Κι όμως, τα θυμάμαι χωρις σκονάκι, ο βλαξ.
01-06-2018

 

1963

Τον Ιανουάριο, μετά από διήμερο χριστουγεννιάτικο παχύ χιόνι, άρχισε η μεγάλη απεργία των δασκάλων.

19 Ιανουαρίου έκλεισε ο καιρός, βαρύς χειμώνας, η θερμοκρασία στο Τσέκρι στους -23, τελείωσε το κακό 2 Φεβρουαρίου.

Φεβρουάριο μήνα, Χρήστος Σ., Φάνης Σ. κι εγώ πήραμε απόφαση να μπαρκάρουμε. Μαζέψαμε συνολικά 200 δραχμές και θα πηγαίναμε στο λιμάνι της Σαλονίκης με το ΚΤΕΛ και θα φεύγαμε ως μούτσοι.

Η επιχείρηση αναβλήθηκε διότι ο πατέρας μου έπαθε 10 Μαρτίου πνευμονική εμβολή και ήρτε ο Νικουλουδάκης, ιατρός,με ταξί από Σαλονίκη (600 δραχμές) και τον πήραν με ασθενοφόρο στο ΑΧΕΠΑ και γλίτωσε.

Ήρθε Μάιο ο Ντεγκώλ Σαλονίκη και τον  φύλαγαν οι «καρφίτσες».

Αντιδιαδήλωση Βενιζέλου-Ερμού εναντίον του κινήματος Ειρήνης. Σκότωσαν το Λαμπράκη. Την άλλη μέρα κατέβηκα Σαλονίκη και είδα σινεμά το «Αυτό το κάτι άλλο» και το «Εισαγγελεύ, απολογήσου» στο Πατέ. Αγόρασα κάτι ρούχα και παπούτσια από το Τιπ τοπ. Στη Σαλονίκη γινόταν ο χαμός και ο Παπανδρέου κατηγόρησε τον Καραμανλή. Αντιβασιλικό κλίμα. Δηλώσεις Καραμανλή, αλλά ο χαμός, χαμός.

Άρχισα να γράφω το χειρόγραφο τετράδιο «Φύλλα στο φως» και έγραφα κέρατα καθημερινώς έως τον Σεπτέμβριο.

Τσακώθηκε ο Καραμανλής με το βασιλιά για την επισκεψη στο Λονδίνο, οπου η Αμπατιέλου στρίμωξε τη Φρειδερίκη.Ο Καραμανλής ορίζει τον Πιπινέλη πρωθυπουργό μέσα σε καγχασμούς κι φεύγει. Είδα στη βόλτα μια μαθήτρια μεγαλοκέφαλη, ονόματι Μαρία και ήχασα τον κόσμο επί τρεις ημέρες.

Ο Λαμπράκης ζει. Σε όλη την Ελλάδα.

Πήγαμε διακοπές στο Μπαχτσέ και γνώρισα νέους φίλους, αξέχαστα. Φίλησα πρώτη φορά με γλωσσόφιλο ως ερωτευμένος, παρά τις προηγούμενες ασέλγειες.

Αύγουστο αγόρασα τον Καβάφη, τόμος Α, έκδοση Γ.Π.Σαββίδη. Μετεμψυχώθηκα.

Άρχισα να καπνίζω καθημερινώς από 13 Σεπτεμβρίου και ήγραψα 12 ποιήματα μονοκοπανιά.

Άρχισα να γράφω τη συλλογή «Η πόλη».

Ο Σεφέρης πήρε το νόμπελ και σφάχτηκα με τον δάσκαλο που τον ήθελε δημοσιοσχεσίτη, αγγλόφιλο.

Σκότωσαν τον Κέννεντι. Εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, τις κέρδισε το Κέντρο. Οι τραμπούκοι δεν βάρεσαν Κεντρώους. Το Κέντρο δεν δέχτηκε την υποστήριξη της ΕΔΑ και προκήρυξε πάλι εκλογές.

Τέλος Δεκεμβρίου χαμός στην Κύπρο με πολύ αίμα, και τους χώρισαν πολύ δύσκολα.