Επέστρεφε…
15-05-2020

Η λέξη «πενταήμερη». Η λέξη «επέστρεφε» του Καβάφη εφέντη. Το επιφώνημα εκ της Βίβλου «Ουαί υμίν» εναντίον των Φαρισαίων που έγινε «ουέ!» σε πανό των ημερών του Πολυτεχνείου. Η λέξη «απέσυρε» (τώρα) σε πανό της ΕΛΜΕ. Αθλίας παρ’ αθλίου δι αθλίου προς άθλιον… Μη μου χαλιέστε, αρχαίος ακκισμός είναι, ακίνδυνος.

Θα έχετε προσέξει πως η ελληνική κοινωνία αριτσώνεται όταν εντοπιστεί ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος και ηρεμεί μακαρίως σε περιπτώσεις που κάποια πονηράντζα την έπιασε την καλή, το ρύθμισε το στροφόμετρο, το έπιασε το θελκτικό μπούτι, το κυβέρνησε το κουρσάρικο, το ρεύτηκε δημοσίως το κρεμμύδι, του γάμησε το ταμ τιριρί.

Παραδόξως, νηνεμία Βεριγγείου πορθμού ανήμερα της καταρροής παγετώνων, επικρατεί ότε τσακώνεται ένας ορθογράφος με έναν αρχιορθογράφο, ή δηλωνει κάτι αναξιόπιστο πολιτικό πρόσωπο ή σπάζει μια χτένα μέτρησης ημερών θητείας δεκανέως, ή κάποιος διαβαίνει τον Ρουβίκωνα επειδή έρριξε τον κύβο και τον παρέσυρε το ρέμα, μάνα μου δεν είναι ψέμμα.

Ενδιαμέσως, συμπαθάτε με, αλλά το σκάφος μπάζει ολούθε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολουθούν τις νηπιακές φάσεις που έχουν επισημάνει ο Φρόυδ και ο Γιούγκ, αλλά εμμένουν σε έναν αλτουσεριανό λακανισμό, ενώ αυτά είναι γραμμένα στον «Γεροστάθη» του Λέοντος Μελά.

Η παρουσία κλάδων του κράτους είναι πλέον τόσο ισχυρή στα κανάλια, που ήδη φορτώθηκανν σωρεία αχρήστων κοινωνικών μηνυμάτων απλωμένων από την βαρετή κοινοτοπία στην αλλόφρονα «εκκωμίκευση» (και όχι εκκοσμίκευση) μιας σοβαρής περιπέτειας, ώστε ακόμη και η μηχανολογική σκέψη Γεωργίου του Λιάγκα τινός, φλερτάρει με τους «βασιλείς των ορέων» του Αμπού.

Κοντολογής, κυκλοφορεί τέτοια ελαφρότης ύφους και ήθους, ώστε αν δε βρεθεί κάποιο εμβόλιο ή μια μόνιμη μάσκα προσώπου, θα πέσουμε άπαντες στα βαριά και οι πόλεμοι του οπίου θα αναστηθούν και πάλι.

Σήμερα περπάτησα 280 βήματα μιας δενδροστοιχίας. Σέβομαι την ολοφυρόμενη μάνα του Μποστ που εκλιπαρεί τον αμερικανό που υιοθετεί ελληνόπουλα: «μη τα βάλεις εις ρουκέτα/ κι όπου θέλεις χάρισέ τα».

Έξελθε κατηραμένε όφι, διότι άν δεν έξελθε εσύ, θα σε έξελθε εγώ.