Ζώγρει μοι!
22-01-2018

Τι θα πει FYROM ή ΦΥΡΟΜ; Μήπως προέρχεται από το CD rom; Μήπως είναι βιομηχανία σαν τη Βιβεχρώμ; Όχι βέβαια! Σημαίνει « Τέως Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως παλιά λέγαμε «Περιοχή τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης».

Εκατομμύρια φορές βγάζαμε το στρουθοκαμηλίσιο κεφάλι μας  από την άμμο, μιλώντας για Μακεδονία. Α, ναι, μαζί με άλλες  τέσσερις λέξεις, νομίζοντας πως έτσι αραιώνεται το κεζάπι και η ηρωίνη. Αμ δε!

Φυσικά στους χάρτες υπήρχε μόνιμα η παροδικά, ανάλογα τη χώρα, η Εξωτερική Μογγολία, το Μούκδεν , η  Υπεριορδανία, η Ζάτουνα (πέρα απ΄το θολό ποτάμι) η Ζαγορά (απ΄το βουνό σα κάτ΄) και η θρυλική Τρανσυλβανία (ήτοι η πέραν πυκνοτάτου δάσους). Όπως Τρανσαλπίνα.  Τεφαρίκα, όλα.

Συλλαλητήριο τρεις φορές μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο. Σαν τους σαλιαγκούς στην βροχή, βγήκαν πολιτικοί και κοτζαμπάσηδες και «μαύρα κούτσουρα» (Παπαδιαμάντης) και καμαρώνανε.

Ο Φραγκούλης δεν είναι Μιχαλολιάκος. Η Χρυσή Αυγή είναι ευτυχής, διότι  λειτουργεί ως καταλύτης που φουσκώνει την πολυουρεθάνη, αν είστε οικείοι με την σχετική τεχνολογία. Παίζοντας, παλιά, βάζαμε μια σταγόνα καταλύτη σε υγρό πολυουρεθάνης μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι κοκακόλα και γελούσαμε με τους αγαθιάρηδες που σάστιζαν βλέποντας «το ποτό» να ξεχειλάει ως αφρός ίσαμε μισό κυβικό.

Ο Φραγκούλης, μαζί με τον Πολιτικό και τον Δικαστή, έχουν πληθυσμό. Τέρμα οι προθεσμίες του Λαϊκού Μετώπου για να γίνει κάποτε κυβέρνηση. Άρχισε να δουλεύει το τικ τακ ενός ωρολογιακού μηχανισμού.Η χάλασε η ασφαλιστικη δικλείδα.

Ανάξιοι αβανταδόροι, λάτρεις μιας μπόρας από ψηφαλάκια.

Ένας παλαιός αντίπαλος του Δημοσθένη, τον κορόιδευε, διότι δραπετεύοντας από την Χαιρώνεια, σκάλωσε το ρούχο του σε έναν βάτο, οπότε νομίζει πως τονε πρόλαβε ωραίος και άγριος Μακεδών και φωνάζει με την ψιλή φωνίτσα του «Ζώγρει μοι!» (Πιάσε με καλέ!) Το σχόλιο του φίλου μου Μαρτίνου Ούθερ του Αμειλίκτου, δεν το παραθέτω για να μη γενούμε Σάμπρα και Σατίλα εδώ πέρα.