Αντικατάσταση ουρανίων θεαινών
12-07-2019

Αρχείο οργανώνω, άρα γράφω ακαταπαύστως και έχω τον νου στον φοριαμό του μπαλκονιού που μπατάρισε και υπάρχουν στίβες χαρτιά που δεν χωράνε σε κλειστό χώρο και αερίζονται έκθετα, καθώς ο άνεμος σφυρίζει χαλαζωμένος και υπάρχει κίνδυνος μερικά να μου τα αερίσει έως τα Κυβέλεια. Αλλά τηρώ στωικότητα και καθώς βλέπω τις εξελίξεις της Χαλκιδικής, μου έρχονται δύο σκηνές επανάληψη:

 

Πρώτη. Τη μέρα που μας έκανε το πρώτο μάθημα ο Μουτσόπουλος, πρώτα ήρθαν οι βοηθοί και μοιράστηκαν ανάμεσα στα σχεδιαστήρια. Έπειτα μπήκε ο Δάσκαλος και μας λέει «Είμαι ο αρχιτέκτων, είστε οστρογότθοι. Στην άνω Πόλη έχει παλιά σπίτια που σας καλώ να κατανοήσετε». Και εμείς, ενώ έβρεχε καρέκλες, ξαμολυθήκαμε ψαρωμένοι και γεμίζαμε σκίτσα με Faber B6 την ατμόσφαιρα.

 

Δεύτερη. Τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ, της Σίσσυ, πλησιάζει επιδραστικός πολίτης και του ζητά ένα ρουσφέτι, μια απόσπαση στρατιώτη. Κι ο γέρων απαντά: «νομίζω πως είμαι ακατάλληλος γι αυτό που μου ζητάτε. Δεν ξέρετε κανέναν λοχία;»

 

Αυτά, ενώ έβλεπα εικόνες από συσκέψεις, υπό τον  Περιφερειάρχη και ίσαμε δύο φορτηγά στελεχών, ενώ ο νέος υπουργός προστασίας του Πολίτη και τινες άλλοι, ξενυχτούσαν οδικώς να φτάσουν οδικώς στον τόπο της καταστροφής. Επικεφαλής Πολιτικής Άμυνας δεν υπήρχε, καθότι δεν οργανώθηκε τελετή παράδοσης παραλαβής, αν και ακόμη κι η «συντηρητική» εκκλησία αναγνωρίζει το αεροβάφτισμα και πολλοί βαθμοφόροι παίρνουν προαγωγή στο πεδίο της μάχης.

 

Οικισμοί χωρίς ρεύμα. Δεν υπάρχει ενιαία ΔΕΗ, αλλα αγνώστου ετύμου εταιρείες που δεν έχουν έναν πυλώνα διαθέσιμο ή τους τεχνικούς που απαιτούνται πάρεξ στας Αθήνας. Η αποκέντρωση πήγε περίπατο ή τους βρήκε μπόσικους. Παρ όλο που υπάρχει επίγραμμα του παράλλου αιώνος, εξ Αθηνών που το προβλέπει:

 

Τη μέρα που γεννήθηκες

Γκρεμίστηκε η κολόνα

 

Το υπόλοιπο δεν το θυμάμαι, πάντως ριμάρει με τον αιώνα.

 

Ανήμερα που οι τουρίστες εκ Βαλκανίων φτιάχνουν ουρές στα σύνορα, επιστρέφοντας οίκαδε, το γενικό σενάριο θυμίζει «τα σαγόνια του καρχαρία». Ρεύμα πάντως, η πηγή του φωτός, δεν υπάρχει. Και ο Στρατός έχει γεννήτριες, και αρκετές επιχειρήσεις έχουν γεννήτριες. Αλλά για να ξεχρεωθούν από τις αποθήκες, καλο δεκαπενταύγουστο. Χώρια η καύσιμος ύλη.

 

Το πρωί μετά τον μεγάλο σεισμό του 78, πλήθος μηχανικών έστεκε ουρά, επιστρατευμένο στην παλιά νομαρχία.

 

Τώρα, τι προβλέπουν οι κανονισμοί; Ποιος κυβερνά τον όλεθρο στο πεδίο; Ποιος έχει το γενικό πρόσταγμα; Όλοι οι αρμόδιοι; Μήπως το ΠΑΣΟΚ; Κάποιος καραβανάς; Ένας με βαρύ μεταπτυχιακό; Μπηκε κανένας στις πολεοδομίες να ξεσκαλίσει τις άδειες; Μήπως να παρέμβει η Ουνέσκο; Καμιά απολυσούλα, καμιά διαθεσιμότητα στον ορίζοντα; Να σφίξουν οι κώλοι;

 

Ευτυχώς αποκτήσαμε νέα Θεά, την Αξιολόγηση. Η οποία αντικατέστησε την νύμφη Μπαχάλω, των προηγούμενων και όπου να ΄ναι θα παρέμβει με το νυστέρι της.