1766472
Η Δουνκέρκη ενός κράτους
21-11-2017

0
Δουνκέρκη λέμε όταν ένα ασκέρι  μπλέκει τα μπούτια του και κυκλώνεται , οπότε τον παίρνουν τα κύματα, οι άνεμοι, τα μνήματα. Υπάρχει και ασκέρι υπηρεσιών και στελεχών που τρέχει να σωθεί πριν καν περικυκλωθεί από τις κατάρες.

1
Μάλλον θέλει τροποποίηση η έκφραση «μνήμη χρυσόψαρου». Θυμάμαι τις κραυγές ηδονής και ενθουσιασμού όταν η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του 1981 είχε βρει εύκαιρα δανεικά και ανέβασε μισθούς και μεροκάματα σε ιστορικό επίπεδο. Το ίδιο πράττει, τηρουμένων των αναλογιών, το μιμίδιο της κυβέρνησης εκείνης, επίσης κυβέρνηση πάντως, που από την μάστευση των θηλών της αγελάδος Κλάραμπελ, δίδει εξτραδάκια σε πολλούς. Εκείνα τα χρόνια μπορεί να μην τα θυμάστε, αλλά δεν είστε ξεχασιάρηδες. Τα χρυσόψαρα, βεβαιώνω ενόρκως, τόσα ενυδρεία που τάισα, αναγνωρίζουν τον ταϊστή τους αμέσως και από απόσταση είκοσι ποδών και τεσσάρων ιντσών.

2
Οι πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας με τας καμελίας που προσφάτως έκαμε ένα πέρασμα ως αδελφή Καμίλλη, μου ήφεραν δάκρυα στα μάτια, ιδίως εκεί που έλεγε πως οκτώ έτη χρειάζονται για την σχεδίαση, ωρίμανση και εκτέλεση του αντιπλημμυρισμού. Επομένως, τις μπίχλες περί παραιτήσεώς της αν δεν λυθεί το φλέγον ζήτημα εντός της θητείας της, το εξέφρασε μάλλον η μαντάμ Μποβαρύ, ή η μαντάμ Ρεκαμιέ.

3
Την σκαλέτα των προαπαιτουμένων, η κυρία που ενίοτε θυμάται πως είναι περιφερειάρχις, την αποτύπωσε «εναργώς»-το «ακριβώς», ενδεχομένως θα αρχίσουν να το ξερνάνε άλλες υπηρεσίες. Πάντως το ραπόρτο περιλαμβάνει μελέτη, οριοθέτηση ρέματος, διαδικασίες έγκρισης από αποκεντρωμένη[διοίκηση], έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπουργεία [δεν αναφέρονται], αποκεντρωμένη όταν απαιτούνται έργα διευθέτησης, απαλλοτριώσεις, δασαρχείο, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αρχαιολογία, έγκριση αποδέκτη ομβρίων στη θάλασσα, υπουργείο οικονομικών, τέλος δημοπράτηση.

Ως κυρία με τα «σου» εμφανίζει αρκετά κενά στην αφήγησή της, αλλά ένα μυαλό κουράζεται εύκολα. Διότι σταματάει να αραδιάζει γραφειοκρατία πριν αρχίσει καν το έργο, μήτε φαίνεται στον ορίζοντα κανένα εγκαίνιο.

4
Τελικά, δεν χρειάζονται εκρήξεις και βρισίδια βουλευτών και συμβούλων, όπως τις γευτήκαμε σε ποσότητες πρόσφατα. Αρκετά μπλέχτηκαν οι αποχετεύσεις με τα όμβρια στην Μάνδρα. Αλλά φάνηκε καθαρά πως το να υποστηρίξεις ότι πνιγόμαστε και πλημμυράμε επειδή συμπράττουν αυθαιρετούχοι, αξιωματούχοι , αυτοδιοικητιούχοι και νομοθετιούχοι μόνον είναι τελικά μεγάλη ψευδαίσθηση. Άλλοι θα την έλεγαν μεγάλη απάτη. Διότι ο σώφρων πολίτης θα μπορούσε να αναρωτηθεί και δικαίως τι σκατά χρειαζόμαστε όλες αυτές τις υπηρεσίες, τις φούρλες και τις φουρκέτες ολόγυρά μας! Εάν λόγου χάρη η κάθε περιφέρεια διέθετε επαρκή αριθμό στελεχών με την απαραίτητη τεχνογνωσία, και η κεντρική κυβέρνηση ήταν μία σύναξη φιλοσόφων και τέρμα, χωρίς καμία κεντρική υπηρεσία, οι χρόνοι, τα μέσα και τα προβλήματα, θα ήταν ελάχιστα. Όθεν καταλήγω στο γνωμικό:

5
Χωρίς τοπική διακυβέρνηση, απλώς δουλευόμαστε. Όχι αυτοδιοίκηση. Διακυβέρνηση.