Ποιος είμαι; Τι επαγγέλομαι;
02-04-2018

 

Όταν μου ζήτησαν βιογραφικό για το πρώτο μου βιβλίο, έδωσα ως βιογραφικό μου αυτό που πλήρως με εξέφραζε: την ορφική φράση «Παις ειμί γας και ουρανού αστερόεντος».

Όμως άλλη φορά που  κάποιος συνεπιβάτης στο τρένο με ρώτησε να του πω το επάγγελμά μου, του δήλωσα “αγρότης”.

(Όπως ο νάνος Άλβις στην Αρχαία Έδδα για το ίδιο πράγμα δίνει διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με το επίπεδο ύπαρξης στο οποίο βρίσκεται αυτό το πράγμα, έτσι κι εγώ. Δίνω για τον εαυτό μου διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με το επίπεδο εκείνου που έχω απέναντί μου).

Έτσι όταν στο Άγιον Όρος κάποτε με ρώτησαν να τους πω ποιος είμαι τους είπα ότι “για μερικούς είμαι ο Γιάννης Υφαντής που σπουδάζει νομικά, για κάποιους άλλους ο Γιάννης Υφαντής που γράφει ποιήματα, όμως το ποιος είμαι μέσα στο νου του Θεού ή του Σύμπαντος ούτ’ εγώ, ούτε κανένας άλλος μπορεί να το ξέρει”.

Φυσικά, δεν έχω παραλείψει να δώσω, στην ερώτηση “τί επαγγέλεστε” την απάντηση «άνθρωπος». Κι όταν μου είπαν “μα όλοι άνθρωποι είμαστε” τους είπα πολύ απλά πως “αυτό, είναι και δεν είναι αλήθεια”.

Φωτογραφία Που Πήρα Ο Ίδιος Στον Εαυτό Μου, Καθώς Ξεφύλλιζα Ευλαβικά Το Βιβλίο Κόσμος

 

Άλλη πάλι φορά (κι αυτό σε κουπέ του τρένου ήταν) με φυσικότητα τους είπα ότι “Πριν μερικά χρόνια, σκότωσα τον πατέρα μου, κι αφού πήγα φυλακή κι έχω εκτίσει την ποινή μου, επιστρέφω τώρα ευτυχής για να συνεχίσω την σφοδρή ερωτική σχέση που είχα με τη μάνα μου”.

Ναι βεβαίως στις απαντήσεις που κατά καιρούς έδωσα, δεν παρέλειψα κι αυτό: Πώς δηλαδή “κληρονόμησα μια μεγάλη περιουσία και τώρα γυρίζω εδώ κι εκεί και τη γλεντάω”.

Διασκεδάζω με την αλλαγή συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντί μου, ύστερ’ από τη δήλωση κάποιου επαγγέλματος ή του ποιος είμαι. Αφού πια σ’ έχουν καταχωρήσει, σου φέρονται ανάλογα: Με περιφρόνηση ή δουλικότητα, με θαυμασμό ή με απαξίωση, με απόρριψη ή με παραδοχή. (Ενώ συμβαίνει εγώ να είμαι πάντα και παντού αυτός που είμαι και τίποτε μα τίποτε διαφορετικό).

Όμως σ’ έναν αστυνομικό δεν μπορώ παρά να δώσω την ταυτότητά μου. Που είναι μεν αληθινή για την αστυνομία και τους κρατικούς υπαλλήλους, αλλά ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματική μου καταγωγή και ιστορία, την οποία θα σας πω με ποιήματα, επειδή μόνο με ποιήματα λέγεται.

Αλλά, για να μην σας κουράσω σήμερα, σταματώ εδώ, αφήνοντας την αυτοσύστασή μου με ποιήματα, για την επόμενη ανάρτηση. (Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι του face book, βαριούνται τα μεγάλα κείμενα).

 

Συγγραφέας: Γιάννης Υφαντής

Πηγή: www.bibliotheque.gr