Αληθινά ψέματα
25-12-2020

Οι γιορτές του 2019 με βρήκαν να χαζεύω τα ράφια των καταστημάτων για μουσικές και για ταινίες, για δώρα και για εμένα. Ανήκω στην ηλικιακή ομάδα που δεν έχει εμπιστοσύνη στο streaming, όχι τόσο γιατί δεν το γνώρισε νωρίς, όσο επειδή όταν ψάχνεις κάτι στο διαδίκτυο μπορεί σήμερα να το βρεις κι αύριο να είναι εξαφανισμένο, και επειδή όλες οι νόμιμες πλατφόρμες που ξέρω, από το Netflix στο ΥouTube, δεν έχουν διαθέσιμο το ίδιο περιεχόμενο σε όλες τις χώρες.

Κι ενώ χάζευα, είδα να με κοιτάζει από το ράφι ένα κουτί με όλα τα επεισόδια των Sopranos. Ήταν ακριβό, αλλά πουθενά δεν τα έβρισκα online, και ήθελα κάποτε να τα δω όλα. Το αγόρασα, με το σκεπτικό ότι ας τα πάρω να τα έχω και κάποτε θα βρω χρόνο να τα δω ― στο μέλλον.

Το συγκεκριμένο μέλλον ήρθε μετά από τρεις μήνες με το lockdown, οπότε και είχα άπλετο χρόνο στο σπίτι. Άρχισα να βλέπω ένα επεισόδιο τη μέρα, και πάλι δεν πρόλαβα να δω και τα 86 επεισόδια της σειράς, αλλά την καταευχαριστήθηκα (κι όπως φαίνεται, δεν ήμουν ο μόνος). Στον πολύ ελεύθερο χρόνο μου, διάβασα πολλά για το δημιουργό της σειράς, τους ηθοποιούς, την πλοκή κλπ. και μου έμεινε η παρατήρηση του David Chase ότι σε αυτή τη σειρά κανένας δεν λέει τα πράγματα όπως είναι, αλλά όλη η ζωή τους βασίζεται στα ψέματα, και στην παραδοχή και την αποδοχή του ότι ο άλλος ψεύδεται.

Το φθινόπωρο, εν όψει του διαφαινομένου δεύτερου lockdown, παρήγγειλα και παρέλαβα αντίστοιχο κουτί με όλα τα επεισόδια του House. Εδώ τα επεισόδια είναι 177, οπότε βλέποντας ένα την ημέρα αντέχω πάνω από πέντε μήνες, και πάλι πολύ ευχάριστα, με τον Hugh Laurie πρωταγωνιστή και μουσικό θέμα remix από τους Massive Attack. Στον πολύ ελεύθερο χρόνο μου, διάβασα πολλά για το δημιουργό της σειράς, τους ηθοποιούς, την πλοκή κλπ. και μου έμεινε η παρατήρηση του σκηνοθέτη ότι ο αρχικός τίτλος ήταν «Everybody Lies» και ότι αυτή είναι η βασική αρχή της σειράς.

Παράλληλα, επειδή ως γνωστόν Humankind cannot bear very much reality, σε οποιαδήποτε μορφή, πραγματική ή μυθοπλασίας, παρήγγειλα και παρέλαβα καλαίσθητο κουτί με όλα τα επεισόδια του Schitt’s Creek, μιας κωμικής σειράς από τον Καναδά που έγινε διάσημη επειδή την πρόβαλε το Netflix στην Αμερική, και είναι σπαρταριστή κωμωδία για μια οικογένεια που εκπίπτει του πλούτου και αναγκάζεται να πάει να ζήσει στην επαρχία. Έχει 80 επεισόδια αλλά είναι σύντομα, οπότε βλέπω και δύο την ημέρα.

Κι έτσι, με τα ψέματα περνάνε οι μέρες.