Αραία-αραία
20-05-2020

1

Aπό όλες τις μπάντες καταφθάνει ένα παγωμένο ρεύμα ανέμου: όσο εύκολο είναι σε μια κυβέρνηση να ασκεί καταστολή, τόσο δύσκολο της φαίνεται να χαλαρώνει μέτρα και δεσμά.

2

Αραιωμένη Βουλή, ερώτηση του αβροδίαιτου βουλευτή του Βαρουφάκη, για περιβάλλον και άλλα ετεροχρονισμένα, την ώρα που η αεργία των ψαράδων («και να ψαρέψουμε, σε ποιον θα τα πουλήσουμε;») γεμίζει το θαλασσινό νερό με κάτι συναγριδάρες, ακόμη και τερατώδη αδιάφορα σκυλόψαρα. Επίσης η αγορά, δύο ημερών υπόθεση, βρίσκεται σε πλήρη αμηχανία και οι απολύσεις δεν ξεκίνησαν ακόμη.

3

Η κυβέρνηση πιστεύει πως «το ξένο είναι πιο γλυκό» και καμώνεται πως συσκέπτεται, λύνοντας εκθετικές εξισώσεις, ενώ ο προσεκτικός αναγνώστης του ξένου τύπου, βλέπει πως αν (για παράδειγμα) οι Γερμανοί εκδίδουν κανονισμούς για τον αριθμό των επιβατών ενός αεροπλάνου, ως δια μαγείας, ο ίδιος κανονισμός γίνεται καθεστώς και υπουργική απόφαση στην Ελλάδα.

4

Το ίδιο παμπάλαιο παχνίδι που λέγεται και «πρόληψη ευθιξίας των ιθαγενών». Δηλαδή οι χώρες που επιβάλουν κανόνες, δεν τρελάθηκαν να το διατυμπανίζουν. Αφήνουν τους επιχωρίους να αντλήσουνε έπαινο ως διαβόλου κάλτσες και ευρηματικοί μυαλοπώλες. Αυτό κρατάει τόσες δεκαετίες στην Ελλάδα, ώστε κανένας δεν σκέφτεται πως έτσι κάνουν τα προτεκτοράτα. Τώρα τα ρίχνουν στην σύγκλιση, στην συνεργασία και σε άλλα ηχηρά παρόμοια.

5

Οι Έλληνες, από την υπέρυθρη έως την υπεριώδη παράταξη, μπορεί να ρητορεύουν περί «ανύπαρκτης ανεξαρτησίας του Έθνους», αλλά οι μεγάλες επιδραστικές χώρες μας ξέρουν από την καλή κι από την ανάποδη: έχουν ασκηθεί να μη προβάλουν τις διαταγές και τις απαιτήσεις τους, όπως γινόταν παλιά με τις Βαλτικές χώρες.

6

Γι αυτό και η αριστεροδεξιά που κυβέρνησε σχεδόν πέντε χρόνια, μοιάζει τόσο μαραμένη, στατική και διστακτική. Μπορεί να πιστεύετε άλλα κι άλλα, δικαίωμά σας, αλλά το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος ήταν με το μέρος του Σύριζα, αδιάπτωτα από τις εκλογές Ιανουαρίου του 2015. Ακόμη είναι. Κι αν κατεβαίνουν σε χαμηλή πτήση, με εκείνα τα εικοσάρια, δεν είναι που αποφάσισαν να στηρίξουν Μηταράκη και την Οικογένεια. Εσωτερικό ραβασάκι στέλνουν στους ομοϊδεάτες, να τους αλλάξουν ηγεσία.

7

Aν άλυτο πρόβλημα του Σύριζα ήταν να κρέμεται από το μετέωρο δίχτυ του «αριστερού» (ενώ αν ο Τσίπρας απομιμούνταν καλύτερα τον Ανδρέα του κάποτε, θα είχαν φτιάξει ένα νέοΠΑΣΟΚ διαρκείας δύο δεκαετιών) το πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι πως ζήτησε να «μεταρρυθμίσει» με τα τσικό της παράταξής του, καθώς έχει θρησκεία του τον νεποτισμό.

8

Μέρκελ και Μακρόν έχουν επίσης ζητήματα με την αεργία, την παθητική υστερία και τα βάσανα της αγοράς. Εξ ου και η πεντακοσάρα που σκέφτηκαν ως επιδότηση («μη δανειακής μορφής») στις χώρες της Ευρωζώνης. Τα σαΐνια μας αμέσως ονειρεύονται μια δεκαριά δις, ένα ΕΣΠΑ εξ ουρανού χωρίς την γαμογραφειοκρατία του. Βέβαια, μας αντιστοιχεί μια εφταμισάρα, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

9

Επίσης, πήραν χαμπάρι πόσο εθισμένοι ήμεθα στο τουριστί καμπριολέ Σαντορινί δειλινό και κινεζογάμοι στα ηφαίστεια, και παζαρεύουν ποιους και πότε θα τους στείλουν κατά μας. Στείλανε τις υγειονομικές επιτροπές στα αζήτητα και ορίζουν: τα αεροπλάνα μας θα καταφθάνουν φίσκα στην Ελλάδα και φίσκα θα φεύγουν. Η πανδημία είναι ως μήποτε υπάρξασα. Μήτε τεστ, μήτε απομόνωση στον τουρίστα. Οι εδικοί μας το χάφτουν μέσα στην καλή χαρά. Η μουρμούρα πως από φθινόπωρο και πέρα απειλείται ένα δεύτερο κύμα θανάτου και απόγνωσης είναι διαδόσεις των αντεθνικώς δρώντων. Για την ώρα, αφήνονται διάφορες υπουργικές ιδέες να ξεραθούν στον ήλιο και τέρμα.

10

Η Ελλάδα, ως χώρα της λειψής προσπάθειας επιβεβαιώνεται ολούθε, προκαλώντας σωρεία λογικών παραδόξων. Πάρτε τα αστικά λεωφορεία: ο κανονισμός καθημένων επιβατών ισχύει, κάθεται μόνον το 40% των εισερχομένων, αλλά δεν καλύπτονται τα φουσάτα που μπαίνουν ως όρθιοι. Εκεί, μπαίνουν δεκάδες κολλητά ο ένας στον άλλον και τέρμα.

11

Για την ώρα, ο μόνος κίνδυνος δεν βρίσκεται στις εκρήξεις και στα «όχι» των νέων, αλλά στην διογκωμένη άποψη πως πρέπει να ισχύσει ένα ήθος σαλταδόρου, αν η κυβέρνηση τα μουσκέψει.