Ένα συναξάρισμα
17-07-2020

Εκτιμώ ότι τα 32 κάτι δισεκατομμύρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που αναμένουμε ως κράτος, δεν προορίζονται για τα γελοία φανταχτερά που ευαγγελίζεται η πολιτική ηγεσία μας, αλλά πως οι λογιστές της Ένωσης, εκτίμησαν τη στάθμη της φτώχειας που μας περιμένει εφέτος και του χρόνου, έκαναν την μπακαλική τους επιστήμη και έβγαλαν το συμπέρασμα πως έως του χρόνου, αν εισπράτταμε 32 κάτι, δεν θα κατέρρεε το «σύστημα το καουμποϊκόν» μας. Όλα τα άλλα, τα ακούω βερεσέ. Να εξηγηθώ:

Οι μπουλντόζες θέλουν καύσιμα (και άλλα, απαραίτητα χειριστικά κόλπα). Ακούγαμε πως γκρουπ επενδυτών που «τα φυσάει» θα επενδύσει μια επιχειρησάρα στο Ελληνικό που θα μας κάνει μπρούκληδες. Αλλά εντέλει εγώ ξέρω μια Λάμδα ντηβέλοπμεντ όλη κι όλη που προψέ ανακοίνωσε πως βγάζει ένα ομολογιακο δάνειο εσωτερικό, 325 εκατομμυρίων, με ένα καλούτσικο μικρό επιτόκιο. Και ρωτάω: αρχίσαμε τα όργανα; Έχει λεφτά ο επενδυτής ή προσδοκά τα όποια λεφτά των Ελλήνων; Και δεν έβαλαν μυαλό οι διάφοροι «ομολογιούχοι» για τα μπικικίνια που διάβηκαν μπροστά στα μάτια τους και πήραν τον πούλο;

Ερημίτης ο θαυματοποιός άλλου πλανήτη. Τυχαίνει και κάτι ξέρω από Κέρκυρα και γνωρίζω πως το «αγγλοκρούμενο» ΒΑ της τμήμα είναι όντως αδαμάντινο, με ελάχιστη τουριστική φθορά, και δίπλα η Κασσιόπη που ετίμησε ο πυρπολητής Νέρων. Αλλά από πού κι ως πού θεωρείται σοβαρή επένδυση ακόμη ένα ξενοδοχείο; Με τα μισά λεφτά, η Βόρεια Κέρκυρα, εννοώ την περιοχή Αγύρου, μαζί με τον Παντοκράτορα, θέλει λίγα αλλά ουσιώδη προσανάμματα «ανάπτυξης» για να εξακοντιστεί στον κατάλογο των μεσογειακών προορισμών, χωρίς να πήξει στα μπιρόνια και στην ηχορύπανση των ακτών της Αλβανίας (ήδη από τους Άγιους Σαράντα μας ρύπαιναν συστηματικά).

Στρωματογραφία συμπερασματωνήτοι αλλοπρόσαλα κιβώτια ταχύτητας. Κάθε πόρισμα και το κόμμα του, επι χρόνια αμέτρητα. Οφλάντισα, το καταλάβατε, ώ απολύτως συνυπεύθυνοι άπαντες για την κατάντια μας; Εδώ ως αντιπολίτευση βρίζετε τις απανωτές τροπολογίες, ως κυβέρνηση χλιμιντράτε ως κουφάλογα. Εν ολίγοις είστε κοινοβουλευτικώς μπατιρημένοι.

Κορονοϊός ή ό,τι πουν οι γιατροί, αρκεί να μη ταραχτούν οι ψηφοφόροι. Είναι θέμα τυπικό, του στυλ «ουαί τοις ηττημένοις» μιλάω και με συγγενείς εξωτερικού και βλέπω πως λόγω Ευρώπης, όλα τα σχετικά κράτη ακολουθούν την ίδια συνταγή (ακόμη και το ύψος των προστίμων!) και βλέπω να ισχύει κοινή αποδοχή πως πανδημία είναι, τόσα «εξελιγμένα κράτη» έχουν εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς, άρα η Ελλάς που είναι κια αποθέτης τουριστικών ονειρώξεων να το παίξει κομψά και λάου λάου και να μη επιδιώκει ΝΑ ΜΗ έχουμε νεκρούς, διότι μας διέπει κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση. Κανονικά, έπρεπε να γυρίσουμε στο Μάρτη σύμφωνα με το παροιμιώδες «από μάρτη καλοκαίρι κι από αύγουστο χειμώνα» αλλά εντέλει θα τα κάνουμε τα χατίρια στα παναΰρια-βλέπετε και τους Σρμπσκι πόσο τζώρες είναι κι όλα τα Βαλκάνια καλόμαθαν στα πλαστά χαρτιά. Και η σύναξη των γιατρών, δεν είναι ΚΑΣ, να ορίζεις εσύ τους αρχαιολόγους σου, μή και προκύψει κανένας Μπελαβίλλας. Η κυβέρνηση δεν είναι στίβος αναμέτρησης ανθρωπιστών vs μοντέρνας μπακαλικής.

