Μανιφέστο
27-06-2019

Δεν ήξερα πως ο παλιός συμμαθητής μου, Ιάκωβος Β. ήταν φιλόσοφος. Τον τράκερνα στο ψιλικατζίδικο που είχε απ΄ολα στη γειτονιά κι αλλάζαμε ένα «γειά σου».

Τις προάλλες, έχασε δυο φορές τη σειρά του (πάντα έχει ουρά το μαγαζάκι) διότι ήταν απορροφημένος να διαβάζει ένα βιβλιαράκι. Εμβριθώς, υπογράμμιζε μονολογώντας αράδες, τον συγγραφέα παριστάνω, ενδιαφέρθηκα. Φεύγοντας, κοντοστέκομαι, τον ρωτάω αν έχει ενδιαφέρον αυτό που διάβαζε, δεν απαντά, βγάζει από την κωλότσεπη ένα αντίτυπο, μου το προσφέρει βωβός και επιστρέφει στην ανάγνωση.

Πιστός την πεποίθηση πως όταν βρεθεί αναγνώστης στο διάβα σου, είτε λαθραναγνώστης είτε ψάλτης, πρέπει να τον σέβεσαι και να τον ταχταρίζεις, κάθομαι σε ένα σκαλάκι και το διάβασα. Δεν ήταν μεγάλο και διαβάζω γρήγορα, σαν αλλαγή ακυρωμένου επιχειρήματος πολιτικού ρήτορα που δεν προκαλεί αβίαστο χειροκρότημα.

Ο τίτλος του ήταν «Μανιφέστο» και είχε τέσσερα κεφάλαια.

Στο πρώτο, υποστήριζε πως όσο είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε πλεονάσματα 3.5% στην Ευρώπη κι αργότερα 2%, να ζητήσουμε με τα ποσά αυτά να παίρνομε μαχητικά, καράβια και οπλικά συστήματα από τους Ευρωπαίους.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, έλεγε να οργανώσουμε μια διαβαλκανική επιχείρηση ώστε να σταματούσε η εντεινόμενη ολιγανθρωπία της χερσονήσου, με ακατανόητα, απροσγείωτα επιχειρήματα (κανένα βέβαια με «πολιτιστική» υφή) άρα πραγματοποιήσιμα, δεδομένου του διαβαλκανικού έρωτα προς το έθνικ και το ραπ. Επίσης υπήρχε εισήγηση όλα τα πολιτικά κόμματα εντός των Βαλκανίων, να αποκτούσαν παραρτήματα σε όλες τις χώρες τους και να οργάνωναν με ενιαίο τρόπο τις εκλογές τους.

Στο τρίτο και φαρμακερό, συνηγορία για πενταετές πάγωμα μέτρων εναντίον της Ρωσίας, από Ε.Ε. και Αμερική με ανταλλάγματα την ακύρωση της αγοράς S-400 από την Τουρκία και ρητές λιμενικές και λοιπές διευκολύνσεις της υπάρχουσας ρωσικής επιρροής στη μέση Ανατολή. Αυτό, μήτε εγώ το κατάλαβα. Πάντως φαινόταν εύρημα προς έναν προσωρινό χωρισμό Τουρκίας-Ρωσίας.

Το τελευταίο κεφάλαιο ήταν ελληνοκεντρικό και περιείχε υιοθέτηση «γκρίζων ζωνών» του Αιγαίου από Ευρωπαϊκές χώρες, εγκαταστάσεις της Frontex σε βραχονησίδες, καταγγελία της έννοιας της «προστάτιδας δύναμης» για την Κύπρο, ολοκλήρωση της ενοποίησης της Κύπρου (ΑΟΖ, όχι «κατεχόμενα», απόλυτη ισοτιμία και ισονομία στο νησί, ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, μετατροπή των Αγγλικών βάσεων σε ΝΑΤΟικές)

 

Εκδοτικός οίκος και όνομα συγγραφέα, δεν υπήρχε. Κι εκτός από το έμβλημα του ΝΑΤΟ, κανένα άλλο ίχνος.

 

Αν μάλιστα είχα και παλιό συμμαθητή ονόματι Ιάκωβο Β, αμφιβάλω αν θα το διάβαζα.