Η Covid-19 στην Κύπρο
09-03-2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτού μας) ― Η Κύπρος (πληθυσμός 1.213.370) και η Ελλάδα (πληθυσμός 10.388.411) αντιμετώπισαν με σχετική επιτυχία την πανδημία, αν μετρήσει κανείς την επιτυχία με θανάτους από Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η Κύπρος μάλιστα φαίνεται να τα έχει καταφέρει καλύτερα, αφού έχει σημαντικά λιγότερους θανάτους, όχι μόνο σε απόλυτα νούμερα αλλά και αναλογικά: 192 ανά εκατομμύριο στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα 654 ανά εκατομμύριο.

Η σχετική επιτυχία των Κυπρίων οφείλεται και στη δημόσια διοίκηση και τα μέτρα που έλαβε, αλλά και στην κοινωνία που τα τήρησε. Για παράδειγμα, η Κύπρος ξεκίνησε από νωρίς να κάνει τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους στην λεγόμενη πρώτη γραμμή: υγειονομικούς, υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ και ντελίβερι. Τα τεστ πολλαπλασιάστηκαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο και η εργασία, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν από το σπίτι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν από ένα εβδομαδιαίο ράπιντ τεστ. Πολύ χοντρικά, η Κύπρος έχει κάνει σχεδόν τετραπλάσια τεστ από την Ελλάδα, και έχει λιγότερο από το ένα τρίτο των θανάτων.

Παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπό προϋποθέσεις, το μερικό λοκντάουν συνεχίζεται στην Κύπρο: μεταξύ άλλων μέτρων, υπάρχει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ., και οι έξοδοι την ημέρα περιορίζονται με τη χρήση sms σε δύο, διάρκειας έως τριών ωρών.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων έφερε και το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, με χρήση μάσκας και τεστ από όλους: όχι μόνον από τους καθηγητές και το προσωπικό των σχολείων, αλλά και από όλους τους μαθητές άνω των 12 ετών, που πρέπει να κάνουν και αυτοί το εβδομαδιαίο τεστ. Τα ράπιντ τεστ είναι δωρεάν, και μάλιστα στα σχολεία διενεργούνται προαιρετικά από συνεργεία που πηγαίνουν επί τόπου σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ανεξαιρέτως, δημόσιο ή ιδιωτικό. Οι ιδιώτες μπορούν να απευθυνθούν για τα δωρεάν ράπιντ τεστ σε 22 σημεία στη Λευκωσία, 18 στη Λεμεσό, 9 στη Λάρνακα, 6 στην Πάφο και 4 στην Αμμόχωστο.

Η Κύπρος περνά το τρίτο κύμα της πανδημίας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ετοιμάζεται να υποδεχτεί από την 1η Μαΐου το πρώτο κύμα των Βρετανών τουριστών, που είναι τόσο σημαντικοί για την οικονομία της ― αρκεί να είναι εμβολιασμένοι.