γειτόνων, είναι χίλιες φορές πιο σπάνιοι, όσο δεν ανακατεύονται Προστάτιδες δυνάμεις. Έχει επίσης χιλιάδες Τσιριμόκους προς εξαγωγήν. Αντί να ονειρευόμαστε κοινές επιχειρήσεις, ας δοκιμάσουμε τις κοινές, εγκάρδιες απατεωνίες. Δεν ξεκίνησαν διαφορετικά τον χρυσόν τους αιώνα οι «πολιτισμένες κοινωνίες».

10

Και ολίγα για τους Τούρκους. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι Ρώσοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και τα ρέστα της Ηπείρου διατηρούσαν το δικαίωμα να εχθρεύονται και να φιλεύουν με ιλλιγγιώδη εναλλαγή το Ντιβάνι, το χαλιφάτο, τον Κεμαλισμό, τις χούντες και τον Ερντογανισμό, και να απαιτούν από εμάς, ένα και μόνον πράγμα: να μη είμαστε εχθροί τους. Το αίμα που χύθηκε ανάμεσά μας, ήταν αίμα που κορυφώθηκε με τους αιώνες, άδικο αίμα, σύμφωνοι, σε βάρος μας, σύμφωνοι, αλλά σε απόλυτη κόντρα με το απλοϊκό σχέδιο των Αμερικανών, ότι μια Ελληνοτουρκική συνεννόηση θα ήταν αποτελεσματικό αντιρώσικο μπούνκερ. Μακριά απο γενικευτικές χαζομάρες, στο βάθος έχουμε μια σχέση συμπάθειας και μίσους που οφείλει πολλά στην αδυναμία να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε. Εννοώ, απλές, στα όρια του βλακώδους, παραδοχές. Όχι απόκρυψη στα σχολειά της βίας που ασκήθηκε, αλλά τονισμός της. Όχι στη λογική των προξενείων, όχι στην διαιώνιση του κυπριακού, όχι στο μοίρασμα του Αιγαίου. Αλλά να είμαστε τύποις σύμμαχοι τόσες δεκαετίες και να γαμιόμαστε επ΄αμοιβαιότητι άλλες τόσες, θυμίζει μάλλον το Λαφαζανικό σόφισμα «είμαστε με την κυβέρνηση, αλλά όχι με ό,τι υπογράφει».

11

Δεν έχετε τριγυρίσει πολύ, μήτε στα Βαλκάνια, μήτε στην Ανατολία, καθώς η αφεντιά μου. Θα ήθελα να τριγυρίσω κι άλλο, αλλά δεν συνέβη. Το συμπέρασμά μου: αφού δεν έχουμε μεταξύ μας ισονομία, πώς περιμένουμε να μας κάνουν τεμενάδες οι γειτόνοι;

12

Η Ελλάδα, όταν δέχτηκε την τελευταία μεγάλη προσφυγιά, ήταν στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής πληθυσμών, κι έτσι βρέθηκαν και άδεια χωριά για να στεγάσουμε τους μισούς. Να ετοιμαζόμαστε για νέους εποικισμούς και νέες ανταλλαγές, για νέες ομογένειες και νέα Διασπορά. Η άλλη Ευρώπη έχει ήδη μπει στο νόημα και οι Γάλλοι, οι Βρεττανοί και οι Σουηδοί ετοιμάζονται να δηλώσουν «μπουκώσαμε, δεν παίρνουμε άλλους». Οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες να ετοιμάζονται μπροστά στο νέο δίλημμα: είτε γινόμαστε νεοαποικιοκράτες και αυταρχικοί, επιβάλοντας καθεστώτα εκτός Ευρώπης, όπου μπορούμε, είτε επεκτείνουμε σχέδια πόλεων και μας βυσματώνουν οι τεχνοκράτες, προκειμένου να αγωνιστούμε υπέρ του Δημοσίου και των σπαταλημένων πόρων μας.

 

Καλημέρα σας και καλά κέρδη σε όλους, ώ μοιραίοι και άβουλοι που δεν καταφέρνετε να χειριστείτε την Πρόεδρο Ζωή και τους συνταγματολόγους εργατοπατέρες σας.