Πολιτική, γενικώς και τι είναι το σεβίτσε της ψυχής. «Κέντρο» θα λέτε και θα κλαίτε γοερά. Και μόνο που δεν καταλαβαίνει ο Τσίπρας την διαφορά του ιπτάμενου πτωχομπινέ τουρίστα από τον σωφέρη πτωχομπινέ Βαλκάνιο κολλητάρη μας, δείχνει πόσο ανεδαφικός υπήρξε. Μητσοτάκης, για μένα, διεγράφη από όλα τα τεφτέρια. Δεν βλέπω να μακροημερεύει, αλλά το ελληνικό χέρι θα κουλαθεί πλην Σύριζα δεν θα επαναλάβει. Γι αυτο και επιμένω πως «Κέντρο» θα λέτε και θα κλαίτε γοερά.

Εξάλλου δε χρειάζεται να χολοσκάμε ποιος θα μας κυβερνήσει. Κατά πρώτον, δεν μας κυβερνά και κατά δεύτερον, αν σας καίει πολύ, να ερευνάτε τους κατόχους εφημερίδων και σταθμών, εννοώ που το πάνε και με ποιον ρυθμό.

Τουρκία και άλλα πιο γιαβουκλούδικα πράματα. Κάλμα, σας παρακαλώ για τους Τούρκους. «Μανζικέρτ» ανέφερε ο δήθεν σουλτάνος που καλιγγώνει ψύλλου ως μέρος της Οθωμανικής ιστορίας. Δηλαδή την νίκη των Σελτζούκων που έκλειναν δύο αιώνες ανύπαρκτοι όταν επεφάνη ο Οσμάν. Οι Οσμανλήδες στο μεταξύ εμφανίζονται στην Ιστορία από την Βιθυνία ως τελευταία είδηση του 13ου αιώνα, δηλαδή είχε ο Οσμάν ένα μπεϊλίκι εκεί, κι έπειτα με τον Ορχάν και το μπεϊλίκι του ήταν τίγκα σε Ρωμιούς εξωμότες. Τα τούρκικα μελέτια είναι πάνω από 50, και με τα περισσότερα οι Οθωμανοί κι έπειτα οι Κεμαλιστές, είχαν και έχουν ντράβαλα. Ο Ερτοάν δεν γλυτώνει την κατάδυση, αλλά όποιος ξέρει από ανατολίτικη πονηριά, ξέρει πως οι ανατολίτες παζαρεύουν ακόμη και όταν γίνουν ένα με το χώμα. Τότε μάλιστα, είναι απείρως πιο παραγωγικοί. Αλλά βλέπουν το δικό μας αρρωστημένο αλμπενί και ξεθαρρεύουν. Να μη σας ανοίγω χάρτες τώρα που περιμένω και μπουρίνι.

Απορία (ψάλτου βηξ ή ευθυμεί τις; Ψαλέτω). Ο ψευδωνύμως «σουλτάν» (και χαλίφης αργότερα, με το καλό) ρίχνει λαϊκίστικες παλούκες, ιστορικά έωλες, ασφαλώς δεχόμενος σημειώματα από ιστορικούς της εκλογής του. Μα οι σχέσεις Τουρκιας και Ελλαδας έχουν και ρωμέικη εκδοχή, που απ΄όσο βλέπω, αγνοείται συστηματικά στο πάρε δώσε της ελληνοτουρκικής κοκκορομαχίας. Ποιος Έλλην γνωρίζει πως η Πόλη, πριν Αλωθεί, φιλοξενούσε διεκδικητή της οθωμανικής εξουσίας; Πως είχαμε «τουρκόπωλους» στο Βυζάντιο, αιώνες πριν τους Γενίτσαρους; Πως στα δέκα σοβαρά τούρκικα μελέτια, στον μεσαίωνα, με τα περισσότερα ήμεσθεν φίλοι, εργοδότες και σύμμαχοι; Αν αυτοί λανσάρουν έναν Ερτογρούλ και τον Σουλεϊμάν Κανονού, πού είναι οι «δικοί μας» βαλκάνιοι και μικρασιάτες που έζησαν και πρόκοψαν και μεγαλύνθηκαν, ο καθένας με το τρόπο του χωρίς να τους βλέπουμε ως νουά και σπαλομπριζόλα ενός ντοκιμαντέρ που δεν στοχεύει τοπία με ηρωική μουσική, αλλά εύπεπτο, ακριβές και δραματουργικά άψογο φιξιόν; Ως πότε θα βιώνουμε το βεστιάριο των ταινιών του Παπαφλέσσα και άλλων σχολικού τύπου σαρακοστιανών αλευρομαγειρεμάτων;

Συναξαριστή πόθησα, για Καισάριο Δαπόντε σαλπάραμε.