η καθόλου συναρπαστική βολέμια
Η κρυψώνα
17-01-2020

Απαγορευμένη ζώνη το φαράγγι, κλειστή η πρόσβαση προς τη συστάδα που βρίσκεται κρυμμένη μέσα του. Κίνδυνος πυρκαγιάς και επιδημίας, φόβοι για βανδαλισμό. Παράλληλα, συνεχείς οι προσπάθειες να διατηρηθεί το είδος σε φυτώρια. Εκεί πωλείται προς μεταφύτευση, ακριβή η τιμή του όπως έμαθα.

Το Wollemi pine, η βολέμια που είναι κωνοφόρο δέντρο αλλά δεν είναι πεύκο. Συγγενεύει με τις αροκάριες, κάποτε εκτεταμένη οικογένεια, παντού, η οποία ύστερα από το τέλος του Μεσοζωικού βρέθηκε συρρικνωμένη, σε διασπορά στις τεμαχισμένες στεριές του νότιου ημισφαιρίου. Μέχρι το 1994 η βολέμια ήταν γνωστή από απολιθώματα, το αρχαιότερο 90 εκατομμυρίων χρόνων. Εκείνη τη χρονιά, στο βάθος του φαραγγιού στα Γαλάζια Όρη, βρέθηκε η ζωντανή συστάδα που είχε επιβιώσει όλο αυτόν τον καιρό – λιγότερα από εκατό δέντρα.

Πραγματικότητα κλεμμένη από τον Arthur Conan Doyle, από τις σελίδες του Χαμένου Κόσμου.

Non-exciting tree, είπε μ’ επιφύλαξη η κυρία που έδινε πληροφορίες στο βοτανικό κήπο του Σύδνεϋ, σημειώνοντας με κύκλο στο φυλλάδιο το σημείο που βρίσκεται η βολέμια. Προειδοποίηση για πιθανή απογοήτευση. Ζούμε την εποχή των αγγειόσπερμων και πληθώρα στον κήπο από φυτά και δέντρα που βρίσκονταν σε λαμπρή ανθοφορία.

Διαβάζω, πυροσβέστες έσωσαν από τη φωτιά τη συστάδα της βολέμιας. Αυτό δήλωσε ο Αυστραλός Υπουργός Περιβάλλοντος Matt Kean, ύστερα από αποστολή ειδικής ομάδας πυροσβεστών. Πραγματοποίησαν ρίψη επιβραδυντικού υγρού από αεροσκάφη, κρεμάστηκαν από ελικόπτερα ώστε να ζώσουν το φαράγγι με προστατευτικό σύστημα άρδευσης και, τέλος, με ελικόπτερα έριξαν νερό στις φλόγες σαν πλησίασε επικίνδυνα το πύρινο μέτωπο.

Κάποια από τα δέντρα κάηκαν άλλα το είδος κατάφερε να επιβιώσει. Έξω από κήπους, μέσα στο άγριο λημέρι του, η θέση του οποίου θα παραμείνει κρυφή σύμφωνα με τον Αυστραλό Υπουργό.

Much ado about non-exciting.