Η αρετή και η κακία
01-06-2019

Όταν σε δυσαρεστεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα που εντούτοις δεν έχει θίξει την κοινοβουλευτική σου πλειοψηφία, την μαζεμένη κουκκί-κουκκί με την εκμετάλλευση της Αποστασίας, έχεις μπροστά σου (πόση ευτυχία για τον συστημικό μανιχαϊσμό που σε έφερε στον αφρό!) μόνον δύο δρόμους:

Είτε να μείνεις ατάραχος, αγνοώντας τις σειρήνες, εξαντλώντας την τετραετία

Είτε το βράδι της 26ης Μαΐου, τα βροντάς και παραιτείσαι

Στην πρώτη περίπτωση, χάνεις τις διακοπές σου και την ζαχαρένια σου, αλλά έχεις λίγους μήνες όπου θα παίζεις τον ατάραχο, κλείνοντας τρύπες, ξοδιάζοντας όποιο κεφάλαιο σου απόμεινε, χτίζεις μια ασύδοτη παροχολογία προς τη πηγή του άγχους σου, ήτοι τους μικρομεσαίους που στράγγιξες, εκκαθαρίζεις και εκκαθαρίζεσαι και τον Οκτώβριο, ολοκληρώνεις ακόμη μία φούρλα 360 μηνών, παρόμοια με άλλες, ανάλογες, χάρη στις οποίες σε λάτρεψαν αυτοί που σε θαυμάζουν. Έτσι, θα πας σε εκλογές προβάλοντας το δόγμα της «τελευταίας ευκαιρίας πριν τον γκρεμό» και στην Ελλάδα είσαι, μπορεί και να σου κάτσει.

Στην δεύτερη περίπτωση, προκαλείς ένα απίστευτο κενό, γεννάς ολάκερη φυλή σωματοφυλάκων πέριξ του άρματός σου, Δαρείε, και μεταθέτεις το πρόβλημα στους αντιπάλους σου.

Δεν έκαμες τίποτε από τα δύο. Φέρεσαι ωσάν νοικάρης που αδειάζει την οικοσκευή, και εξαφανίζεται αφήνοντας τόγκες παντού. Οι νόμοι που περνάς, πλέον πιστώνονται σε όλους τους άλλους, εκτός από εσένα. Διότι θα θεωρηθεί πως λάκκισες πριν τον αγώνα.

Αλλά δε σε νοιάζει. Μυρίζεις την ήττα, αλλά ακόμη κι αυτή, έχει διαβαθμίσεις. Σε ενδιαφέρει να βαρέσεις την νεοδημοκρατική αυτοδυναμία στο δοξαπατρί. Και με βάση αυτό, ενεργείς. Τελευταία άμυνα, αν η αυτοδυναμία τους επιτευχθεί, είναι να μη καταφέρουν συνεργασίες που θα επέτρεπαν μια ακύρωση της απλής αναλογικής με την πελώρια πλειοψηφία που απαιτείται. Κι έτσι, μπαίνει στο παιχνίδι και η ευχή για μια αποδυναμωμένη Κινάλα, ώστε να μη γίνει καμια στραβή και συμφωνήσει με τον Κυριάκο επί του θέματος. Άρα, την Κινάλα θα την έχεις στα ώπα-ώπα. Τι απομένει; Να πελεκήσεις τους υπόλοιπους «μικρούς». Αλλ΄αυτό το πράττεις ήδη.

Τα τηλέφωνα και οι οδηγίες των Κομισιώνων και της πρεσβείας δεν άναψαν ακόμη. Αυτήνοι θέλουν εσάς, τους παράφορους οχτρούς, να συγκυβερνήσετε. Και εκεί θα επικεντρωθούν. Ώστε τα δανεικά να μη γίνουν αγύριστα. Αλλά αν εντέλει διασωθεί η απλή αναλογική, κανένα τηλέφωνο δεν θα θερμάνει τα αφτιά σου. Το εκλογικό σύστημα αρκεί. Με ένα ποσοστό πάνω από 31% σε κόμματα υπέρ της Απλής, καθάρισες.

Σημειωτέον πως δεν διαβάζω βουλωμένο γράμμα, αλλά ρίχνω μια ματιά στα συνθήματα τα γραμμένα στους τοίχους.

 

Υπόμνηση:

Και για να μη γελιόμαστε, σε έχω ικανό να στείλεις τις εκλογές όποτε σου καπνίσει, καθώς η βαβούρα που έχει διαμορφωθεί είναι ταμάμ για μια βολική εκκαθάριση λογαριασμών. Βλέπεις, ένας Κυριάκος είναι ο αντίπαλός σου. Σιγά τ΄αυγά.

 

Παράρτημα:

Η αποχώρηση Βενιζέλου ή η εκδίωξή του από την Γεννηματά, θα ξανασχεδιάσει τον πολιτικό χάρτη. Δεν το σχολιάζω σήμερα. Ψηφάω αύριο και βλέπουμε, διαβάτη αποσπερνέ.