Η μυγιάγγιχτη μνήμη
20-10-2018

«Και υπάρχουν εξ βουλευταί της Ενώσεως Κέντρου, από τους 134, οι οποίοι κατεδέχθησαν να εξαγορασθούν, να λάβουν υπουργεία, και να προδώσουν την εντολήν του λαού. Προχθές ήσαν εις τους εξώστας παρά το πλευρόν μου και εχειροκροτούντο από τον λαόν ως πιστοί στρατιώται της Δημοκρατίας. Και σήμερον τον προδίδουν! Και με ποίον τρόπον: Ενεκλείσθησαν εις μίαν οικίαν γειτονικήν προς τα Ανάκτορα, δια να βεβαιωθή έκαστος ότι υπάρχουν και άλλοι πρόθυμοι προδόται. Και κατόπιν μεταφέρθηκαν ομαδόν και πεζή εις τα Ανάκτορα, υπό συνοδείαν, προς αποφυγήν δραπετεύσεως, δια να ορκισθούν ως υπουργοί και κυβερνήται της χώρας!»

 Ήταν Σεπτέμβριος του 1965 και η δεύτερη απόπειρα να κυβερνήσει ο Στεφανόπουλος πέτυχε. Είχαν προηγηθεί ο Νόβας και ο Τσιριμώκος.Ο Γεώργιος Παπανδρέου, καταγγέλει με την γνωστή ρητορική του δεινότητα (σήμερα θα μας φαίνονταν μελό) την νέα κατάσταση, κι ενώ όλοι ήξεραν πως εννοούσε την Αυλή, τον αμερικανό πρέσβυ και πλήθος πολιτικών, προτιμά, κατά τα συνήθειό του, να παραδώσει ένα ρητορικό σχήμα, κι όχι ένα «αυτοί φταίνε και κανονίστε». Ο άνθρωπος που ήταν πρωθυπουργός στα Δεκεμβριανά, επιβίωσε μέσα στον Συναγερμό του Παπάγου και αδειάστηκε πριν δυο μήνες, ήταν πολύ γέρος ή πολύ ελαφρύς για να στεριώσει στον Δυτικό κόσμο που υπηρέτησε στον αιώνα του.

Για τους πιτσιρικάδες ή τους ερωτόληπτους, που δεν έχουν σε απόλυτη προτεραιότητα τους μηχανισμούς της μνήμης, οι Αμερικανοί πλήρωσαν ή αντάμειψαν αρκετούς από τους 171 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, που εκλέχτηκαν το 1964, για να αυτομολήσουν προς τους πρωθυπουργούς που επιθυμούσε ο Άναξ και οι προστάτες του. Για την ακρίβεια, αποστάτησαν 39, σε δόσεις.

Σύνοψη

 Αυτά συνέβησαν στην Ελλάδα τότε. Σήμερα, και μη μνημονεύοντας υποψίες και σπέκουλες για άλλες πολιτικές μετατοπίσεις που ακούστηκαν κατά καιρούς, η Ελλάς ακούγεται πως ενίσχυσε την θέληση βουλευτών της σκοπιανής αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Την  υπόθεση ανέλαβε ο πρωθυπουργός Ζάεφ, που καθυστέρησε την συνεδρίαση του Κοινοβουλίου του, ώσπου να πείσει τους λιγόψυχους ή τους πιεσμένους.

Και πώς άρχισαν αυτά;

 Ανάποδα! Οι αξιόπιστοι New York times έγραψαν πως ο Ιβάν Σαββίδης δωροδόκησε διάφορους της γείτονος χώρας, από «φιλάθλους» ή άλλους, ξερωγώ και πως ο λογαριασμός ήτανε 300 η και παραπάνω χιλιάδες, σε κάποιο έγκυρο νόμισμα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και οι «αναξιόπιστες» ελληνικές εφημερίδες, μεταδίδουν πλήθος από λογάκια που ακούστηκαν στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Για την ακρίβεια, τσακώθηκαν Κοτζιάς και Καμμένος, αντάλλαξαν μπουκέτα, ο Κοτζιάς παραιτήθηκε αδειασμένος, κατά τη γνώμη του, ενώ από τα σπαράγματα, αληθινά ή ψεύτικα που ακούστηκαν και διαδόθηκαν, καταγράφω μερικά.

