• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Η μπομπάρδα και τα χούγια της
Πάνος Θεοδωρίδης | 09.06.2016 | 05:51
Την ιστορία με τον ξερόλα της Ουγγαρέζικης πρεσβείας στον Μεχμέτ, βαρέθηκα να σας τη λέω.
 
Πήγαν στην πόλη λοιπόν αθρώποι του Ουνυάδη, παραμονές της Άλωσης, για να πιέσουν προς πολιτική λύση, ματαίως.
 
Ερχόμενοι η φεύγοντας, ένας ξερόλας πρόσεξε πώς στόχευαν οι πολιορκητές τα τείχη της Πόλης, με τα πελώρια κανόνια τους, καύχημα και παινεσιά ενός άλλου Ουγγαρέζου, του Ουρβανού. 
 
Στάθηκε εκστατικός τηρώντας τους κανονιέρηδες να παιδεύονται αδίκως, και ο χριστιανός δεν άντεξε:διότι η εξέλιξη της τεχνολογίας, ήτο κατά το νιονιό του πάνω από κάθε εθνοτικόν ντοντουρμά.
 
Πηγαίνει λοιπόν στον αρχικανονιέρη και του λέγει:
 
«Τζάμπα βαράτε στο βρόντο τις λουμπάρδες και τις μπουμπάρδες σας.
 
Ποτέ δεν πρέπει να κουνάτε το κανόνι μετά από κάθε βολη στα κουτουρού.
 
Πρώτα ρίχνεις μια γερή κατευθείαν.Θα χτυπήσει κάπου. Μετά, θα γείρεις το κανόνι αριστερά ελαφρώς.
 
Είσαι στις τριακόσιες πήχες, θα το γείρεις ζερβά δυό πιθαμές. Θα κοπανήσει η μπάλα το τείχος πιό αριστερά από την πρώτη βολη.
 
Τέλος, θα φέρεις μια πιθαμή δεξιότερα την Βέρθα σου και θα ξαναρίξεις.
 
Το τείχος θα ανοίξει σαν κολοκύθι, καθώς θα φύγει από τα τρία χτυπήματα, ολακερη σειρά απο το ντουβάρι. Σε τρεις μέρες, θα τρέχουν και δε θα φτάνουν οι απομέσα.»
 
Αυτά είπε ο αποκρισάριος, και συνέχισε τη ζωή του, γενάρχης μιας ολόκληρης γενιάς ρουφιάνων και μπήχτηδων από έπαρση και πολυγνωσία, σπέρνοντας στην Ευρώπη το μήνυμα που έλαβε από την  Ανατολή: είναι καλά παιδιά οι σαρικοφόροι, αλλά μπουνταλάδες.
 
Κάντε τώρα ένα κατ. Αυτό είναι ορολογία από γυρίσματα και απαιτείται  να εξέρχεται από πολτρόνα πλιάν σκηνοθέτη.
 
Το σκηνικό στας Βρυξέλλας ή στην Ατήνα. 2014.
 
Ο Σαμαράς  ταπεινώνεται στις ευρωεκλογές, οι Συριζαίοι γράφουν στο πόδι ένα γαμάτο πρόγραμμα, ονόματι της Σαλονίκης. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν τα υπουργεία να δώσουν στοιχεία.
 
Μιλάνε με Σταϊκούρες και Χαρδουβέληδες. Εποπτεύει ο Στουρνάρας, η κάποιος σαν αυτόν, στις αφηγήσεις τα πρόσωπα ενίοτε διαφοροποιούνται.
 
Τον πιέζουν. Σκέβεται να σκίσει τη γάτα και βαράει το χέρι στο τραπέζι. (Αργότερα θα τουμπανιάσει και δε θα βγαίνει η βέρα) Συνοφρυώνεται και λέγει δυναμικά:
 
«Τι θέλουτε; Νομίζετε πως θα με πηδήξετε και θα σας έβγει σε καλό; Αν επιμένετε,σηκώνομαι και φεύγω και κάντε καλά με τους τρελούς του Σύριζα που βγάζουν τον κόσμο στα κάγκελα!»
 
Οι Ευρωπαίοι κλάνουν μέντες, τραυλίζουν χειρότερα κι απο τον αφηγητή σας, μαζεύονται ,αφήνουν τα πράσινα τσάγια με τις αλόες πάνω στα σουβέρ και εξαφανίζονται.
 
Η ελληνική αποστολή διαρρέει την νίκη στα φύλλα της αύριον, λένε τα μαντάτα στον Σαμαρά.
 
«Τους ταπώσαμε, μεγάλε. Θέλουν ζόρικες καταστάσεις και θα τις έχουν. Μεθαύριο θα έρθουνε ταπεινωμένοι»
 
Οι Ευρωπαίοι και ο δουνουτούς ,επιστρέφουν στα αφεντικά τους.
 
