Έπαινος του κενού
05-02-2019

Με την ιδιότητα του ψηφοφόρου, έχω άποψη αρραγή. Ως το ένα δεκάκις εκατομμυριοστό των δυνητικών ψηφοφόρων, δεν έχει καμία σημασία η απόφασή μου. Εξάλλου, σπανίως ψηφίζω, και τελευταία φορά, πριν τριάντα χρόνια.

Ωστόσο, έχω σταθερές απόψεις, όχι βεβαίως δημοφιλείς και ματαίως περιμένω και την παραμικρή χαραμάδα οποιουδήποτε κόμματος, εννοώ να έχει την ελάχιστη κλίση προς τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Με τις οποίες, αρκετά σας έπρηξα.

Από την άλλη, και έως ότου είτε εμφανιστεί μια φιλική γεύση, είτε αποθάνω, ευχαρίστως θα ψήφιζα και με τα δύο χέρια, αν υπήρχε ψηφοδέλτιο, κατ΄αντιστοιχία με το «λευκό», να γράφει με γράμματα κομψά «κανένας».

Το «κανένας» είναι, κατά τη γνώμη μου πολιτική δραστική ψήφος. Δεν σημαίνει μήτε αποχή, μήτε και ό,τι το λευκό δηλοί. Διότι το «κανένας», αν ερμηνευθεί σωστά, αφαιρεί από την βουλή των τριακοσίων, ένα αριθμό βουλευτών, εφ’ όσον φυσικά μαζευτούν αρκετές παρόμοιες ψήφοι που θα νομιμοποιούν την απόφασή που δηλώνεται. Με ένα 5% «κανένας», κανονικά η Βουλή θα διαθέτει κενά τόσα καθίσματα όσοι και οι βουλευτές που θα εκλέγονταν αν δεν υπήρχε. Κι επειδή είναι ενεργητική ψήφος που δεν σημαίνει «δεν θέλω να σας ξέρω» ή «μη με προσμετράτε στα εσωτερικά σας» . Ανεξάρτητα από τα ισχύοντα συστήματα, η Βουλή των τριακοσίων θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με δέκα ή δεκαπέντε άδεια έδρανα που θα βοούν η θα κοάζουν ένα υποχρεωτικό «όχι» σε ό,τι κι αν προτείνεται.

Οι αόρατοι, ανύπαρκτοι και άγνωστοι σε όλους βουλευτές, θα εκφράζονται από το ποσοστό που θα λάβουν. Άρα, η όποια πλειοψηφία θα πρέπει να διαθέτει 151 «ναι», ακόμη κι αν τα «δικά μας όχι» θα βρίσκονται μόνιμα στην αντιπολίτευση και θα αφορούν πλέον 285 ή 290 βουλευτές. Και είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αν αυτό πετύχει, τότε οι κενές έδρες θα γίνουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο, κάρφος στους οφθαλμούς αυτών που  νομίζουν πως η Βουλή είναι μέρος ενός εκλογομαγειρείου που έχει την δυνατότητα ταξιμάτων και υποσχέσεων. Σε ποιον θα τάξεις θέση ή αξίωμα, όταν θα έχει το ιδίωμα να μη υπάρχει;

Έτσι αλλάζουν τα πολιτεύματα και βάζουν μυαλό και οι τέσσερις εξουσίες και θα απαιτούνται και οι επτά τέχνες για να σουλουπωθεί ένα της προκοπής.