Δέκα εύκολα κομμάτια
15-12-2017

Ας μείνουμε απλοί. Πάρτε έναν δεκάλογο και κάμετέ τον ό,τι θέτε.

1
Ο Σύριζα διατηρείται, παρά τον εκτοπλασματικό κυβερνητισμό του. Διότι άλλες κυβερνήσεις έχουν άγχος μη και δεν γίνουν κατανοητές οι θέσεις τους, αλλά αυτή όχι. Δεν υπάρχει συριζαίος που «δεν καταλαβαίνει» που το πάνε οι στελεχάρες του. Ξέρει πάααρα πολύ καλά πως αν μείνει στη στρούγκα, θα ευνοηθεί περισσότερο από τους οπαδούς των άλλων κομμάτων. Η ηγεσία του εκτελεί αριστοτεχνικά μια παρθενορραφή. Χτίζει ειδικές γραμματείες, προσθέτει διορισμούς, έστω παροδικούς, μετονομάζει παρηκμασμένα ιατρεία και εκπαιδευτικές δομές σε κάτι φρέσικο και νεοπαγές, στα μεταναστευτικά έχει καταφέρει το αεικίνητον. Πλην αυτοί που τον ψήφισαν, αισθάνονται πιο ασφαλείς από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους. Τους φροντίζουν. Χωρίς να έχουν χαράξει μήτε μια νυχιά στην κοινωνική δομή και στο Εκτελεστικό της χώρας, το έχουν υποκαταστήσει περίλαμπρα. Κάθε ρουκέτα του Πολάκη, ανήκει στα φίλια πυρά. Κάθε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στους δικαστές, επιβεβαιώνει πως η δικαστική εξουσία νοιάζεται για το συμφέρον της, ότι αργεί, ότι της πρέπει περιστολή. Παρενοχλεί ο δυστυχής Μητσοτάκης; Σήμενς, Μαρέβα και μη μιλάς εσύ.

2
Κανένας δεν ερευνά το ποιον των φαιών χαρακτήρων της κυβέρνησης. Ο Τζανακόπουλος δεν υπέστη την κριτική των άλλων εκπροσώπων τύπου, άλλων κυβερνήσεων.  Ο Παππάς, θεωρείται βυσσοδόμος και αμείλικτος, αλλά ουδέποτε θα κριθεί αυστηρά, επειδή τον μάχονται οι «φρικτοί καναλάρχες» και ο φρικτός καναλάρχης είναι πτου κακά περίπτωση. Δεν υπάρχουν πλέον Μπόμπολας, Ψυχάρης, ο Κυριακού απέθανε, οι Κουρήδες συγχωρέθηκαν, οι Ζούγκλες, οι Ντοκουμέντιοι και άλλοι οραματιστές της κάθαρσης, είναι προφανές ότι βρίσκονται πάνω από δέκα χρόνια στις τάξεις του Σύριζα. Αν οι «άλλοι» είχαν τύπους σαν τον Καλογρίτσα στις τάξεις τους, θα τους έβγαζαν από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και θα τους έριχναν στο ύδωρ της Στυγός.

3
Ενδιαφέρουν οι τύποι σαν τον κύριο Κουρουμπλή. Υπηρέτησαν  στην καρδιά του παλαιού συστήματος, αλλά βρίσκονται στο απυρόβλητο, επειδή εκατομμύρια τέως πασοκάδες, βρήκαν στον Σύριζα την άγια τους χαρά. Πιστεύουν ότι ήταν σε ένα Ανδρεϊκό παράδεισο, ώσπου ήρθε ο Τσοχατζόπουλος και τους τα χάλασε όλα. Και τώρα, ο Τσίπρας τους συγχωρεί και τους ανασταίνει. Στο κάτω της γραφής, λίγος-ξελίγος, έχει πρόσωπο εκτός συνόρων. Και το ότι φαντασιώνεται πως βγαίνουμε στις αγορές και τέρμα το σφιγμένο ζωνάρι, παραμένει μια αισιόδοξη ματιά, διότι το παιδί έχει φυσικότητα αντιδράσεων.