Δεν αναφέρουν τις φωνές και τις απειλές, αλλα ως καλοί  μετα-Ουγγαρέζοι που πιστεύουν ότι η τεχνολογία είναι υπεράνω των  γλίσχρων εθνοτισμων, δίνουν το εξής ραπόρτο:
 
«Μαγιόρδομε του οίκου της Εουρόπας, αντί να σπαταλάμε τον καιρό μας με τους κυβερνητικούς, σου λέμε πως μία είναι η λύση της Αβρούπας.
 
Ο Σύριζας.
 
Οι ίδιοι οι αντίπαλοί του, σε αυτόν προσβλέπουν, νομίζοντας πως είναι πιό στούρνοι από τους ίδιους. Τα μάθαμε από τους οχτρούς τους, άρα είναι έγκυρα.
 
Ο Σύριζας θα είναι φρικτός διαπραγματευτής. Θα φέρνει εμπόδια, θα ζητά να μας εκνευρίσει, θα διαλέγει υπουργούς απο τα περίπτερα και κυρίως, αυτωνών μελέτια είναι οι διαδηλωτές».
 
Γελάνε και τα αφτιά των ειδικών και των αρχόντων, από Μπερλίνερ ανσάμπλ έως τους εραστές της Τιτίνας με τον Υβ Μοντάν.
 
«Μα τότε ,σωθήκαμαν!» φωνάζει ο Ιουνκέρης,που έχει η γενιά του να χαρεί ρουφιανιά από τον καιρό του Ουνυάδη.
 
«Χέστε τους σημερινούς. Δεν υπάρχει κονδύλιο να σμπρώξουμε λίγο τον μπρόεδρά  τους για την Ανώτατη Αρχή τους.
 
Θα αμυνθώμεν συμβατικώς και θα έρτει ο Σύριζα και οι Τσιπροκαμένοι του-τα έχει ρυθμίσει ο γέρων Μητσοτάκης τα ειδύλλια.
 
Θα ψωνίσωσιν από τα καλάθια εξ Αιγίνης καναν ηλιάτορα και πετροπαιχνιδιάτορα που θα πάει να μας γανώσει το μυαλό κι εμείς, θα βάλουμε τον γάτο μας να κλαίει, τον Γέρουν να είναι για τα τρελάδικα, τον καλό θα παίζει ο Σούλτς που είναι και τσοτσιάλα και γράφει και τα Πήνατς...»
 
«Πόθανε αυτός,εκλαμπρότατε, συνωνυμία τις έστιν» τον διακόπτει ο μέγας Γλείφτης.
 
«Μη διακόπτεις, χάζουλα!» τον κόβει ο Ιούνκ και συνεχάει
 
«....οποτε μόλις μείνουνε στον άσσο, θα τους βγάλουμε το κρυφό χαρτί, αυτό που τους αγοράζουμε μπιρ παρά τα πάντα και μη ξεχάσουμε, την ώρα της ταπείνωσης και της ξεφτίλας τους, να ρίξουμε και έναν κόφτη, να στανιάρουν.
 
Έξοχα!
 
Σε ένα χρόνο απο σήμερα , γλυτώνουμε από δαύτους. Εννιά στους δέκα μας σιχαίνονται πλην εκπροσωπούνται από εννιά στους  δέκα νενέκους με δίπλωμα»
 
«Μια στιγμή σε λέω!» οιμώζει ματωμένος ο γλείφτης, ενώ ο Μέγας Μπράβος του βαράει το μέτωπο στο κεφάλι ,πάντα με τρεις βολές συνδυασμένες, όπως εδιδάχθη από το 1453.
 
«Μα τότε θα αντιδράσουν οι σημερινοί! Θα συναθροίζονται και θα ζητάνε παραιτήσεις και θα ξεσκίζουν τα τσακαλάκια που υποδύονται τους νέους υπουργούς!»
 
«Σταμάτα να τον κοπανάς, να εξηγήσω σε αυτό το αρχίδι» κοντοστέκεται ο Ιούνκ και κατεβάζει ένα σφηνάκι, καυλωμένος από τα αίματα που άναψαν.
 
«Ποιός θα κουνηθεί μωρέ! Καταλαβαίνεις τι λές; Ο  κόσμος τους, τραλαλί τραλαλό, μολότοφ δεν έχουν, ηγεσία και να έχουν, μητσοτάκης θα είναι πάλε. Βγάλτε το μόκο και αρχίζουμε δουλειά»
 
Έτζι έγιναν το 2014 τα θέατρα αυτά, και αμα δεν μπιστεύετε, συνεχάτε να παιδεύετε το βιολί-βιολάκι  που σας τεντώνει τα νεύρα.
 
Αμα θέλουτε να λυθούν τα μάγια, μη ξεματιάζεστε και μη σταυρώνετε την κατάστασιν, αλλά ταις λέξεις σας, τα επιχειρήματα, τα όπλα και ταις μούτζαις σας, να τα κάμετε ρεπετισιόν φοράς τρεις για να το νοιώσουν τα τουβάρεα. 
 
Τουβάρεα είναι τα ντουβάρια στο άσμα Τσάμπασιν.