Κnock knock, knockin’ on heaven’s door
10-11-2019

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν σαράντα χρόνια, ΔΕΝ έχουν αίσθηση της Αλβανικής Μετοικεσίας που εκδηλώθηκε αρχές των νάιντις, χάρη στον αιωνίως αθώο για όλα τα κρίματα, Αντώνη Σαμαρά.

Τα βήματα που έκανε η χώρα προς την κατανόηση και την αποδοχή αυτού του φαινομένου, που φαίνεται πως έχει ξεχαστεί, τώρα που κατοικούν επισήμως 500 χιλιάδες Αλβανοί γειτόνοι, μου φαίνονται μάλλον προϊόν ενός αυτοσχεδιασμού, μιας εκ των ενόντων ιδιοκατασκευής που δεν δούλεψε υπέρ της καταλλαγής.

Μια γενιά πριν τους Αλβανούς, είχε ξεκινήσει η πάγια βαλκανική ιδιοπάθεια στην οποία η Ελλάδα έμελλε να πρωτοπορήσει επειδή οι άλλες χώρες είχαν πάθει παραπέτασμα. Ήταν «η μετανάστευση, ευλογία ή κατάρα», ένα εμπόριο μεταφοράς ικανοτήτων προς Δυτική Ευρώπη που αντικατέστησε τα υπερωκεάνεια που «τραγουδούσαν και έπλεχαν» από τον 19ο αιώνα.

Αν σε αυτές τις περιδινούμενες εμπειρίες, προστεθούν ο διωγμός από την Μικρά Ασία και τα ανατολικά Βαλκάνια, η έξοδος των ηττημένων του Εμφυλίου, οι επάλληλες προσφυγιές και η εσωτερική μετανάστευση, που συνδυάστηκε με την αστυφιλία, οι ανταλλάξιμοι που ξαποστείλαμε εμείς και λοιπά, καταλαβαίνετε πως αν είχα την υπομονή να φτιάξω ένα απλό animation των μετακινήσεων αυτής της «αναζήτησης πατρίδων» χωρίς να λογαριάσω τους διασωθέντες του Ματαρόα και τους εμιγκρέδες επί Χούντας, το διάγραμμα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν απλό οδηγό του τι σκατά ψηφάνε οι Έλληνες και πόσο παρασύρονται από την θεά Συγκυρία.

Επίσης το φαινόμενο της επιστροφής (κατά μία εκδοχή) ή του εποικισμού από κατοίκους της Γεωργίας και των κρατών του Καυκάσου, επέφερε νέες εισόδους στη χώρα, οπότε οι απόφυγοι Αιγυπτιώτες και Πολίτες να είναι τμήμα μιας υποθετικής ή πραγματικής «επιστροφής».

Δεν θα σας απασχολήσω άλλο με μεταναστεύσεις και μετοικεσίες. Η πρόσφατη αύξηση των εισόδων από τον Έβρο και το Αιγαίο, ένα και μόνον γεγονός επιβεβαιώνει: πως δεν μαθαίνουμε μήτε την τύφλα μας για τον τρόπο που ξεκίνησαν και εξελίσσονται αυτές οι μετακομίσεις.

Επειδή είμαι φύσει και νόμω άκρως απαισιόδοξο άτομο (του οποίου την πεισιθάνατη τάση θεωρώ μοναδική ένδειξη πως διαθέτω στοιχεία ζωντανού όντος) έχω μάθει να μαθαίνω από τα περιθώρια, την ώρα των ειδήσεων: για παράδειγμα θεωρώ ότι το άδειασμα Σαλμά από δικαστή, είναι μάλλον προσφορά προς ανταλλαγή με κάτι υπόπτως συριζικό, για να συνέλθει ο κοινοβουλευτισμός. Άρα, το ότι ΔΕΝ μας ειδοποίησαν περί τίνος πρόκειται, το ότι ΔΕΝ μας λένε από ποιά εκροή εγκεφαλικών υγρών ή μπαταρίας διαδίδουν εικασίες για 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας και άλλα είκοσι ανάλογα, πιστεύω πως οι νέοι έποικοι στη χώρα είναι συμφωνημένοι, αποφασισμένοι, γραδαρισμένοι, προϊόν κάποιας ρύθμισης που αγνοούμε, εξ ου και η δημιουργία αντιδραστικών ακροδεξιών πόλων που πιέζουν την νέα προσφυγιά, ώστε να τους κάτσει, των κυβερνώντων, πιο ελαφριά η ρουμπατσίνα.

Ξέρουν πόσοι θα έρθουν και ξέρουν πως είναι αισχρά ανέτοιμοι αφού πιστεύουν τα χαϊβάνια στο «επιτελικό κράτος». Άσσοι στην αφ’ ύψηλού διαπίστευση και τις εορταστικές γιρλάντες, βόδια θεοτικά (έκφραση του Μακρυγιάννη) και στην παραμικρή υλοποίηση.

Μια ζωή στην Ελλάδα σφάζονται για χωράφια. Ο ρατσισμός μας είναι τελείως κομπραδόρικος και αξιοδάκρυτος. Το πιο τζάμπα χυμένο αίμα ανά τους αιώνες. Για τις εκδηλώσεις που κάθε τόσο παρακολουθούμε, ρίξτε το ανάθεμα στην μισαλλοδοξία και στα πακεταρισμένα στερεότυπα που διανέμονται δωρεάν.