H μικρή, γαλάζια σαπουνόφουσκα που κάνει την διαφορά.
30-12-2018

Δεν ξέρω αν τα κοστούμια του πρωθυπουργού είναι Hugo Boss, αλλά η ιστορική διπλοτυπία, επιστήμη με την οποία ασχολούμαι εντατικά, οδηγεί την έρευνα σε άλλο, ομόηχο επώνυμο. Στην τέχνη του Ιερωνύμου Μπος. Στο κεντρικό θέμα του τριπτύχου «ο κήπος των επιγείων ηδονών», στο Πράδο, έργο περί το 1500, μια διαφανής γαλαζωπή φούσκα φιλοξενεί ένα ζεύγος εραστών, κυριολεκτικά αδαμιαίων, που εκφράζουν την εσωτερική ευτυχία ενός κήπου και εν διπλοτυπία, κατά την αντίληψή μου, την σχέση του Τσίπρα με την Εξουσία.

Ο άνθρωπος και οι αριστεριστές που τον περιβάλουν, διαθέτουν ακριβώς αυτήν την σκεπτομορφή. Η πραγματικότητα τους απωθεί και την αντικαθιστούν με ένα γκατζετάκι που δεν φάνηκε ακόμη στο εμπόριο. Ίσως την ιδούμε ως επινόηση κάποιου νέου σταρταπιστή. Είναι η γκλομπαλοειδής σφαιροθόνη, την οποία οι μέλλουσες γενεές, θα φοράνε ωσάν τα σκάφανδρα των σφουγγαράδων της Καλύμνου ή του Τάρπον Σπρινγκς, αλλά όχι μεταλλικά με περτσίνια όπως της άλλης εποχής. Ολόσφαιρα και διαφανή εξ ανθρακονημάτων και των θαυματουργών νανοτεχνολογικών θαυμάτων, που μας έχουν πρήξει στες διαφημίσεις, επιτρέπουν να θωρείς το περιβάλλον σου εξόχως διογκωμένο και απεριόριστα και ασύδοτα φαντασιακό.

Ένα τέτοιο, υπερτέλειο και ποθητό κοχόνι, καμπανέλλι ή μοκάρι, δίδεται δωρεάν σε οπαδούς, γραμματείς γενικούς και θεματικούς, επιδοματούχους και αλληλεγγυούχους, οπότε ό,τι βλέπει ο άρχοντας, το βλέπουν όλοι. Είναι  ο Παράδεισος της Εκκλησίας του Συρίζωνος.

Οι ζουλιάρηδες επιμένουν πως η ολόσφαιρα επιτρέπει την αναπνοή μέσω παραλλαγής αμνιακού υγρού. Αλλά μπορεί να είναι fake πληροφορία. Πάντως, το εμπορικό σήμα της σφαιρόμαζας είναι «άρατα φέρατα». Τα εκλογικά ποσοστά που περιμένεις, από μονοψήφια γίνονται πολυψήφια, ο χαζός που σε λέει «λεβέντη μου» πολλαπλασιάζεται πολυτυπικώς και νομίζεις πως σε δοξάζουν πλήθη και λοιπά, και λοιπά.

Ώρες μετά την εξτραβαγάνζα του Μετρό Σιντριβανίου, κατάλαβα τον καταλύτη αυτής της παραδεισιανής φρεναπάτης. Το ζεύγος βλέπει αυτά που νομίζει, εξαιτίας της ύπαρξης, ενεργού συμμετοχής δεξιών πυγολαμπίδων. Που βγήκαν από το μπετοναρισμένο συγκρότημα της παρανοϊκής αυτής παράταξης και τώρα χαίρονται πετώντας σε αναρίθμητες ομάδες νανοοπαδών, τώρα που οι αμερικάνοι δεν τους παίζουν. Κάποιος τους έπεισε πως τραβώντας το τσοκ «Μητσοτάκ» θα είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν με μπουμπουνοκέφαλα αγλαΐσματα, και θα διέσπειραν το μήνυμα της απαλλαγής από ηγέτες, ώστε κάθε πυγίς θα είχε ζωτικό χώρο.

Eντέλει, αργά, κατάλαβα το μυστικό του Ζεύγους. Είναι ένας αβρός μίσχος που ενώνει την φούσκα με τα πράγματα. Το βάφτισα Ανέλι.  Χωρίς αυτό, τον Ανιέλι της μανιφατούρας κομψών οχημάτων, τίποτε δεν θα ήταν εφικτό.