 

  • Ο Σόρος έδωσε μια πενηντάρα για να βοηθήσει την επιρροή των υπερασπιστών της συμφωνίας. Κι άλλο ένα ποσό, επίσης σεβαστό, βγήκε στον αέρα. Από τον Καμμένο.
  • Ο Κοτζιάς, όταν ο άλλος του έλεγε για μυστικά κονδύλια, είπε πως διαχειρίζεται νομίμως μήτε έντεκα, και τα περισσότερα πηγαίνουν σε Εκκλησίες και Πατριαρχεία.Τελικά μιλούσαν για μία εκατομμύρα αλλά δεν παίρνω και όρκο.
  • Για μικρότερα ποσά, δεν ανακατεύομαι. Είτε αληθεύουν, είτε είναι ψώμματα τελειωμένα, η μακρά παραμονή στον πλανήτη των fake news δημιουργεί αξιόπιστα περιβάλλοντα.

 

Και τώρα;

 Ο Κοτζιάς είναι στην ομάδα «ΠΡΑΤΤΩ» με επιφανέστατον έναν Τόσκα που επιτέλους συνέφερε την Ελληνική Αστυνομία (αστειεύομαι) και ο Καμμένος στο κόμμα ΑΝΕΛ. Αμφότερα βρίσκονται μέσα στον κουητό του Σύριζα. Όποιος δεν ξέρει τι είναι «κουητός» ας αλλάξει αρθρογράφο ή ας απαγγείλει «και φωνάζω κούι ,κούι και κανένας δε μ΄ακούει».

Τσίπρας και Ζάεφ, τακίμια και ενωμένοι, έχουν αναλάβει να σπρώξουν ό,τι σπρώχνεται από την συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά οι Αμερικανοί δεν είναι τόσο βλάκες όσο δείχνουν. Θα κλείσουνε το Σκοπιανό όσο το θέλουν και τους παίρνει, και θα έρθει καιρός, όχι μακρινός, που θα παρατήσουνε τον Τσίπρα και τον Ζάεφ στη μοίρα τους. Αλλά αυτό δεν προβλέπω να γίνει σε εβδομάδες ή μήνες: οι έστω ζαβές δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν συριζέικη κυβέρνηση μετά το 2019. Θα μου αντιπροτάξετε πως η επιμονή του Καμμένου κόντρα στους υπάρχοντες σχεδιασμούς του «μακεδονικού» δεν είναι θετικό επιχείρημα για την χρησιμοποίησή του επωφελώς για τον ευρωατλαντισμό, αλλά πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε πυκνότερα. Ο Καμμένος και οι τακτικές του, τείνουν να ενωθούν με συναδέλφους του που ήδη είναι καθεστώτα στην Ουγγαρία και στο σύνολο σχεδόν της ευρωσκεπτικιστικής συνάθροισης Ορμπανικού τύπου πολιτικών. Για τους Ευρωπαίους, ο αντιαμερικανισμός ποτέ δεν ήταν πειστικός. Μήτε για τους Αμερικάνους: προέχει να μη συνδυάζεται με φιλοευρωπαϊσμό.

Προέχει για τους «συμμάχους» μας, να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή η αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού διαμορφωθεί το νέο σκοπιανό σύνταγμα. Ο Σύριζα θα δεχτεί τις θωπείες του Συστήματος, ανάλογα με το παλάντζο των αρνητικών ψήφων. Να μου το θυμηθείτε πως Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, μπορεί και το Κινάλ, μπορεί να μουρμουρίζουν διάφορα αντιρρητικά στην συμφωνία, ώστε να γίνουν αποδέκτες μιας εξωχώριας στοργής, όχι αναγκαστικά με οικονομικό αλισβερίσι. Πάντως, αυτό που έγινε με τέτοιο θράσος και δημόσια βουβαμάρα στη Βουλή των Σκοπίων, θα γενεί και στην Ελλάδα, που είμαστε πάντως υπεράνω χρημάτων και δωρημάτων.