4
Από το ολέθριο σφάλμα των χρησίμων ηλιθίων, που πλαισίωσαν τον Σύριζα υπερψηφίζοντας το 17ωρο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του 2015, έχει απομείνει ένα Στόουνετζ λαμπρών ερειπίων, που λοιδωρείται ασταμάτητα, μέσα σε μια ακατάσχετη κακογλωσσιά των κυβερνητικών. Όσοι τους έχουν πάρει χαμπάρι, ξενητεύτηκαν. Όσοι ανησυχούν,προσλαμβάνονται. Δεν έχει πειραχτεί μήτε τρίχα της κεφαλής των άχρηστων που από την μεταπολίτευση και δώθε, αρνούνται να βγουν από τη χύτρα με το μαγικό φίλτρο.

5
Η φτώχεια και η σπάνις των κυβερνητικών επιχειρημάτων, έχει ένα ατίμητο πλεονέκτημα: γίνεται μονολεκτικώς κατανοητή. Περιορίζεται σε μερικές λέξεις: Παπασταύρου, ημαίηλ Χαρδούβελη, γερμανοτσολιάδες. Η δημιουργία, μέσα από ένα μάγμα αγανάκτησης και αναζήτησης ενός κράτους δικαίου, μιας συνομοταξίας βλακεμένων οπαδών, ποτέ δεν ήταν εμπόδιο σε μια αποφασισμένη μειοψηφία οραματιστών.

6
Πολύ θα ήθελα να δω μια λίστα δομών του κράτους που δεν υπήρχε πριν το 2015 κι όμως διατηρεί μέρος της εξουσίας της. Χιλιάδες υπάλληλοι καααάθονται, αζημίως. Και ο ιδιωτικός τομέας, η «ελπίδα» των αλλωνών, εκμεταλλεύεται την ανέχεια, με τα μέσα που διέθετε τον καιρό των μαυραγοριτών. Και μόνον οι εισαγωγές που συντελούν στην δημιουργία προϊόντων για εξαγωγή, δείχνουν το αδιέξοδο.

7
Γεγονός παραμένει πως, από την εποχή του Καστελόρριζου, η ξενοκρατία έχει βγάλει κάτι ρίζες απέθαντες. Και όλες οι ενδογενείς φυτεύσεις, περιορίζονται στην εντατική καλλιέργεια αντράκλας, την λέγουν και γλυστρίδα. Εννοώ το έρπον φυτό που τρώγεται, ακόμη και κατουρημένο.

8
Ακόμη και δύο εκατομμύρια ψήφων να λάβει η Νέα Δημοκρατία, την αναμένει πρωτοφανές βραχυκύκλωμα και κανένας από τους πολιτικούς της δεν απέκτησε ένα ζευγάρι λαστιχένιες μπότες ,για να αποφύγει την ηλεκτροπληξία.

9
Αν δεν υπάρξει πειστική τομή στην κατάσταση των πραγμάτων, η βαλκανί  θεοπτία, μας περιμένει. Διότι όσο προσποιούνται οι ανώριμοι ερασιτέχνες ότι έχουν μάθει τη δουλειά, οι μόνοι αναβάσταγοι που θα τους επικρίνουν, θα είναι οι εθνικώς και οικογενειακώς ύποπτοι. Στην ομοταξία των βλίτων, η πιο παραγωγική σκέψη θε να είναι «μας έχουνε γαμήσει ώς τα τώρα από ασχετοσύνη- καιρός να δείξουν ότι κάτι έμαθαν, άς τους δώσουμε την ευκαιρία»

10
Το 2019, θα έχει συμπληρωθεί μια ψυχανώμαλη δεκαετία. Τα νέα «σκάνδαλα», οι αναθέσεις έργων, οι εργολαβίες, θα μοιάζουν με πταίσματα, καθώς η συλλογική ενοχή από την λήψη των εορτοδανείων και των επιδομάτων έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία, θα μοιάζει με καθαρτήριο. Και οι λέξεις «Μαρέβα, Σήμενς, Χαρδουβέλης» θα πάρουν σειρά στον αλγόριθμο «γαργάλατα, βραχώδη όρη, Ευταξίας, πρασινοφρουροί, αυριανιστές».