Λογάκια
22-09-2019

Είτε δεν επιθυμεί ανανέωση της θητείας του, είτε έχει την ψευδαίσθηση πως με το υπάρχον αναλογικό σύστημα δεν πρόκειται να χάσει μεγάλο μερίδιο από το 40%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προΐσταται φρουράς Βαθυβένετων κοστουμάτων και όταν μιλά, έχει πάντα μια γενική εικόνα της άποψής τους. Αλλά προεδρεύει, και ματαίως προσπαθεί να διανθίσει την εικόνα του. Δεν το΄χει.

Από την Φρουρά, ο κύριος Άδωνις επέστρεψε στην άλτο εκφορά του λόγου, ενώ με την κοντράλτο ήταν συμπαθέστερος. Αλλά είναι νωρίς ακόμη -οι υπουργεύοντες, χώρια τα άλλα βάσανα, ασχολούνται υπερμέτρως με προθεσμίες που απαιτούν άλλων δουλειά, κι αυτό είναι επίφοβο.

Απεναντίας, στον Αλέξη Τσίπρα, θε να΄ρθει η ώρα και η στιγμή να ξεχάσει το ύφος που διατηρούσε προεκλογικά, διότι παρατηρείται διαρροή προς Βαρουφάκειες εναλλακτικές λύσεις. Το τσακαλώτειο ύφος υπερτονίζει το αγγλικό φλέγμα ενώ γλυκότερα ακούγονται αυτές και αυτοί που εκφράζουν ναιμεναλλαδισμό. Από άλλα κόμματα, δεν έχω νέα.

Κάθε υπουργείο ασχολείται με το πλάνο του. Συντονιστή δεν βλέπω -όποιος λύνει ή πιστεύει πως λύνει κάτι, το εκθέτει και όποιον πάρει ο Χάρος. Ας σημειωθεί πως οι προηγούμενοι ήταν οι πρώτοι διδάξαντες όταν κάποιος «δεξιός» (όλα είναι σχετικά) εκτόξευε καμιά παλαβομάρα. Οι τωρινοί δεν άλλαξαν ρότα. Βαρέθηκα να διαβάζω για γλωσσικά αβλεπτήματα ή κακουργήματα του ενός ή του άλλου κλιβαναρίου (κλιβανάριος ήτον ο κατάφρακτος ιππότης) και να ασχολείται η Βίβλος των Προσώπων (το λέγουν και facebook) για 12 έως 18 ώρες με κάποιο από αυτά. Η ίδια απουσία πολιτικής από το διχασμένο και διψασμένο ακροατήριο.

Χαιρετίσματα προς όλους, πως δεν βάφονται έτσι τα αυγά για έναν στοιχειώδη λόγο: δεν είναι αυγά. Είναι επιφάνειες που θέλουν γυαλόχαρτο, ενίοτε διαλυτικό υγρό, συχνά αστάρι και τουλάχιστον τρία χέρια μπογιά.

Και πάλι θα υπάρξουν ραγάδες σε δέρματα και ραγισματιές στους τοίχους, να μη πω κουβέντα για τα φουσκώματα από υγρασίες. Κι αν «καθαρίσουν» γειτονιές, άλλες θα σπαρθούνε. Κι αν υπάρξουν καινοτομίες, πάντα θα υπάρχει ο άτακτος που θα τις επιστρέψει στην εποχή του λίθου.

Τόσο το επιτελικό κράτος, όσο και ο χαλαρός Αλέξιος της μείζονος αντιπολίτευσης κάποια στιγμή θα καταλάβουν πως η νίκη και η ήττα διαφέρουν μόνον στον χρόνο επώασης: ο Μητσοτάκης αφου εμφανίσει νόμους, δυστυχώς θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής τους. Ο Τσίπρας που με το 24% των ευρωεκλογών, έσπευσε να δηλώσει εκλογικά διαθέσιμος, ακόμη δεν κατάλαβε πως τα παλιά ρητορικά ευρήματα δεν περιέχουν θησαυρούς. Όλοι, μα όλοι οι πρωθυπουργοί που έχασαν ένα γύρο, είτε ακινητοποιήθηκαν, είτε έκαναν ρεκτιφιέ στην εικόνα τους.

Τα λέει ο Μπάμπης στα βουνά κι οι πέρδικες στα πλάγια, τα λέει κι ο Κατρούγκαλος σ΄αντάρτικα λημέρια.

Μόνον τσάμικος χορεύεται με τέτοια λογάκια.