Η Γκρέτα
20-08-2019

Με αντιδράσεις συνδρόμου Ασπέργκερ (από το οποίο δεν απέχω και πολύ, παιδιόθεν) αφοσιώθηκα, παρατώντας διάφορα εκκρεμή κείμενα που σήπονταν στο μυαλό μου, σε ό,τι μπόρεσα να βρω και να διαβάσω για την υπόθεση της δεκαεξάχρονης Γκρέτα. Κάθε τόσο θυμόμουνα την αφήγηση του Τομας Μαν, από γεγονός του 1903, που δημοσιεύτηκε, αν δε λαθεύω, σε ένα τεύχος του περιοδικού «Εποχές» (1963-1967) και αφορούσε το «παιδί θαύμα» Λώρη Μαργαρίτη (1895-1953).

Εύχομαι η νεαρή να βρει τον δρόμο της, μακριά από την παγκόσμια αποχαύνωση, τα TedX και την διεθνή ενθάρρυνση που απολαμβάνει, καθώς ο Βηγκανισμός και η οικολογική θρησκειολογία θα λιγνιτίσουν το παραγωγικό μας μοτέρ, αφου θα γίνει ντεμοντέ ακόμη και το πετρελαίωμα των σιδερένιων κρεββατιών για να μη μας τρώνε οι σκώροι. Και όσο γίνεται, να καταλάβει που την στρέφει η λυρική μητέρα της και τα περίπολα της indie ιδεοληψίας. Περιμένοντας την ανθρωπότητα να εγκύψει με πάθος στην ηλιακή ενέργεια και στον Αίολο, καθώς και στην αεικίνητη παλίρροια, στον αειφόρο κυματισμό της θάλασσας, με τεχνικές προσιτές στον τρίτο κόσμο που προσπαθεί να υπάρξει και δεν βλέπω να τα καταφέρνει.

Διότι η κλιματική αλλαγή, θα συμβεί. Και δεν εννοώ τις βεβαιότητες και τις ερμηνείες που αποδίδονται σε μία Φύση που εκδικείται. Αυτή η νοοτροπία δεν θα αποκαθάρει τις κοινωνίες από τον θάνατο και την επιμόλυνση. Απλώς θα ανεγερθούν θεσπέσιοι βωμοί όπου θα θύομεν ομού, ενώ οι ιερείς θα κρατάνε τα κοψίδια για την δική τους ζωάρκεια. Ακριβώς όπως όλα θα απαγορεύονται, αλλά στη φάση της διανομής και όχι της παραγωγής.

Μικρό, ελάχιστο παράδειγμα, τι έσουρναν οι ορθοπεδικοί και οι ψυχίατροι για το χουλαχούπ, την ροκανρόλα και την  παραμονή με τις ώρες στα μόνιτορ των υπολογιστών.

Αλλά κι εσείς, οι φιλοκάρηνοι ανασκαφείς της σωτηριώδους επίνοιας, μη ξεχνάτε πως η πρώτη ιερεμιάδα, το 1969, υπέρ του περιβάλλοντος, οφείλεται σε έναν Πρόεδρο που φορούσε 51 νούμενο υποδήματα και έκτοτε μιλάμε, αντί για Watergate, για Nixon’s Green policy.

Δεν ξέρω αν η νέα Ζαν Ντ΄Αρκ θα ανεβάσει στον θρόνο τον δελφίνο της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά στο σενάριο υπάρχουν πόλεις που πέφτουν, πυρές δικών και κυρίως οι Βουργουνδοί που οργανώνουν την τραγωδία.