Λάζαροι και λαζαρίνες
03-08-2018

Όταν έπεσε η ΕΡΕ, το 1963, βοήθησαν η Αυλή, ένας επίμονος Ανένδοτος, ο νεκρός Λαμπράκης και η φυγή κάποιου Τριανταφύλλη. Για να διαλυθεί το Κέντρο, το 1965, συνέβησαν Ιουλιανά και λίγα λέω. Απεναντίας, το ΠΑΣΟΚ χτίστηκε πάνω στον Ανδρέα που εμβόλισε το Κέντρο που του ανήκε και σε μία ορμή οπαδών που τον λάτρεψε. Το 1989, τρεις ταβανόπροκες του κάρφωσε ο Μητσοτάκης για να καταφέρει να κυβερνήσει τρέμοντας τρία χρονάκια, κι ακολούθησε πάλι ΠΑΣΟΚ επί έντεκα χρόνια.

Τι σας κάνει να πιστεύετε πως η Τραγωδία που βιώνουμε θα φέρει εκλογές; Μάλλον μια επίμονη φημολογία! Ο Σύριζα κυβερνά, χάρη σε μια σκληρή εκ δεξιών υποστήριξη και σε μία συμπαγή βάση από επιγόνους του ΠΑΣΟΚ κυρίως-κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τις εκλογές που θα χάσει στο μέλλον, τις έχει προβλέψει κι έχει τρόπο να ξεπεράσει την Συμφορά με την μέθοδο της Αμοιβάδας. Τέτοια μπερεκέτια δεν διαθέτει η Δεξιά, κι αν προσέξετε, όλοι την αρνούνται. Προσώρας, ένδειξη πως δεν ευνοείται από Ευρώπη και Αμερική, δεν υπάρχει. Εξοργίζει κυρίως γέροντες και νοσταλγούς. Άσε που το φλερτάρουν ομάδες του Κέντρου.

Απέναντι από τον Σύριζα, υπάρχουν μόνον διαπρύσιοι ρήτορες. Πανέξυπνοι και διεισδυτικοί που ασχολούνται με τις αβανίες του. Σιγά τ΄αυγά! Ασφαλώς θα φυλλοροήσει κάποτε, αλλά αν απωλέσει την ατζέντα. Έχει τράτο να ξεφορτωθεί δεκάδες στελέχη, προσλαμβάνοντας άλλα.

Για να τελειώνουμε μαζί τους, είχα προτείνει να τους φερθούμε ως διαφανείς, κι όχι να σατιρίζουμε (έτω, δικαίως) κάθε μαλαγανιά τους. Έχουν μπροστά τους τον κεντροαριστερό εισοδισμό, μια ιδιότυπη σχέση με τους νέους και μια αμείλικτη δεξιά που βρίσκεται ακόμη στο καραγιαπί. Τους έχουν παραδώσει φακέλους ενοχής αντιπάλων, περιμένουν άφθονες προσχωρήσεις συνύπαρξης, και δεν διώχνει κανέναν όσο άχρηστος και να είναι, στοχεύοντας να τους ξωπετάξει όπως έπραξε τότε, εκείνο το καλοκαίρι του 2015. Κατά τα άλλα, ισχύει ο Αχιλλεύς Παράσχος:

Θα είχον προσκεφάλαιον καρδίαν αγαπώσαν
και μόνον μου αντίπαλον τον θάνατον θα είχα.